ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ

Την κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος» επισκέφθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ημαθία, επισκέφθηκε το εργοστάσιο «Ευρωπαϊκά Νηματουργεία - Βαρβαρέσος» και μίλησε στους εργαζόμενους. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αφού αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση, τόνισε ότι «η απληρωσιά για τον εργαζόμενο είναι απαράδεκτο φαινόμενο. Ο εργάτης δουλεύει, παράγει, βγάζει τον πλούτο και πρέπει να απολαμβάνει το αποτέλεσμα του κόπου του» για να μπορέσει ο ίδιος και η οικογένειά του «να έχει μια ανθρώπινη ζωή με καλό μεροκάματο, μισθό, επιδόματα που είναι κατοχυρωμένα με αγώνες».

Είπε ότι ο λαός πλήρωσε την οικονομική κρίση, οι αντεργατικοί νόμοι που μείωσαν μισθούς και εκτίναξαν το κόστος ζωής ισχύουν, ενώ εργαζόμενοι και λαός καλείται πάλι να πληρώσει τη νέα οικονομική κρίση, τον πόλεμο, τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την ενεργειακή κρίση που μπορεί να οδηγήσει και σε επισιτιστική κρίση.

Επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ γνωρίζει τα προβλήματα της κλωστοϋφαντουργίας και ειδικότερα τα προβλήματα της επιχείρησης "Βαρβαρέσσου"» τονίζοντας, παράλληλα, ότι «η χώρα μας παρότι μπορούσε να έχει ισχυρό κλάδο κλωστοϋφαντουργίας γιατί έχει τις πρώτες ύλες, όμως ο κλάδος αυτός απαξιώθηκε συνειδητά απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κι αυτές έχουν όνομα, ήταν η ΝΔ παλιότερα και σήμερα, ήταν το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε, ήταν διάφοροι συνεργαζόμενοι, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι στην ίδια ρότα».

«Με το περίφημο Μάαστριχτ - φέτος έκλεισαν 30 χρόνια - έγινε η ΕΕ και ενταχτήκαμε πλήρως στην ΕΕ και νομισματικά και δημοσιονομικά και οικονομικά. Είχε τις 4 περίφημες "ελευθερίες": ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, κίνησης εμπορευμάτων, ανθρώπινου δυναμικού, υπηρεσιών και αυτό οδήγησε να μην υπάρχει καμία προστασία της ελληνικής παραγωγής, της αγροτικής παραγωγής, της κλωστοϋφαντουργίας, καμία προστασία του ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι έκλειναν η μια μετά την άλλη, βιομηχανίες, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να παράγουν αυτόν τον πλούτο, να βγάζουν τα προϊόντα. Ενώ άλλοι πήγαιναν στα Βαλκάνια, στη Βουλγαρία τις κλωστοϋφαντουργίες τους και τα κέρδη τους και άλλοι έκαναν "τρελά λεφτά" στο εξωτερικό σε άλλους κλάδους της οικονομίας» επισήμανε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφθούν τη θέση του ΚΚΕ ότι «ο ενωμένος, δυναμικός, αποφασιστικός και οργανωμένος αγώνας της εργατικής τάξης όλης της χώρας πρέπει να πάει μέχρι το τέλος, δηλαδή, σε εκ βάθρων αλλαγή αυτού του κοινωνικού πολιτικού συστήματος» καθώς «με τη ρότα που πάμε, με τις επιλογές που κάναμε πολλές φορές και ως λαός οδηγούμαστε σε αδιέξοδα μονοπάτια, γι' αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα».

Είπε ότι το ΚΚΕ «δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα μέχρι το τελευταίο ευρώ». «Λέμε ότι η αστική δικαιοσύνη η οποία υπηρετεί τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις, να μην υπερασπίζεται μόνο τους μεγάλους εργοδότες, γιατί αυτό κάνει, αλλά να υπερασπίζεται το δίκιο των εργαζομένων. Και όχι να βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες όπου κι αν γίνονται, όχι μόνο εδώ, παντού σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες για να μη μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικεί» πρόσθεσε.

