ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή βράβευση από δική του δωρεά

Παρέμβαση Τσίπρα για το Μακεδονικό και το άγριο παζάρι στο ΝΑΤΟ

Σε νέα παρέμβαση αναφορικά με το άγριο παζάρι που έχει ξεκινήσει ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή το αίτημα Σουηδίας-Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με αφορμή την πρώτη βράβευση μεταπτυχιακού φοιτητή από το χρηματικό ποσό που έχει δωρίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις δικές του βραβεύσεις λόγω της επίλυσης του Μακεδονικού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευλόγως, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στην Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος, προσθέτοντας ότι αν δεν είχε επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα πριν τέσσερα χρόνια, «σήμερα θα είχαμε μια Λιβύη στα βόρεια σύνορά μας». Σημειωτέον, άλλωστε, ότι η εργασία που βραβεύεται πραγματεύεται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και, ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να «δέσει» το θέμα της εργασίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας με την εισήγησή του για την εξωτερική πολιτική.

Αγωνία

Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, επέμεινε ότι αν δεν είχε συνομολογηθεί μεταξύ του ίδιου και του Ζόραν Ζάεφ η συμφωνία των Πρεσπών, τότε η νυν Βόρεια Μακεδονία θα είχε μεταβληθεί σε μία Λιβύη στα βόρεια, στην οποία θα είχαν ήδη καταφέρει να έχουν μεγάλη διείσδυση τόσο η Τουρκία, όσο όμως και η Ρωσία. «Εργασίες σαν αυτήν που βραβεύετε εσείς σήμερα, θα γράφονταν για τα Βαλκάνια», φέρεται ειπών ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας την αγωνία του για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση που αφορά στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, προεξόφλησε ότι αν δεν είχε επιλυθεί το Μακεδονικό και δεν είχε ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τότε οι πιέσεις για την ένταξή της σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν αφόρητες και εξαντλητικές. Με αφορμή, λοιπόν, την επιχείρηση εργαλειοποίησης των υποψηφιοτήτων Φινλανδίας και Σουηδίας από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την περίφημη μυστική συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν, του «alter ego» του Τούρκου προέδρου με ειδικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ (τον Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας), της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του μήπως ο Ερντογάν εκβιάζει για το ΝΑΤΟ όχι μόνο με το βλέμμα στραμμένο στην Συρία και στα F-35, αλλά και στις διεκδικήσεις που έχει ο ίδιος στο Αιγαίο. «Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Βόρεια Μακεδονία κατοχύρωσε τα συμφέροντά μας. Η επικείμενη διεύρυνση θα τα κατοχυρώσει;», διερωτήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αφήνει να διεξάγονται συζητήσεις που αφορούν και στην Ελλάδα, εν τη απουσία της χώρας μας.

Το πρώτο βραβείο

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά για βράβευση μεταπτυχιακών είναι η πρώτη βράβευση με τα χρήματα που έχει πάρει ο Αλέξης Τσίπρας από τις δικές του βραβεύσεις λόγω της συμβολής του στην επίλυση του Μακεδονικού. Ανάμεσά τους, το χρηματικό έπαθλο αφορά και το περίφημο «Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών», ενώ κατά πληροφορίες συνολικά τα χρήματα των βραβείων ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ. Τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ότι θα διανείμει τα χρήματα στα 6 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ώστε να βραβευθεί η προσπάθεια μεταπτυχιακών φοιτητών με αντικείμενο σπουδών τις διεθνείς σχέσεις. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή του την 1η Οκτωβρίου 2021, ο ίδιος προέβη σε αυτή την κίνηση με στόχο «να δοθεί προτεραιότητα σε θεματολογία που θα εστιάζει στην ειρήνη και καλή γειτονία μεταξύ των κρατών της περιοχής μας, στα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων, στη μελέτη διασυνοριακών εκπαιδευτικών ή πολιτισμικών προγραμμάτων, ή στην ενεργειακή ασφάλεια και περιβαλλοντική συνεργασία στα Βαλκάνια».
Η σημερινή βράβευση αφορά εργασία στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και το διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην «Ενέργεια: Στρατηγική Δίκαιο & Οικονομία» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι, μάλιστα, το πρώτο που θα δοθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία.

