ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους Μητσοτάκης, Τσίπρας

Φθινοπωρινή κάλπη με άρωμα… 2015

Με άρωμα… από το μακρινό 2015 θα διεξαχθεί, όπως όλα δείχνουν, η φθινοπωρινή εκλογική αναμέτρηση, καθώς εδώ και μερικά 24ωρα τα προεκλογικά σπαθιά έχουν βγει από τα θηκάρια τους και οι διαξιφισμοί θυμίζουν πολύ όλα όσα ζήσαμε πριν 7 χρόνια.

Το Μαξίμου, με αφορμή και την χθεσινή «επέτειο» ανακοίνωσης της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, επιχειρεί εδώ και μέρες να «στήσει» ένα αφήγημα που έχει ως στόχο να διαμηνύσει στους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους ή ακόμη-ακόμη και στους απογοητευμένους δεξιούς ότι η… «απειλή» του 2015 είναι ακόμη εδώ. Ότι, δηλαδή, τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, οψέποτε κι αν αυτές γίνουν, μπορεί να σημάνει άλλη μία αναταραχή για τη χώρα, όπως εκείνη που ζήσαμε εκείνο το αξιομνημόνευτο πρώτο εξάμηνο του 2015. Βεβαίως, οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, η χώρα δεν βρίσκεται σε Μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ του 2022 δεν έχει μεγάλη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ της «πρώτη φορά Αριστεράς». Παρά ταύτα, στο Μαξίμου και στον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ έχουν αποφασίσει να υπενθυμίζουν διαρκώς την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιχείρηση «καθαρά χέρια»

Στον αντίποδα, με ορολογία που παραπέμπει στην συνθηματολογία για τα «καθαρά χέρια» του 2015 τοποθετήθηκε ήδη από το περασμένο Σάββατο και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Μετά τις εκλογές, το πάρτι θα τελειώσει. Τους πόρους της χώρας δε θα νέμονται δέκα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και αντίστοιχος αριθμός οικογενειών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει: «Και σήμερα δεν είναι 2015 για να επιχειρήσουν να κρυφτούν ξανά πίσω από τη ζεστή αγκαλιά της τρόικας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές ότι, την ώρα που επιχειρεί να πιέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του για την «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση», που ευαγγελίζεται, έχει το βλέμμα στραμμένο και στους ριζοσπάστες αριστερούς ψηφοφόρους. Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να οχυρωθεί από τυχόν διαρροές ψηφοφόρων είτε προς το ΚΚΕ, είτε προς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, εξ ού και εφεξής θα θέτει ψηλά στην ατζέντα του την επιχειρηματολογία περί «διαφάνειας» και περί αντιμετώπισης των «νταβατζήδων». Εξάλλου, στη φράση αυτή του Κώστα Καραμανλή παρέπεμψε και στην προαναφερθείσα συνέντευξή του, καθιστώντας σαφές ότι η επιχείρηση «ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ολιγαρχών» θα έχει και… δεύτερο επεισόδιο.
Όπως και να έχει, όσο σαφείς κι αν είναι οι διαφορές του 2022 με το 2015, είναι εμφανέστατο εξίσου ότι οι δύο βασικοί μονομάχοι ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους ως εάν να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.