ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ - ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ...

Μέχρι τώρα οι εκλογές ήταν υπόθεση δύο κομμάτων, δύο υποψήφιων πρωθυπουργών.  Με την απλή αναλογική τα πράγματα αλλάζουν. Γίνεται παιχνίδι για τρεις, ενδεχομένως και για τέσσερεις. Αφ' ης στιγμής η επίτευξη αυτοδυναμίας μοιάζει -και είναι- ανέφικτη εκτός από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα παλέψουν για την πρωτιά, στην εξίσωση της διακυβέρνησης μπαίνει και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το κλειδί των εξελίξεων δεν το κρατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν αυτός συμφωνήσει να συνεργαστεί με τον νικητή των εκλογών τότε δεν θα χρειαστεί να πάμε σε νέες εκλογές. Αρκεί βεβαίως οι έδρες του πρώτου και του τρίτου κόμματος να υπερβαίνουν τις 150 και να μην χρειάζεται η συνεργασία και τρίτου κόμματος για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία. Όσο μεγαλύτερα ποσοστά πάρουν το πρώτο και το τρίτο κόμμα και όσο μεγαλύτερη είναι η αναντιπροσώπευτη ψήφος, το ποσοστό δηλαδή των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3%, τόσο πιο εύκολα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από δύο κόμματα.

Υπάρχει και μία ακραία περίπτωση: Το πρώτο κόμμα να πάρει αυτοδυναμία με μόνο 41% αρκεί η αναντιπροσώπευτη ψήφος να φτάσει στο 19%. Με τα σημερινά δεδομένα η περίπτωση αυτή μοιάζει απίθανη. Όπως απίθανη φαντάζει και η περίπτωση να μπορούν το δεύτερο και το τρίτο κόμμα να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει το πρώτο κόμμα να λάβει 29%, το δεύτερο 27% και το τρίτο 21% και η αναντιπροσώπευτη ψήφος (δηλαδή τα εκτός Βουλής κόμματα) να είναι 15%. Στην περίπτωση αυτή τα δύο κόμματα αθροίζουν 154 έδρες, που μπορούν να φτάσουν και τις 158 αν το πρώτο κόμμα λάβει 28%, το δεύτερο 27% και το τρίτο 22%, με την αναντιπροσώπευτη ψήφο πάντα στο 15%. Προσώρας, οι δημοσκοπήσεις πόρω απέχουν από τέτοια ποσοστά, ιδίως για το τρίτο, να φτάσει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στο 21-22%.

Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ με ποσοστό πάνω από 30%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό κάτω από 30% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με διψήφιο ποσοστό που προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 13% που είχε λάβει στις εκλογές του Μαΐου 2012. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις και η ΝΔ λάβει 32-33% θα χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ να λάβει 13-14% για να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το πούμε πιο απλά: για να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει το άθροισμα των δύο κομμάτων να φτάνει το 46% και η αναντιπροσώπευτη ψήφος να είναι στο 8%. Αν η ΝΔ λάβει 31% και το ΠΑΣΟΚ 12% δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, εκτός κι αν η αναντιπροσώπευτη ψήφος φτάσει στο 14,2%. Αν η αναντιπροσώπευτη ψήφος είναι στο 8% τότε τα μαθηματικά της κάλπης δυσκολεύουν αφού στην περίπτωση αυτή (με την ΝΔ στο 31% και το ΠΑΣΟΚ στο 12%) πρώτο κόμμα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν το ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων που θα είναι στη Βουλή (ΚΚΕ, Βελόπουλος, Βαρουφάκης) φτάσει στο 19%. Κάτι που επίσης είναι δύσκολο αφού, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το ΜΕΡΑ25, βρίσκεται στο όριο του 3%.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά και οι έδρες που θα λάβουν τα τρία πρώτα κόμματα θα είναι αυτά που θα καθορίσουν αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική αυτή τη φορά. Τα πραγματικά διλήμματα θα τεθούν το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και όσα λέγονται τώρα είναι περισσότερο λόγια του αέρα. Για παράδειγμα: Αν η ΝΔ πάρει 34% και το ΠΑΣΟΚ 12%, τι γίνεται; Σχηματίζουν κυβέρνηση ή πάμε σε δεύτερες κάλπες; Και ποιός παίρνει το βάρος να αρνηθεί και να παρατείνει την αβεβαιότητα για ακόμη ενάμιση μήνα; Θα θελήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκυβερνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη ή θα επιδιώξει να κερδίσει την αυτοδυναμία για να έχει λυμένα τα χέρια του στα θέματα της διακυβέρνησης;

Με 34% στις πρώτες εκλογές η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές μάλλον θα είναι εύκολη υπόθεση αφού κανέναν δεν συμφέρει και πρωτίστως την οικονομία, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα, να παραταθεί και άλλο η αβεβαιότητα με την προσφυγή σε τρίτη κάλπη. Ο προβληματισμός που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και σε παράγοντες του δημοσίου βίου που ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις, είναι -επειδή τα δύσκολα είναι μπροστά- μήπως πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση ώστε να μοιραστεί το πολιτικό κόστος και να μην το φορτωθεί εξ ολοκλήρου η ΝΔ. Η απόφαση θα ληφθεί αφού βγουν τα αποτελέσματα και θα στηριχθεί στα πραγματικά δεδομένα που θα έχει διαμορφώσει η λαϊκή βούληση. Από τώρα και μέχρι τις κάλπες όλα είναι εικασίες και επιθυμίες.

