ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε αναλυτικά

Γιώργος Α. Παπανδρέου και Έρικ Κρος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Η κατάσταση κίνδυνου που κήρυξε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν πρέπει να αποδυναμώσει τον πολιτικό διάλογο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψη εργασίας στην Ουγγαρία, οι εισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης  του  Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χώρα αυτή, Γιώργος Α. Παπανδρέου και Έρικ Κρος, υπογράμμισαν ότι η εξισορρόπηση των εξουσιών και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχουν κρίσιμη σημασία σε εποχές κρίσης.

Ο λαός της Ουγγαρίας αντιμετώπισε με πνεύμα αλληλεγγύης τη μαζική άφιξη προσφύγων από την Ουκρανία. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, το Ουγγρικό Κοινοβούλιο τροποποίησε το Σύνταγμα στις 24 Μαΐου του 2022, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση κινδύνου «σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, πολέμου ή ανθρωπιστικής καταστροφής σε γειτονική χώρα» και να έχει τη δυνατότητα να κυβερνά με διατάγματα.

Η απόφαση αυτή, δημιούργησε προβληματισμό και ανησυχίες ως προς τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Ουγγαρίας, με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο μετά τις γενικές εκλογές του 2022.

Σε περιόδους κρίσης ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η πολιτική διαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και για τα θέματα που άπτονται του προϋπολογισμού και η ισορροπία των εξουσιών, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Κατά συνέπεια, η επίκληση της κατάσταση κινδύνου θα πρέπει να περιοριστεί σε μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τις συνέπειες του πολέμου και να μην αποδυναμώσει τον πολιτικό διάλογο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Έχετε πρώτο θέμα επιλογής στη σημερινή ανάρτηση το Γ. Παπανδρέου. Σοβαρά τώρα?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.