«Το μόνο όπλο που έχει ο εργαζόμενος είναι η απεργία, η στάση εργασίας, η διεκδίκηση, η συγκέντρωση, η σύσκεψη, η συνέλευση του σωματείου, όλες τις μορφές που αξιοποιεί το κίνημα» υπογράμμισε. Τόνισε, επίσης, ότι «ο κρατικός μηχανισμός καταστολής δεν πρέπει να κινητοποιείται μόνο όταν ο εργάτης διεκδικεί το δίκιο του, για να πληρωθεί την απλήρωτη δουλειά του, γιατί αυτό γίνεται, ούτε να διώκονται οι συνδικαλιστές όπως ο πρόεδρος του σωματείου, άλλα μέλη της διοίκησης επειδή αγωνίζονται, επειδή διεκδικούν το δίκιο τους. Αυτή είναι απαράβατη θέση του ΚΚΕ».

Ανέφερε ότι δεν αποτελεί διέξοδο, ούτε λύση το κλείσιμο της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι ο καπιταλισμός είναι η αιτία της εργασιακής ζούγκλας και τονίζοντας: «Η κοινωνία πρέπει να έχει άλλες δομές, άλλες αξίες, η παραγωγή πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένη, να ανήκει στην κοινωνία, να γυρνάει πίσω σ' αυτούς που παράγουν, στους εργάτες στα εργοστάσια, στους αγρότες στη γη, στον επαγγελματία αυτοαπασχολούμενο, τον μικροεπιχειρηματία που δεν ξέρει κατά που να κάνει με τα χρέη. Αυτός είναι ο λαός, όλοι οι άλλοι είναι οι λίγοι. Για να έχουν τα κέρδη τους, δυστυχώς αυτούς φοροαπαλλάσσουν. Οι εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν συνεχείς φοροαπαλλαγές ενώ ο εργάτης δεν έχει καμιά φοροαπαλλαγή. Όλοι οι μεγάλοι έχουν εξαίρεση απ' το να πληρώνουν τη ΔΕΗ όμως ο εργάτης πρέπει να το πληρώσει γιατί θα του το κόψουν και οι αυξήσεις τρέχουν με την ενεργειακή κρίση».

Eπανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση και για να επιλυθούν τα ζητήματα και για να έχουν λόγο οι εργαζόμενοι. Να πληρώνονται στην ώρα τους, και να μη διώκονται και να μπορούν να διεκδικούν γιατί οι νόμοι, του Χατζηδάκη τώρα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν, πιο πριν του ΠΑΣΟΚ, των άλλων της ΝΔ μας έχουν φέρει σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση».

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στις «εστίες αντίστασης» και στις «νότες αισιοδοξίας» από τους αγώνες των εργαζομένων στην COSCO, στην e - food και στη ΛΑΡΚΟ που ήταν για κλείσιμο πριν 5 χρόνια κι ακόμα είναι εκεί στη δουλειά τους και παλεύουν να πάρουν αυτά που δικαιούνται».

«Αισιόδοξη νότα είναι ότι το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων, δεκάδων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, κάνει την πανελλαδική του σύσκεψη στις 18 και 19 του Ιούνη όπου θα συζητήσει τέτοια ζητήματα, τα προβλήματα των εργαζομένων, πως θα τα διεκδικήσουμε, πως θα βρεθούν λύσεις, πως θα ανασυγκροτηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, πως θα δυναμώσουν οι ταξικές δυνάμεις που έχουν προοπτική γι' αυτό τον τόπο και μπορούν να κρατήσουν όρθιο και τον εργαζόμενο λαό και τα δικαιώματά του και όχι αυτοί που υπονομεύουν ουσιαστικά το δίκιο, τον μισθό, τα δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Κι αυτούς τους ξέρετε ποιοι είναι» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.