Δίλημμα θα έχει και η Χαριλάου Τρικούπη; Τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης; Θα συμφωνήσει να ξανακυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, όπως έγινε με Σαμαρά και Βενιζέλο; Το αντέχει πολιτικά; Θα αφήσει την αντιπολίτευση, αλλά και την κεντροαριστερά, αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ; Από την άλλη, αν αρνηθεί και πάμε σε δεύτερες εκλογές ο κίνδυνος να γίνει ...σάντουιτς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλος. Αν στις εκλογές με απλή αναλογική εκλέξει 40-45 βουλευτές στις εκλογές με ενισχυμένη μπορεί να πέσει στις 25; Αντέχει να δει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται και πιθανώς να επιστρέψει σε μονοψήφια νούμερα; Δύσκολα, αφού οι περίπου 20 βουλευτές που θα χάσουν την έδρα τους, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα της λεγόμενης διαπλοκής συμφερόντων, θα πιέζουν, επικαλούμενοι την ανάγκη για "πολιτική και οικονομική σταθερότητα", για συγκυβέρνηση.

Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πίεση τώρα θα είναι από ...δεξιά, με το κεντρογενές κομμάτι και την "ομάδα Λοβέρδου" να απειλούν ακόμη και με αποχώρηση. Μάλιστα, η πίεση αυτή θα είναι και ισχυρότερη αφού το πιθανότερο είναι να μην αρκούν οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία και να χρειαστεί η συνδρομή και τρίτου κόμματος, ας πούμε του ΜΕΡΑ25, εάν μπει στη Βουλή. Ήδη από τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε στην εξίσωση της διακυβέρνησης τον Γιάννη Βαρουφάκη στο ΠΑΣΟΚ τρίβουν τα χέρια τους αφού στον "άνθρωπο που έκλεισε τις τράπεζες το 2015" βρήκαν έναν ακόμη λόγο για να πουν "όχι" στη πρόταση Τσίπρα για "προοδευτική διακυβέρνηση".

Εκ των πραγμάτων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και κομματικών επιτελείων το μόνο κόμμα που έχει στρατηγική πρώτου γύρου είναι το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, ο Ανδρουλάκης θα χρειαστεί να βρει τρόπο να πει "ναι" σε συγκυβέρνηση με τρόπο που να μεταθέτει σε Μητσοτάκη και Τσίπρα το "όχι" στο σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη. Το πιθανότερο, όπως εκτιμούν Μαξίμου και Κουμουνδούρου, είναι να θελήσει να λάβει κι αυτός την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ώστε σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, να εμφανιστεί ότι έγινε με τους δικούς του όρους και αφού προηγουμένως μεταβιβάσει την ευθύνη της απόφασης ("με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ";) στα 150.000 μέλη του κόμματος μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προείπαμε, προτιμά να πάμε σε δεύτερες εκλογές, εφόσον βεβαίως το ποσοστό που θα λάβει με την απλή αναλογική προδιαγράφουν αυτοδυναμία στις επόμενες με την ενισχυμένη. Όμως θα πρέπει να συνυπολογίσει αν τον συμφέρει να αντιμετωπίσει μόνος του τα επερχόμενα, που σχεδόν όλοι προφητεύουν ότι θα είναι "χειρότερα", ή να μοιραστεί το πολιτικό κόστος με το ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμενος και τα προβλήματα που συνεπάγεται η διακυβέρνηση σε περιπτώσεις συγκυβέρνησης.

Το 34% φαίνεται ότι είναι το όριο για να αποφασίσει ποιά από τις δύο λύσεις θα επιλέξει. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διαλαλεί, σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία, ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "στρατηγική πρώτου γύρου", όμως η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να πάμε σε δεύτερες εκλογές ακόμη και στην περίπτωση που έστω και οριακά -για μία ψήφο, όπως λέει- είναι πρώτο κόμμα. Η απλή αναλογική τον βόλευε για να μην μπορέσει ο Μητσοτάκης να σχηματίσει κυβέρνηση. Τώρα που έχει αντέξει την πίεση και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επέστρεψε σε χαμηλά ποσοστά, όπως πολλοί προέβλεπαν, αλλά και έχει κατοχυρώσει καθαρά το ρόλο του αφεντικού στην κεντροαριστερά, αλλά και στο κόμμα του, τον βολεύει η ενισχυμένη ώστε να πάει σε μονομαχία με τον Μητσοτάκη για το ποιός θα κυβερνήσει τη χώρα.

