ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξή της στην εφημερίδα Realnews

Ρ. Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά τις ιστορικές του ευθύνες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόγραμμα και σχέδιο, είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά τις ιστορικές του ευθύνες», τονίζει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Realnews.

«Όχι απλώς για να διαχειριστεί λίγο καλύτερα το υπάρχον», σημειώνει, «αλλά για να δοθούν κοινωνικά δίκαιες απαντήσεις, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, από την κλιματική κρίση μέχρι την αύξηση των ανισοτήτων, το προσφυγικό, την άνοδο των εθνικισμών, την περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών». Τονίζει ότι αυτό «μόνο μια αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει». Η κ. Σβίγκου υποστηρίζει ότι οι προσεχείς εκλογές θα έχουν ένα και μόνο ερώτημα: «προοδευτική κυβέρνηση, που να εργάζεται για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή, για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, για τις λαϊκές ανάγκες, για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια ή μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την παιδεία και την υγεία ως εμπόρευμα, περιστέλλει εργασιακά δικαιώματα, οδηγεί τους νέους στη μετανάστευση και μεγάλες μερίδες της κοινωνίας στη φτωχοποίηση;».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας, αναφέρει ότι «στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι αντίστοιχες προοδευτικές κυβερνήσεις διαπραγματεύθηκαν με την ΕΕ, και υλοποίησαν φιλολαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης». Αντίθετα, εδώ, προσθέτει, «την ώρα που οι πολίτες κόβουν ακόμα κι από τα βασικά αγαθά για να πληρώσουν το ρεύμα, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα προστασίας των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας». Σημειώνει ότι «έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Δυτική Ευρώπη, και μας λένε "ο τζάμπα πέθανε". Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί, και ο κ. Γεωργιάδης απαντά στους απελπισμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν ότι "εξαιρουμένων των φόρων" έχουμε τα φθηνότερα καύσιμα στην Ευρώπη». Τονίζει ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το περασμένο φθινόπωρο, όταν άρχισε να αυξάνεται δραματικά το ηλεκτρικό, έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και τροπολογίες για την ανακούφιση του κόσμου», όμως «η κυβέρνηση τις απέρριψε, όπως δεν υιοθέτησε καν τις προτάσεις της Κομισιόν».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, αναφέρει ότι «την ώρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας προβάλλει διεκδικήσεις πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου», η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν έχει συγκροτημένη, σαφή και συνεκτική στρατηγική, που να αξιοποιεί τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για να πιέσει την Τουρκία για επιστροφή σε έναν βιώσιμο διάλογο». Η κυβέρνηση, προσθέτει η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει «προσηλωμένη στο δόγμα του "πιστού και πρόθυμου" σύμμαχου των ισχυρών», και «κινείται χωρίς πυξίδα και σχέδιο».

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κίνηση 110.000 ανθρώπων «που ήρθαν να αγκαλιάσουν και να δυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μας γεννά αισιοδοξία, αλλά μας δημιουργεί και αυξημένες ευθύνες». Πρέπει, τονίζει, «να οικοδομήσουμε μια νέα, αμφίδρομη σχέση των μελών με το κόμμα, όπου όλοι κι όλες, θα συμμετέχουν, θα διαβουλεύονται δημοκρατικά, θα ενημερώνονται, αλλά και θα αποφασίζουν για τα μεγάλα ζητήματα». Τέλος, σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ριζώσει σε κάθε γειτονιά και χώρο εργασίας, σε κάθε συνδικάτο, αλλά και στα κινήματα για το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, τα κοινωνικά δικαιώματα, το προσφυγικό, τις ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεις».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Άσε συντρόφισσα Ράνια και δεν θα χρειαστεί να αναλάβετε τίποτα. και να αναλάβετε πάλι σκατά θα τα κάνετε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.