ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δύσκολη εξίσωση της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης»

«Μορατόριουμ» τέλος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Όσο «μυρίζει» εντονότερα εκλογές και εδραιώνεται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία η αίσθηση ότι η χώρα ατύπως έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, τόσο… μυρίζει και «μπαρούτι» στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ -παρότι στην Κουμουνδούρου επιμένουν εν μέρει στο δόγμα της… «αυτοσυγκράτησης».

Η φράση «εμείς έχουμε μέτωπο μόνο με τη Δεξιά, δεν είμαστε εχθροί με το ΠΑΣΟΚ και το Νίκο Ανδρουλάκη» ακούγεται πολύ στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και έχει διαμηνυθεί σε όλα τα στελέχη ότι αυτός είναι ο… ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, όπως εξηγούν ανώτατες κομματικές πηγές στο Matrix24.gr, «άλλο αυτό και άλλο να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε και να μην απαντάμε στις προκλήσεις». Εξάλλου, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν με νόημα ότι από το συνέδριό του και μετά, «το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει τις ίσες αποστάσεις κατά μέρος και έχει υιοθετήσει έναν εντονότερο αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό λόγο».

Χωρίς ανοχή

Και, ενώ η «διακριτική» στάση της Κουμουνδούρου στις βαριές κατηγορίες περί «υπονόμου» και «απόπατου» που χρησιμοποίησε από βήματος του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Απόστολος Κακλαμάνης, έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πράγματα να… πέσουν κάτω, υπήρξαν άλλες αφορμές που δεν γινόταν να αγνοηθούν. Κάπως έτσι, ο διατελέσαντες γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης απάντησαν με οξύ τρόπο στις αιτιάσεις του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη και κορυφαίων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη αναφορικά με το υπέρογκο χρέος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε, το θέμα αποτελούσε και για τους δύο και ζήτημα προσωπικής τιμής, ενώ και η ηγεσία του κόμματος ήταν στην γραμμή πως «τέτοια θέματα δεν γίνεται να μένουν αναπάντητα». Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις δηλώσεις των δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η Χαριλάου Τρικούπη υποχρεώθηκε έστω και σε μερική αναδίπλωση, αναγνωρίζοντας ότι ο εκάστοτε γραμματέας του κόμματος ούτε δάνεια υπογράφει, ούτε με δανειακές υποχρεώσεις έχει σχέση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει πως εφεξής «δε θα προκαλούμε εμείς, αλλά και δε θα μένει αναπάντητη καμία πρόκληση».

Στη δίνη της Novartis

Πάντως, αυτή την στιγμή, στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μυρίζει «μπαρούτι» κυρίως για το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν να δείξουν ότι βάζουν νερό στο κρασί τους ούτε κατά διάνοια. Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε… εξηγήσεις από το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση με την απαλοιφή του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου από την επίσημη μετάφραση στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η πλήρης κάλυψη του Νίκου Ανδρουλάκη στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος δεν αφήνει περιθώρια στην Κουμουνδούρου να αγνοήσει την συγκεκριμένη υπόθεση. Έχουν ήδη καταγραφεί δύο «θερμά» επεισόδια μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, Νάσου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Μάντζου, ενώ όσο η υπόθεση θα απασχολεί την επικαιρότητα, τόσο θα αποτελεί (άλλη μία) σκιά στη σχέση των δύο κομμάτων, αλλά και γενικότερα στην προοπτική της περίφημης «προοδευτικής διακυβέρνησης».….

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.