Με την ενισχυμένη αναλογική και με διακύβευμα "ποιός θα κυβερνήσει τη χώρα; Δεξιά ή Αριστερά; Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Συντηρητική ή Προοδευτική κυβέρνηση;" θεωρεί ότι συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές εάν καταφέρει να πάρει αριστερόστροφους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και αριστερούς από το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και τα εξωκοινοβουλευτικά σχήματα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ κ.α.). Ακόμη κι αν δεν το καταφέρει και τις εκλογές τις κερδίσει η ΝΔ θα έχει κατοχυρώσει ότι ο δεύτερος πόλος είναι οριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος δεν έχει παρά να περιμένει μέχρι τις επόμενες εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός, αφού τρίτη συνεχόμενη εκλογή είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει ο Μητσοτάκης, αν σκεφτούμε ότι στη Μεταπολίτευση κανείς πρωθυπουργός (ούτε οι μεγάλοι ηγέτες Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου) δεν το έχει καταφέρει.

Κατά συνέπεια ο Τσίπρας έχει στρατηγική πρώτου γύρου μόνο και μόνο για να μην γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης και για να βρεθεί ο ίδιος σε καλύτερη θέση στις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Εξάλλου, ξέρει πως ακόμη κι αν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν το πιθανότερο είναι να μην σχηματίζεται κυβερνητική πλειοψηφία και να χρειαστεί είτε τις ψήφους του Βαρουφάκη είτε ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ. Περίπτωση να ζητηθεί έστω ψήφος ανοχής από τον Βελόπουλο δεν υπάρχει αφού η συγκυβέρνηση με τον Καμμένο συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για την εμβέλεια του ΣΥΡΙΖΑ, και "στίγμα" όχι μόνον στην αριστερά αλλά ευρύτερα στην κοινωνία. Εξυπακούεται πως το ίδιο ισχύει και για τον Μητσοτάκη. Συγκυβέρνηση με Βελόπουλο ή έστω με την ανοχή του δεν θέλει ούτε και να την ακούει ως εκδοχή.

Όλα τα ανωτέρω είναι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στις "κλειστές αίθουσες" των τριών κομμάτων και αποτελούν την πρώτη ύλη για τα σενάρια που γράφουν και σβήνουν οι στενοί συνεργάτες των αρχηγών, σε συνάρτηση με τα ευρήματα και τα ποιοτικά στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων. Σενάρια που έχουν γίνει εξαιρετικά επίκαιρα με την ισχυρή πλέον πιθανότητα να στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές επειδή ο χρόνος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μάλλον δεν είναι σύμμαχός του. Μπορεί να σταθεροποιείται σε διψήφιο ποσοστό όμως η απήχησή του βαίνει μειούμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βγει στα κεραμίδια και τις ζητά κάθε μέρα με ολοένα και πιο επιθετική φρασεολογία, θα προτιμούσε οι εκλογές να γίνουν την άνοιξη του 2023 ώστε να έχει αυξηθεί (όπως πιθανολογούν και μάλλον βασίμως αν επιβεβαιωθούν τα δυσμενή σενάρια για ακρίβεια, πληθωρισμό και πανδημία)  περισσότερο η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για τη ΝΔ τώρα είναι η ώρα να στήσει κάλπες. Μπορεί η Ντόρα Μπακογιάννη να υποστηρίζει -και μάλλον έχει δίκαιο- ότι "ο Κυριάκος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα γίνουν εκλογές", αλλά η δυναμική που έχει αποχτήσει το στήσιμο κάλπης τον Σεπτέμβριο το πιθανότερο είναι και να τις επιβάλλει. Ήδη τα τηλεοπτικά κανάλια κλείνουν καλεσμένους για τις Δευτέρες 12 και 19 Σεπτεμβρίου για σχολιασμό των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αν οι εκλογές θα γίνουν στις 11 στις 18 ή στις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου μάλλον είναι αδιάφορο εάν ο Κυριάκος διαβεί τελικά τον Ρουβίκωνα και καταλήξει να γίνουν άμεσα και όχι στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές. Προσώρας, λέει στους συνεργάτες του ότι σε αντίθεση με όσα κακά προφητεύονται για τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα τον Χειμώνα, ο ίδιος έχει καλό feeling για τα επερχόμενα. Όμως η πραγματικότητα, ακόμη και η ευρωπαϊκή, όχι μόνον η εγχώρια, αλλά και στα ελληνοτουρκικά μάλλον αντιστρατεύονται παρά επικουρούν την αισιοδοξία του πρωθυπουργού.

Το σίγουρο είναι πως, όποτε και να στηθούν οι κάλπες, οι εκλογές θα γίνουν σε κλίμα οξύτητας και ακραίας πόλωσης. Οι αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε "καθεστώς και Αγία Οικογένεια συμφερόντων Μητσοτάκη" ανεβάζουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης σε σημείο, που ακόμη και η συνήθως ψύχραιμη Ντόρα Μπακογιάννη να υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας "χτίζει το αφήγημα της νοθείας των εκλογών, α λα Τραμπ για να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του". Η πόλωση βοηθάει τους Μητσοτάκη και Τσίπρα, αντίθετα η τοξικότητα στην αντιπαράθεση μπορεί να ευνοήσει τον Ανδρουλάκη. Και οπωσδήποτε οδηγεί σε διχασμό την κοινωνία, τη στιγμή που  αναθεωρητισμός του Ερντογάν απαιτεί να υπάρχει εθνική ομοψυχία ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η επιθετικότητα, εφόσον εκδηλωθεί, των Τούρκων στο Αιγαίο, τη Θράκη ή την Κύπρο. Προφανώς, αυτό είχε στο μυαλό του και ο Αλέξης Τσίπρας, όταν υποστήριξε ότι "η μοναδική περίπτωση στην οποίαν οφείλουν να συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολύ έκτακτες συνθήκες εθνικής ανάγκης". Ενδεχομένως και για να απαντήσει ότι η πρότασή του για "μόνιμο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής μέχρι να γίνουν οι εκλογές" δεν συνιστά ανευθυνότητα και πολιτικό τυχοδιωκτισμό, όπως τον κατηγόρησε η κυβέρνηση.

