ΕΛΛΑΔΑ

Σε ζωντανά μουσεία μετατρέπει τις προσφυγικές κατοικίες ο δήμος Νίκαιας - Αγ.Ι. Ρέντη

Σε εργασίες ανάπλασης, συμφιλιώνοντας το παρελθόν με το παρόν, έχει προχωρήσει ο δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψουν οι προσφυγικοί συνοικισμοί της Νίκαιας. Συγκεκριμένα αναδεικνύονται 23 πλυσταριά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ γίνονται προσπάθειες ώστε να ενταχθούν περισσότερα προσφυγικά τετράγωνα στο σχέδιο ανάπλασης.

Στη Νίκαια που αποτελεί το μεγαλύτερο προσφυγικό συνοικισμό στην Αττική και τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει από τις αρχές τους έτους, σε ένα μεγάλο έργο ανάπλασης. Πρόκειται για 23 εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους προσφυγικών κατοικιών που χτίστηκαν στα τέλη 1920, συνολικής επιφάνειας 12.600 μ², συνολικού προϋπολογισμού 980.000 ευρώ. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη μελέτησε τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι έχουν τον χαρακτήρα εσωτερικής αυλής μέσα στα οικοδομικά τετράγωνα και οι εργασίες έχουν ως στόχο την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των προσφυγικών τετραγώνων, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι.

Στόχος της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη είναι «τα προσφυγικά σπίτια της Νίκαιας να συμφιλιώσουν το παρελθόν με το παρόν σε μια αρμονία οικιστικής πρωτοτυπίας, αναδεικνύοντας τη ζωντάνια, την επινοητικότητα και τη δημιουργικότητα των οικιστών. Η προσφυγική κατοικία ως φυσικός-αστικός χώρος και ως πολιτικός σχεδιασμός αλλά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της δημιουργούν ένα πρόσφορο τοπίο συντονισμένων δράσεων και ενεργειών εντός του οποίου θα αναπτυχθούν επιμέρους έργα, παρεμβάσεις και υπηρεσίες, οι οποίες θα επιδιώξουν την ανάδυση της ιστορικής μνήμης του τόπου και των κατοίκων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.