ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η σλοβενική αστυνομία διεξάγει έρευνες για το σκάνδαλο

Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Σλοβενίας λόγω έκθεσης με πλαστά έργα

Ο υπουργός του Εθνικού Μουσείου της Σλοβενίας, Πάβελ Τσαρ ωθήθηκε σε παραίτηση, καθώς διεξάγεται έρευνα σε βάρος του για τη διοργάνωση έκθεσης με έργα, τα οποία σύμφωνα με κριτικούς τέχνης είναι πλαστά.

Μερικά από τα έργα - δάνεια φέρεται να αποκτήθηκαν από τον αείμνηστο, Γιόσιπ Μπολίκοβατς ο οποίος διετέλεσε πρώτος υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας από το 1990 έως το 1991.

Μετά από δημόσια κριτική ότι τα έργα τέχνης που θα παρουσιάζονταν ήταν πλαστά, ο Πάβελ Τσαρ παραιτήθηκε από διευθυντής του Εθνικού Μουσείου.

«Ως διευθυντής του Μουσείου, είμαι αντικειμενικά υπεύθυνος για το ατόπημα που αμαύρωσε τη φήμη του μεγαλύτερου μουσειακού οργανισμού της χώρας μας, για το οποίο λυπάμαι ειλικρινά» ανέφερε σε δήλωσή του στα ΜΜΕ.

Η έκθεση με έργα διάσημων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων πίνακες των Πάμπλο Πικάσο, Πωλ Σεζάν, Ανρί Ματίς, Ζοάν Μίρο κ.ά. είχε προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί την περασμένη εβδομάδα.

Κριτικοί τέχνης που είδαν τον κατάλογο με τα έργα εξέφρασαν αμφιβολία για την αυθεντικότητά τους και χαρακτήρισαν την έκθεση Travels μεγάλο σκάνδαλο για το Εθνικό Μουσείο, το οποίο θα έπρεπε να είχε παρακινήσει τον διευθυντή να παραιτηθεί.

«Πρόκειται για ξεκάθαρες πλαστογραφίες... δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στην ιστορία της τέχνης για να το παρατηρήσεις» είπε ο Μπράνε Κόβιτς, ιστορικός τέχνης σε δηλώσεις του σε σλοβενικά ΜΜΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση ο Πάβελ Τσαρ είπε ότι ήταν πλήρως πεπεισμένος για την αυθεντικότητα των έργων τέχνης, αφού είχε δει τα πιστοποιητικά.

Ωστόσο στη συνέχεια γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί τονίζοντας ότι μετά τη θυελλώδη αντίδραση κριτικών τέχνης και εκπροσώπων ΜΜΕ στην αναγγελία της διοργάνωσης της έκθεσης Travels, κατάλαβε ότι έκανε αρκετά λάθη, μεταξύ των οποίων και το ότι ανέθεσε τη διαχείριση της σε λάθος άτομο.

«Δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος εγωισμού στο βάθος και δεν έχω ιδιαίτερα συμφέροντα, απλώς ήθελα αφελώς να αξιοποιήσω μια ωραία ευκαιρία για να προσφέρω στους επισκέπτες μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση» ανέφερε στη δήλωσή παραίτησής του.

Η υπουργός Πολιτισμού, Άστα Βρέτσκο, έκανε δεκτή την παραίτηση του Τσαρ και ανακοίνωσε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εύρεση του αντικαταστάτη του το συντομότερο δυνατό.

Στο υπουργείο συγκλήθηκε ειδική συνεδρίαση πριν τα εγκαίνια της έκθεσης με τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες να εξετάζουν τα έγγραφα που σχετίζονται με το δάνειο, είπε η υπουργός.

Παράλληλα η σλοβενική αστυνομία διεξάγει έρευνες για το σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.