Η έγνοια του Τσίπρα είναι στο blame game των πρόωρων εκλογών οι ψηφοφόροι, ιδίως της μέσο ανώτερης τάξης, να μην χρεώσουν σε αυτόν την ευθύνη. Γι αυτό και λέει "αν πραγματικά νοιάζεται ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό κλίμα, υπάρχει ένας τρόπος να έχουμε μια συνεννοημένη και πολιτισμένη αντιπαράθεση όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες... να μας πει ότι «έχω αποφασίσει να πάω σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη», για να μην επηρεάσει και την τουριστική διαδικασία και να συμφωνήσουμε σ’ αυτό... μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει σοβαρός πολιτικός διάλογος, αντιπαράθεση πάνω σε προγράμματα, χωρίς τοξικότητα". Από την άλλη ο Μητσοτάκης το σίγουρο είναι ότι για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα αναγορεύσει σε σπουδαίο εθνικό λόγο το τοξικό πολιτικό κλίμα, το οποίο, όπως θα υποστηρίξει, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την οικονομική και κοινωνική συνοχή και δυναμιτίζει την ενότητα έναντι της τουρκικής απειλής...

63 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΣΤΑΝ 12:13 03/07/2022

    # ΜΠΟΓΔΗ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΊΤΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ .

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΡΚΕΤΆ ΕΧΕΤΕ ΓΗΝΕΙ ΒΑΡΕΤΟΙ

  2. Το τρίτο το μακρύτερο λοιπόν φασίστα Μπόγδη στις εκλογές θα το χρησιμοποιήσω σε άτομα σαν εσένα που είναι αμετανόητοι πασόκοι. Άνθρωποι που με γεγονότα και με στοιχεία έβλαψαν, μείωσαν και χρέωσαν για τις επόμενες δέκα γενιές την Ελλάδα. Και ο Αδόλφος Χίτλερ μέχρι το τέλος ήταν πιστός στις ιδέες του. Είναι ο ορισμός του φασίστα. Ακριβώς το ίδιο είσαι και εσύ σκουπίδι. Οι δήθεν αγώνες σου για την δημοκρατία, ήταν για τον φασισμό και ολοκληρωτισμό του πράσινου παρακράτους του ΠΑΣΟΚ. Θα σας τσακίσουμε φασίστες. Έρχονται Εθνικές εκλογές σύντομα δοσίλογε. Το πικρό ποτήρι της ήττας θα το πιεις όλο μόνο σου χαμαιτυπείο, φασίστα. Σε έχω ξεβρακώσει εδώ μέσα. Συνέχισε και άλλο βρομιάρη.

  3. @ Μαργαρίτα Βερύκιου

    Κάθε σου λέξης με την οποία νομίζεις ότι ξεσκεπάζεις εμένα (που είμαι ήδη ανοιχτό βιβλίο προς όλους και όλα στην ζωή μου) λόγω δημοκρατικών πεποιθήσεων και αγώνων υπέρ της ελευθερίας των ατόμων από τα παιδικά μου χρόνια ,….
    Ανοίγει τον δικό σου τάφο στα μάτια των αναγνωστών εδώ ,
    και πιστοποιεί το πόσο προστυχη , ρηχή και αφελής μπορείς να γίνεσαι με το να περιγράφεις τον ίδιο σου τον εαυτό με τέτοιες Πρόστυχες εκφράσεις .
    Στο επόμενο σου σχόλιο, ίσωςεπιχειρήσεις να μας περιγράψεις που και πως χρησιμοποιείς «το μακρύτερο από τα ΤΡΙΑ σου »…..
    Όπως μας υποσχέθηκες .

  4. ΣΤΑΝ 15:32 02/07/2022

    ΟΚ ΑΛΕΞΗ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΔΉΛΩΣΗ ΣΟΥ

    ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΆΜΕ ΜΈΧΡΙ ΤΈΛΟΥΣ ΤΕΛΕΙΏΣΑΝΕ

  5. ΣΤΑΝ 15:16 02/07/2022

    ΑΛΕΞΗ ΤΣΊΠΡΑ «» ΑΚΟΥ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΉΝΕΙΣ ΣΕ ΧΛΩΡΌ ΚΛΑΡΊ.
    ΝΑ ΑΝΟΊΞΕΙ ΠΆΛΙ Η ΝΟΒΑΡΤΗΣ .
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΑ 350000Ε

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ 900000Ε ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 10.000.000Ε ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΊΑΣ

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΆΡΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΚΒΙΑΣΕ ΤΟΝ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΌΤΙ ΕΓΩ ΣΑΜΑΡΆΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΈΛΟ Θ.Α ΣΑΣ ΓΑΜ……Ε ΜΟΛΙΣ ΒΓΗ Η ΝΔ-

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΊΑ.

