ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο πρωθυπουργός

Η εκλογολογία εγκλωβίζει την κυβέρνηση

Τον κίνδυνο να απωλέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων διατρέχει πλέον ο πρωθυπουργός, καθώς όπως παρατηρούν ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες, τα προεκλογικά σενάρια τείνουν πλέον να «εγκλωβίσουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία… αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ο ίδιος που ρίχνει λάδι στη φωτιά αυτών των σεναρίων -και, μάλιστα, εν γνώσει του. Κι αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας πολύπειρος πολιτικά πια, γνωρίζει πολύ καλά πως κάθε φορά που βάζει έναν αστερίσκο ή μία… προϋπόθεση να συνοδεύουν την πρότασή του με την οποία διαβεβαιώνει ότι είναι «πρόθεσή του» να εξαντλήσει την τετραετία, τότε τα πράγματα λαμβάνουν τη δική τους δυναμική.

«Μετράει» δυνάμεις

Βεβαίως, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βοηθάει πλέον στην αναπαραγωγή των εν λόγω σεναρίων έχει τη δική του εξήγηση: σύμφωνα με συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, καίτοι ο ίδιος δεν έχει ακόμη λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ζυγίζει αντιδράσεις και επιδιώκει να διαπιστώσει πώς θα αποτυπωθεί το προεκλογικό κλίμα και στις δημοσκοπήσεις. Αν, δηλαδή, θα υπάρξει περαιτέρω συσπείρωση στην εκλογική βάση της ΝΔ, πώς θα «αντιδράσουν» οι προοδευτικοί ψηφοφόροι που είναι αντι-δεξιοί αλλά ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά πόσον θα ανακοπούν οι διαρροές «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κεντρογενών ψηφοφόρων από την κάλπη της ΝΔ προς την κάλπη του ΠΑΣΟΚ. Συν τοις άλλοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει πειστεί ότι πρέπει να «δουλέψει» στην κοινωνία το σκληρό εκλογικό δίλημμα που θέτει και την προοπτική να «κάψει» την απλή αναλογική -έστω κι αν αυτό προϋποθέτει μία πρόσθετη ακυβερνησία σχεδόν 4 εβδομάδων.

Οι κίνδυνοι
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επιμένει να κλιμακώνει την συγκεκριμένη πολιτική τακτική στον απόηχο του μείζονος πολιτικού προβλήματος που ανέκυψε στη Γαλλία, μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Με άλλα λόγια, το Μαξίμου ουσιαστικά «υποδεικνύει» στην ελληνική κοινή γνώμη τον δυσεπίλυτο γρίφο που θα έχει να διαχειριστεί εφεξής ο πρόεδρος Μακρόν, ως παράδειγμα προς αποφυγή -ακόμη κι αν χρειάζεται επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση. Πάντως, ορισμένοι «γαλάζιοι» επισημαίνουν έναν βασικό κίνδυνο για τον πρωθυπουργό: το σενάριο, δηλαδή, να αυτοεγκλωβιστεί στο προεκλογικό κλίμα και μετά να μην μπορεί να… κάνει αλλιώς -στην περίπτωση που είτε το μετανιώσει, είτε οι δημοσκοπήσεις δεν το ενθαρρύνουν, είτε κάποια σοβαρή εξέλιξη στα εθνικά μας θέματα το επιβάλει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.