ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα

Κίνα: «Αναπτύσσουμε πυρηνικά όπλα, αλλά μόνο για αυτοάμυνα» είπε ο υπουργός Άμυνας

Η Κίνα έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο» στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων, ωστόσο θα τα χρησιμοποιήσει μόνο για αυτοάμυνα και ποτέ δεν θα κινηθεί πρώτη, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ουέι Φενγκέ στη σύνοδο της Σιγκαπούρης.

Οι υπουργοί άμυνας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο την Παρασκευή, με τις δύο πλευρές να παραμένουν σταθερές στις αντίθετες απόψεις τους σχετικά με το δικαίωμα της Ταϊβάν να αυτοδιοικείται.

Το Πεκίνο είχε ανέκαθεν μια σταθερή θέση για την Ταϊβάν, θεωρώντας ότι είναι μέρος της Κίνας.

Την Κυριακή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις περσινές αναφορές για την κατασκευή περισσότερων από 100 νέων πυραυλικών σιλό στα ανατολικά της Κίνας, ο κ. Ουέι είπε ότι η Κίνα «ακολουθούσε πάντα την κατάλληλη πορεία για την ανάπτυξη πυρηνικών δυνατοτήτων, που έχουν σαν στόχο την προστασία της χώρας μας».

Πρόσθεσε ότι τα πυρηνικά όπλα που παρουσιάστηκαν σε στρατιωτική παρέλαση του 2019 στο Πεκίνο - συμπεριλαμβανομένων αναβαθμισμένων εκτοξευτών για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους DF-41 της Κίνας - ήταν λειτουργικά.

«Η Κίνα έχει αναπτύξει τις δυνατότητές της για πάνω από πέντε δεκαετίες. Είναι δίκαιο να πούμε ότι υπήρξε εντυπωσιακή πρόοδος», δήλωσε. «Η πολιτική της Κίνας είναι συνεπής. Τα χρησιμοποιούμε για αυτοάμυνα. Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά [όπλα]» πρόσθεσε.

Είπε, ακόμα, ότι η Κίνα επιδιώκει μόνο την ειρήνη και τη σταθερότητα και δεν έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου, καλώντας τις ΗΠΑ να «ενισχύσουν την αλληλεγγύη και να αντιταχθούν στην αντιπαράθεση και τη διαίρεση».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η Κίνα απέρριψε αποφασιστικά «τις συκοφαντίες, τις κατηγορίες, ακόμη και τις απειλές των ΗΠΑ» στη συνομιλία του με τον Όστιν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.