    ΑΛΕΞΗ ΤΣΊΠΡΑ ΠΑΡΕ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΕΑΝ
    ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΟΜΑ ΤΗΣ ΝΟΒΑΡΤΗΣ ΝΔ –ΠΑΣΟΚ. ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑΝΆΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΊΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ
    ΕΊΝΑΙ ΛΑΙΚΗ ΑΠΑΊΤΗΣΗ

    ΜΗ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΎΡΟΥ

  6. Ιδού το δείγμα γραφής της κ. Μαργαριτας ΒΕΡΙΚΙΟΥ :
    «…. Αυτόν που χρεοκόπησε την Εταιρεία του και έφαγε τις εισφορές και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων του. Στα τσακίδια τώρα αδερφάρα Μπόγδη. Έρχεται και άλλη μαλαστούπα. Τώρα πια δεν σταματάω με τίποτα ψυχάκια και ανώμαλε. Θα σε ξεσκίζω κάθε μέρα πουστάρα. »
    Αρκει αυτό για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται ;
    Πληροφορεισθε ή όχι για την Μαργαρίτα μας ;
    Μας λέει όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε .

  7. Στις απαντήσεις προς άλλους σχολιαστές και αρθροφγράφους του βήματος μας εδω , προσπαθώ πάντα να εκφραστώ επί της ουσίας του εκάστοτε θέματος και της πολιτικής διαμάχης που διεξάγεται ……
    κυρίως με ευγενικούς όρους , εκφράσεις και πρέπουσα γλώσσα.
    Παρόλο ότι δεν εκτιμώ ανθρώπους και τακτικές που κρύβονται πίσω από ένα ψευδώνυμο και ποτέ δεν παίρνουν την ευθύνη των πεποθησεών τους …..
    Ενίοτε, το ότι δεν συμφωνώ με πολιτικές άλλων κομμάτων και πολιτικών που πέρασαν από την διακυβέρνηση της πατρίδας μου (μερικές δε φορές κομμάτων και πολιτικών που είχα ψηφίσει και εγώ ο ίδιος , όπως “ το βαθυ μέρος του ΠΑΣΟΚ “ όπως το είχαν καταντήσει ασυνείδητοι πολιτικοί που παραφέρθηκαν ή, ατίμωσαν το λειτούργημα τους με τις μετακινήσεις τους προς εξασφαληση αξιωμάτων και καρεκλών σε αλλά κόμματα με άλλες φιλοσοφίες.
    Άτομα που τα ειχαμε επιλέξει εμείς οι ίδιοι, Δημοκρατικοι , ενεργοί και ευσυνείδητα σωστοί πολίτες που θεωρούμε ότι δεν έχουμε μόνον δικαιώματα αλλά και υποχρεωσεις προς την Δημοκρατία μας !
    Σ´αυτήν την κατηγορία των μας πρόδωσαν με ατασθαλίες ή σωβαροτερα εγκληματα ,
    Φυσικά συγκαταλέγω και τον μακαρίτη Άκη Τσοχατζοπουλο και τους λεγόμενους παλάντζες της πολιτικής που θεορω ότι είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος , ο Γιάννης Ραγκούσης , η Ξενογιαννακοπουλου , ο Νίκος Μπίστης , ο Θεοχαρόπουλος , ο Κουρουπλής και όλα τα υπόλοιπα ζιζάνια που μόλυναν και εξακολοθπυθουν να προδίδουν την διάθεση των ανθρώπων του Κινήματος ΑΛλαγής ,
    για στην πατρίδα μας με δικαιοσύνη , Ισότητα ,αξιοκρατία , διαύγεια και ατόφιο πολιτικο ήθος και ύφος
    Όπως ακριβώς το είδαμε αυτό με την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου και μετά στην πρακτική όταν διακυβέρνησε την χώρα μας την περίοδο 2009-2011.
    Τώρα , στις συχνές περιπτώσεις που μου επιτίθενται προσωπικά διάφορα υποκείμενα αγνώστου προέλευσης , πορείας, σκοπού με προστυχιές που δεν ταιριαζουν σε βήματα λόγου και σκέψεων …. ,
    με ψέμματα και αβάσιμες αισχρές και αχαρακτήριστες στο πρόσωπο μου ύβρεις, τότε απλώς χρησιμοποιώ τα ίδια τους τα γραπτά ,αντικρούοντας με επιτυχία αυτά που γράφουν .
    Με αλλά λόγια, η Μαργαρίτα Βερύκιου ,
    Τεπιβεβαιώνει σε κάθε της λεξη πόσο πρόστυχη μπορεί να γίνεται και πόσο μισητή εμφανίζεται στους άλλους Με το ίδιο της το μίσος που παράγει και που θρέφει μέσα της για την ηθική στην πολιτική και τους ανθρώπους ,
    Γράφε λοιπόν οτι σου κατεβαίνει όλα επιστρέφουν να σε πνίξουν αυθωρί !