Η επιστολή

Όταν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει την κάτωθι επιστολή στους προέδρους των σχετικών τμημάτων των 6 πανεπιστημίων της χώρας:

«Καταρχάς, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ ολόψυχα καλή ακαδημαϊκή χρόνια και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας –ένα έργο που σας διαβεβαιώνω ότι έχει πλατιά κοινωνική αναγνώριση η οποία είναι αντάξια των αρχών που ενσαρκώνει σε κάθε του βήμα το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, οφείλω να αναγνωρίσω ότι το έργο αυτό γίνεται ακόμα πολυτιμότερο σε τούτες τις στιγμές που συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στην ασύμμετρη υγειονομική απειλή. Ελπίζω να γίνει δυνατή η δια ζώσης διδασκαλία, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά μας.
Όπως γνωρίζετε, οι προσπάθειες επίλυσης ενός ζητήματος που για χρόνια ταλαιπωρούσε την εξωτερική μας πολιτική απέφεραν καρπούς με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» που συνομολογήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας τον Ιούνιο του 2018 και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2019. Η αναγνώριση αυτού του αποφασιστικού βήματος στην εξωτερική μας πολιτική και της νέας δυναμικής που η Συμφωνία δημιουργεί για τα Βαλκάνια έτυχε της προσοχής αρκετών ιδρυμάτων και ινστιτούτων του εξωτερικού τα οποία επέλεξαν να προσωποποιήσουν την αναγνώριση αυτή τιμώντας τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών που εργάσθηκαν για την υλοποίησης τη Συμφωνίας.
Από τις βραβεύσεις αυτές, και στο μέρος που με αφορά, έχει έως τώρα συγκεντρωθεί ένα ποσό και πρόθεσή μου είναι να το παραχωρήσω ως δωρεά στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα. Καθώς τα Τμήματά σας εξ αντικειμένου συμβάλλουν στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα των σύνθετων πολιτικών και οικονομικών διεργασιών που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες, θεώρησα σκόπιμο να απευθυνθώ σε εσάς. Επιθυμία μου θα ήταν να δοθεί το ποσό των 6000 ευρώ σε κάθε Τμήμα μέσω του Ειδικού Λογαριασμού του κάθε Πανεπιστημίου ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ετήσια βράβευση της καλύτερης διπλωματικής εργασίας με ένα ενδεικτικό βραβείο των 1000 ευρώ ανά έτος. Ο τίτλος του Βραβείου θα μπορούσε να είναι “Βραβείο ειρήνης και συνεργασίας των Βαλκανικών λαών”.
Είναι αυτονόητο πως το Τμήμα σας θα έχει την απόλυτη αρμοδιότητα ως προς την διαδικασία επιλογής της καλύτερης διπλωματικής εργασίας όπως και για το αν το βραβείο θα απονέμεται για διπλωματική εργασία του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ή του μεταπτυχιακού. Ως προς το περιεχόμενο, θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα σε θεματολογία που θα εστιάζει στην ειρήνη και καλή γειτονία μεταξύ των κρατών της περιοχής μας, στα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων, στη μελέτη διασυνοριακών εκπαιδευτικών ή πολιτισμικών προγραμμάτων ή στην ενεργειακή ασφάλεια και περιβαλλοντική συνεργασία στα Βαλκάνια. Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά πεδία και, προφανώς, το Τμήμα σας θα έχει την τελική ευθύνη και ως προς αυτά τα ζητήματα.
Γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, διότι το ζείτε, πως η νέα γενιά συμβολίζει την ελπίδα και την πρόοδο και ελπίζω μία τέτοια προσφορά να συμβάλλει, έστω και λίγο, στην παραπέρα ενίσχυση των προγραμμάτων σας.
Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να κλείσω την παρούσα επιστολή μου ζητώντας σας να εξετάσετε, στα αρμόδια όργανα, την υλοποίηση αυτής της ιδέας που ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επιθυμείτε.
Με τιμή,
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Άλλοι είναι φραγκοφονιάδες χωρίς να ντρέπονται καθόλου και άλλοι πράττουν όπως ο Αλέξης. Στην κάλπη τα υπόλοιπα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.