ΕΛΛΑΔΑ

Την Τρίτη η ψήφισή του στην Ολομέλεια

Βουλή-Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για μεταναστευτικό και προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία τού νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου «Κύρωση του κώδικα νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, τις επιφυλάξεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την αρνητική ψήφο ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25 και αύριο αναμένεται η συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Κλείνοντας την συζήτηση, η υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, έκανε λόγο για «σημαντική νομοθετική παρέμβαση» προκειμένου, όπως τόνισε, «να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει αλματωδώς και οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη κρίση στην Ουκρανία, αλλά και την κλιματική και την επισιτιστική κρίση».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι ο νέος νόμος δεν λύνει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, η κυρία Βούλτεψη αντέτεινε ότι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ενόψει των διαπραγματεύσεων που γίνονται στην ΕΕ για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης.

«Προφανώς και δεν θα λυθεί το πρόβλημα, ούτε υπάρχει η λύση στο τσεπάκι κανενός γιατί οι κρίσεις είναι ακόμα μπροστά μας, ωστόσο είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει στην προστασία των συνόρων της. Άσχετα με το τι κάνει ο κ. Ερντογάν ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς πρέπει να προφυλάξουμε τα σύνορα μας. Και είναι προφανές ότι το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού έχει δύο πλευρές που αλληλοσυμπληρώνονται, και είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας και η παροχή βοήθειας όσων βρίσκονται στην Ελλάδα», επισήμανε χαρακτηριστικά η υφυπουργός και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι θέμα αν δεχόμαστε ή όχι την ασπίδα της ΕΕ, αλλά αν μπορούμε να φυλάξουμε τα δικά μας σύνορα. Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε άπειρο αριθμό ανθρώπων ούτε μπορεί να γίνει η Ελλάδα κέντρο διερχομένων. Η απάντηση μας είναι, φυλάω τα σύνορα μου άσχετα από τι κάνει η ΕΕ. Κι εγώ έχω πρόβλημα με την ΕΕ. Πρώτη φορά δεν έχει εκταμιεύσει χρήματα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό ταμείο ενώ ακόμα το συζητάει. Δεν μπορώ όμως μέχρι να αποφασίσει η Ευρώπη να μην κάνω τίποτα. Μην παριστάνετε τους ανθρωπιστές με ξένα έξοδα. Εδώ υπάρχει συγκεκριμένο θέμα. Φυλάμε τα σύνορα μας και όσοι δικαιούνται παίρνουν άσυλο, και έχουν τις απολαβές που έχουν όλοι οι υπήκοοι της χώρας. Άρα έχουν και ασφάλιση και επιδόματα, γιατί η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό ή νόμιμο αλλά ούτε εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ή μη εφαρμογή των διεθνών συνθηκών».

Έμφαση έδωσε η κυρία Βούλτεψη, στο θέμα της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών, τονίζοντας ότι «για να γίνει πραγματικότητα πρέπει και να μάθουν τα ελληνικά και να εργαστούν στη χώρα». «Εμείς δεν θέλουμε τη γκετοποίησή τους και να μην προσφέρουν τίποτα στη χώρα. Θέλουμε όσοι είναι νόμιμοι και πληρούν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν να είναι πλήρως ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες, η κυρία Βούλτεψη είπε ότι «είναι σχετικά πολύ λίγοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν επιλέξει τη προσωρινή παραμονή στη χώρα μας ενώ η ελληνική Πολιτεία έχει κυρίως την ευθύνη της εποπτείας για την νοσοκομειακή περίθαλψη και εκπαίδευσή τους.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, σημείωσε ότι «επί της αρχής του είναι θετικό το νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας», ωστόσο όπως είπε, «υπάρχουν λάθη και παραλείψεις ενώ περιορίζει σημαντικά τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που δικαιούνται προστασίας».