  8. FEMA 12:20 02/07/2022

    ΠΑΥΛΑΡΑ ΜΑΣ-ΗΡΘΕ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΟΥ ΩΡΑ!!

    ΣΤΡΙΨΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΕΡΤΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΑΚΙ-ΓΙΑΤΙ…ΕΤΣΙ …ΓΙΑ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ!!

  9. FEMA 10:35 02/07/2022

    ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ-ΡΩΤΑ ΤΗΝ ΜΑΝΔΡΟΥ-ΤΟΝ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

    ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΟΥ!

    ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΚΤΟ

    ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΛΕΟΝ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΟΒΑΡΤΙΣ!!

    ΕΣΥ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟΨΗ ΠΟΤΕ-ΘΑΡΡΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ…ΒΟΥΝΟ

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ!

    ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

  10. Το δήθεν σκάνδαλο της Novartis στην Ελλάδα στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα έντιμοι πολιτικοί αντίπαλοι, κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από την συμμορία του Τσίπρα. Αθωώθηκαν πανηγυρικά, οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο και ο Τσίπρας μαζί με τον Ρασπούτιν και την Τουλουπάκη δεν ζήτησαν ούτε μια συγνώμη τα γουρούνια. Αυτός είνα τελικάι ο ΣΥΡΙΖΑ.

  11. FEMA 21:56 01/07/2022

    ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…
    ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

  12. FEMA 21:43 01/07/2022

    ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΟΒΑΡΤΙΣ

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

    ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥΤΟΥ

    ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ!!!

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΜΑΣ-Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΣΑΝ

    ΧΡΗΜΑ ΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΝΗ!

    ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!

    ΑΛΙΜΟΝΟ-ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ !

  13. FEMA 20:59 01/07/2022

    Δαν-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.
    ΦΕΤΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΥΡΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ-ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΑ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΛΥΠΗ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΑΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ.
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ Ο Κ.ΦΕΛΕΚΗΣ
    ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΝ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
    ΚΑΛΟ Σ/Κ.

  14. Θα απαντάμε στον φασίστα της ιστοσελίδας, την ρουφιάνα του ΠΑΣΟΚ τον Δημοσθένη Μπόγδη για να μαθαίνουν και οι νεότεροι Έλληνες κάποια πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής του Ανδρέα Μινεικο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ των εκσυγχρονιστών του κ@λου του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή), διέλυσαν και χρεοκόπησαν την Ελλάδα μας. Κάθε πράξη του κλεφτοπασόκ ήταν και ένα καρφί στο σώμα της Ελλάδας μας. Πες μας καλύτερα ποιος ξεκοκάλιζε τις εισφορές για το ΠΑΚ που συγκέντρωνε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έμενε στο εξωτερικό. Και πες μας καλύτερα μαζί με ποιον κοιμόταν το Θείο βρέφος ο Κώστας Λαλιώτης στο Παρίσι κατά την περίοδο της χούντας. Αυτόν τον βλάχο από τον Βόλο που έλεγε ότι ξεβλάχεψε τους Έλληνες και έπαιρνε τις δουλειές και τα δάνεια κατευθείαν από το ΠΑΣΟΚ. Αυτόν που χρεοκόπησε την Εταιρεία του και έφαγε τις εισφορές και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων του. Στα τσακίδια τώρα αδερφάρα Μπόγδη. Έρχεται και άλλη μαλαστούπα. Τώρα πια δεν σταματάω με τίποτα ψυχάκια και ανώμαλε. Θα σε ξεσκίζω κάθε μέρα πουστάρα.

  15. Μπόγδη τα έχεις χαμένα μέσα στον παραλογισμό των γηρατειών και του αλτσχάιμερ. Σε λυπάμαι πραγματικά που είσαι ένας αμετανόητος φασίστας λίγο πριν το βιολογικό σου τέλος. Ότι γράφω είναι όλα αλήθεια. Δεν χρειαζόταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να διορισθείς επί ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο, αλλά μόνο η κομματική ταυτότητα με τον πράσινο ήλιο, η μια συστατική από την Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ της περιοχής διαμονής του ανθρώπου που ήθελε να διορισθεί. Διορίζονταν επίσης οι αφισοκολλητές, τα κομματόσκυλα, οι ροπαλοφόροι και οι τραμπούκοι του κινήματος. Τον Οτσαλάν τον παρέδωσαν στους Τούρκους και εισέπραξαν την επικύρηξη ο Σημίτης, ο Πάγκαλος και ο αγαπημένος σου ψευτοπατριώτης Τζέφρι Μινέικο Παπανδρέου. Δεν ξέρεις ότι οι ρίζες των Παπανδρέου είναι Αμερικανοεβραικές; Τι σου κάνει εντύπωση ρε ρουφιάνε που τον λένε Μινέικο; Μια φορά προδότης για πάντα προδότης ο Μπόγδης. Σιχαμένε και κατάπτυστε ελεεινέ Δημοσθένη Μπόγδη. Κουκουλοφόρε της αλλαγής, κάθαρμα. Πάρε μια ακόμα μαλαστούπα βρομύλε. Άθλιο και βρομερό υποκείμενο. Που είσαι σε θέση εσύ να βρίζεις τον Κώστα Καραμανλή. Μπινέ! Δεν ια σε αφήσω σε χλωρό κλαρί λούστρε του κλεφτοπασόκ.

  16. ΣΤΑΝ 19:43 01/07/2022

    ΜΠΟΓΔΗ ΕΓΩ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΟΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
    ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΟΥ ΛΕΣ- ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ-ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ…..

    ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
    ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΔΙΩΞΕΙ Ο
    ΚΑΡΑΜΝΛΗΣ ΣΑΝ ΝΕΟΦΥΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ

  17. Κάθε σου λέξη κι´ένα ΨΕΜΑ Βερύκιου Μαργαρίτα !
    Κάθε σου πρότασης και μια καταδίκη για σένα και τον φασισμο που πρεσβεύεις με μίσος στους μετανάστες , τους πρόσφυγες και τους αγωνιστές της ελευθερίας .
    Τα ιδια και τα ίδια , για τον Αβούρη , το Μηναιικο, την αεροσυνοδό , τον Οτσαλαν που είναι κολλητός του Ερντογαν σήμερα . Τα Ιμια …. Τους Αμερικανούς . Δεν μου λες τώρα τους θέλεις ή όχι ;
    Τα «ονόματα της οικογενειας Παπανδρέου στην λίστα Λα Γκαρντ » για την οποία υπόθεση καταδικάστηκε ο Πάνος Καμένος …. Και αλλά τέτοια .
    Οι προσλήψεις που έγιναν στο δημόσιο μετά τον ερχομό του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ήταν. Χωρίς τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων .
    Γιαυτο και προσλήφθηκαν ορισμένοι δημοκράτες που διώκονταν πιο πίσω Απο τον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου και της Φρειδερικης …

    Θα μας πεις και αλλά « γεγονότα σου » ο πως τα έχεις στο κεφάλι σου ανακατωμένα με το αβάσταχτο μίσος σου .
    Για τους συνανθρώπους σου που όταν δεν είναι συνταξιούχοι,
    Συνταξιούχων , ανημφευθες ΟΜΩΣ !
    Τι το παράλογο στην έκδοση ταχείας αμοιβαίας αίτησης για διαζύγιο από ένα ζευγάρι ;
    Προσεχε τι θα γράψεις πάλι .
    Βλέπεις όλα γυρίζουν εναντίον σου !
    Σε τυφλώνει το μίσος σου και σε κουφαίνει η ανωμαλία σου την οποία κρατάς μυστικό .
    Ταγραπτά σου όμως μένουν και δείχνουν αυτόν που τα έγραψε!

  18. @ ΣΤΑΝ
    Σ(τον) T(ομεάρχη Α(νάξιο) N (αρκυσσοπροσποιούμενο) =ΣΤΑΝ.
    Φ(ίλο) Ε(σκεμενης ) Μ(αταιόδοξης ) Α(νωμαλίας ) = FEMA
    Έχω να παρατηρήσω ότι σας πήραμε ήδη χαμπάρι !
    Τι είστε και τι κάνετε εδώ μέσα !
    Ντροπιάζεται την Ελεύθερη Δημοκρατική συζήτηση με την παντελή έλλειψη επιχειρημάτων και πίστης στις ιδέες σας.
    Συνθήματα και σεις όπως Μαργαρίτα από το γνωστό νησί όχι του Ιονίου πελάγους αλά του Αιγαίου για να μπλέκετε ευκολότερα τα μπούτια σας και να Ισχυρίζεστε οτι συζητάτε σε δημοκρατικό βήμα ενώ συνθηματολογειτε σαν σε Διαδήλωση .
    Αλίμονο στο μέλλον της πατρίδας μας και πως θα προφυλαχτούμε από τους εχθρούς μας με τέτοια σαν την δίκη σας τακτική .
    Τι λες τώρα .,
    βρε συ Σταν ,….,
    ή , της μιας «νύχτας stand » όπως με τέτοια λογική θα θα σε ονόμαζαν σε μια πολιτισμένη και ανοιχτή στην συζήτηση κοινωνία !
    Γιατί αν την Είχατε την «φλόγα » ποιός ο λόγος να κρύβεστε πίσω από ψευδώνυμα που αλλάζετε κατά βούληση και τις οδηγίες σας
    Έτσι Καταλήγετε να υποστηρίζεται ακροδεξιές πολιτικές σαν του Καμμένου τις θεωριες και τον οπορτουνισμό του Κώστα Καραμανλή με τον οποίο για τόσα χρόνια πάτε πάσο !
    Ποια συναίνεση να είχε δώσει ο Παπανδρέου στον Κώστα Καραμανλή με τα κρυφά του ελλείμματα με τα οποία ξεγελούσε και τους κουτόφραγκους
    Με τα οποία πλήρωνε ώστε να εξαφανιστούν οι κασέτες που τον απειλούσαν να εμφανιστούν με τον Ζαχόπουλο καβάλα «στ´ άλογο του ».
    Καλώς την και την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ με τα τρία της !
    Σκαβε , σκάβε ! εσυ τον δικό σου λάκο …, αφού έχεις θάψει όλες τις υπόλοιπες σκεπτόμενες Και πολιτικά αντιδρουντες Λεσβίες της ΕΛΛΑΔΑΣ .