«Δεν έχει καλή επίπτωση και για τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ αλλά και για τη χώρα. Μεταφέρετε εκτός των αστικών ιστών τις δομές χωρίς σχέδιο. Πρέπει όλοι να συστρατευτούμε σε ένα εθνικό μέτωπο», επισήμανε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιλέγει την κύρωση για να αποφύγει μία ουσιαστική συζήτηση για την αδιέξοδη πολιτική της.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, ανέφερε ότι «ενόψει των εξελίξεων με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην ΕΕ για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, είναι εντελώς ασυνήθιστο να προαναγγέλλει η κυβέρνηση την κατάργηση του νόμου που θα ψηφίσει». Όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση καταστρατηγεί την κωδικοποίηση τής πολυνομοθεσίας εισάγοντας νέες διατάξεις» και τόνισε ότι υπάρχουν ελλείψεις, ασάφειες και ανακολουθίες στο νομοσχέδιο, το οποίο στην ουσία εδραιώνει την αποδεδειγμένα αδιέξοδη πολιτική τής ΝΔ.

«Είναι αναγκαία η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ωστόσο όταν αφορά αντιδραστικές διατάξεις για απάνθρωπη πολιτική και αρνητικές εξελίξεις, είναι προφανές ότι εμείς καταψηφίζουμε», ανέφερε από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. «Υιοθετείτε ένα πλέγμα αντιδραστικών και αντιλαϊκών νομοθετικών διατάξεων, υλοποιώντας τις πολιτικές της ΕΕ οι οποίες διαμορφώνουν το έδαφος για την εργαλειοποίηση και την άγρια εκμετάλλευση των ξεριζωμένων από το γρανάζι της καπιταλιστικής πολιτικής», ανέφερε.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, χαρακτηρίζοντας «παραμύθια της Χαλιμάς», τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. «Υποτίθεται ότι ο κώδικας πρέπει να ενσωματώνει όλους τους νόμους, όμως εδώ η κυβέρνηση προμηνύει και νέες αλλαγές. Μιλάει δήθεν για τομή σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων μας, χωρίς όμως να απαντά πόσοι δικαιούνται άσυλο και πόσοι όχι από αυτούς που παραμένουν στη χώρα μας παράνομα», υποστήριξε και κατάληξε: «Είναι άλλο ένα νομοσχέδιο που στο επίκεντρο του δεν είναι ο Έλληνας, ένα νομοσχέδιο που δεν προσφέρει τίποτα στους Έλληνες».

«Λέμε όχι σε ένα νομοσχέδιο που δεν εξασφαλίζει ούτε τα ελάχιστα από αυτά που προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο και ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδου. «Δεν παρέχει εγγυήσεις όπως αυτές προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Ακολουθείτε αμφίβολες πολιτικές, με υπερβολικά διαδικαστικά εμπόδια και κωλύματα για την παροχή ασύλου, διευρύνετε την στέρηση ασύλου. Η συμφωνία με την ΕΕ γίνεται με λάθος τρόπο, σχέδιο και λογική, θέτοντας εθνικά επικίνδυνα διλήμματα για κλειστά ή ανοικτά σύνορα», συμπλήρωσε η κυρία Απατζίδου.

«Πάμε σε μια τσαπατσούλικι διαδικασία», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ενώ «για αρκετές αστοχίες, ασάφειες παραλείψεις αλλά και άκαιρες προσθήκες» μίλησε η βουλευτής του ίδιου κόμματος, Γιώτα Πούλου.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Σάββας Χιονίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή για την Ελλάδα καθώς αντιμετωπίζει ολιστικά τη μεγάλη γάγγραινα της πολυνομίας σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα». Όπως είπε, «είναι αναγκαία η κωδικοποίηση και η επικαιροποίηση των διάσπαρτων νόμων με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως η προστασία ανηλίκων, οι εκτοπισθέντες αλλοδαποί, η προσωρινή διαμονή τους και ο επαναπατρισμός τους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.