  19. @ ΣΤΑΝ
    Σ(τον) T(ομεάρχη Α(νάξιο) N (αρκυσσοπροσποιούμενο) =ΣΤΑΝ.
    Έρχομαι , έρχομαι και σε σένα !

  20. Για μια ακόμη φορά και στα γρήγορα θυμίζω τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ με αποδέκτη τον φασίστα και ρουφιάνο Δήμο Μπόγδη. Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1981-1989 και 1993-1995. Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα που έγιναν μερσεντές και βίλες για τους πράσινους ρουφιάνους. Διορισμοί στο Ελληνικό Δημόσιο 500.000 υπαλλήλων αφισοκολλητών και ρουφιάνων του ΠΑΣΟΚ. Εκδικητικές μεταθέσεις, διωγμοί, ξυλοδαρμοί και βιαιοπραγίες των πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ, αυτών που ανήκαν στην δεξιά παράταξη. Σκάνδαλο με το Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι, σκάνδαλο τράπεζας Κρήτης με Κοσκωτά, τα πάμπερς, η ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή), η πανάκριβη εγχείρηση του Χέρφιλντ την ώρα που οι Έλληνες πέθαιναν στα ράντσα, το αυτόματο διαζύγιο που νομοθέτησε για να παντρευτεί την αεροσυνοδό και φίλη του πράσινου Ακριβάκη την Δήμητρα Λιάνη, οι συντάξεις στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που βούλιαξαν το ΝΑΤ και την ΔΕΗ, οι συνεχείς υποτιμήσεις της δραχμής και η εκτόξευση του Δημόσιου και εξωτερικού χρέους της Ελλάδας. Η παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και η παραμονή στην Ελλάδα των Αμερικανικών βάσεων παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τον παραμυθά Ανδρέα Μινέικο Πάανδρέου. Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή) 1996-2004. Προδοσία Ιμίων, παράδοση Οτσαλάν στους Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ, συμμετοχή της Ελλάδας στην σφαγή του Κοσόβου υπέρ των Αλβανών κατσαπλιάδων δολοφόνων, η κλοπή στο Χρηματιστήριο και οι χιλιάδες αυτοκτονίες Ελλήνων. Προμέτοχα, Λαικά Ομόλογα, το ξεπούλημα του Χρυσού της Ελλάδας, τα ομόλογα των Εβραίων της Goldman Sachs, η είσοδος στο Ευρώ με παραποιημένα στοιχεία με την ληστρική ισοτιμία 1 Ευρώ=340,75 Δρχ.
    Οι Ελληνοποιήσεις των λαθρομεταναστών και η συμμετοχή τους στις εκλογές της νοθείας του 2004, τα σκάνδαλα και οι μίζες Siemens και C4i, οι υπερτιμολογήσεις για τα έργα των νταβατζήδων του Ελληνικού Δημοσίου, το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, η Ολυμπιάδα της σπατάλης και της ρεμούλας Αθήνα 2004. Το δέσιμο της Ελλάδας στο άρμα της Αμερικής και της ΕΕ. Κυβέρνηση Γιωργάκη Μινέικο Παπανδρέου 2009-2011. Αμφισβήτηση της ΕΛΣΤΑΤ με προφανή σκοπό την αύξηση του Ελληνικού χρέους και την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ των Εβραίων και των μασόνων κάτι που είχε συμφωνήσει μαζί τους πριν ακόμα εκλεγεί Πρωθυπουργός. Η συμμετοχή μελών της οικογένειας Παπανδρέου στις Λίστες Λανγκάρντ για υπέρμετρο πλουτισμό. Η παραχώρηση στους Αμερικανούς επιπλέον εκτάσεις στην Σούδα. Εάν αυτό λέγεται δημοκρατική διακυβέρνηση κατά τον φασίστα, ρουφιάνο και δοσίλιγο Δημοσθένη Μπίγδη για εμάς τους υπόλοιπους είναι ολοκαύτωμα από έναν στρατό κατοχής. Άνοιξε έναν λάκο και πέσε μέσα σκουπίδι, παλιάνθρωπε για να ξεβρομίσει ο κόσμος. Ούτε στον δαχτυλάκι του δεν φτάνεις τον Κώστα Καραμανλή αδερφάρα. Όταν εγώ τελείωνα το ΕΚΠΑ εσύ έπαιζες με μαύρους φοιτητές στην Αμερική τον γιατρό φυσικά. Σκουπίδι Μπόγδη, παλιάτσε. Θα σε ξεβρακώνω με στοιχεία κάθε μέρα βρομιάρη. Περίμενε και μέχρι το βράδυ θα φας και άλλη μαλαστούπα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.