ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε για τις εκλογές

Απόπειρα Μητσοτάκη να… βγει από την εκλογική παγίδα

Μπορεί η χθεσινή σύγκρουση κορυφής στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα να είχε άρωμα προεκλογικής περιόδου, ωστόσο ο πρωθυπουργός επανήλθε στο δόγμα της «εξάντλησης της τετραετίας». Αυτό, όμως, δεν έγινε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταμάτησε να μαδά την μαργαρίτα του εκλογικού αιφνιδιασμού, αλλά επειδή δεν θέλει να εγκλωβιστεί σ’ αυτό.

Παρότι έως προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεε το κατά πόσον θα εξαντληθεί η τετραετία ή όχι με το πόσο τοξικό θα είναι το πολιτικό κλίμα, χθες χρησιμοποίησε «καθαρές» διατυπώσεις για να αποκρούσει τα σενάρια περί φθινοπωρινών εκλογών. Καίτοι η… λεγόμενη τοξικότητα» όχι απλώς δεν έχει υποχωρήσει στην πολιτική διαπάλη, αλλά έχει αντιθέτως ενταθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αρκετές φορές ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ακόμη και σε φαινομενικά «άσχετες» αποστροφές του λόγου του -αναφερόμενος, επί παραδείγματι, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, είπε ότι αυτό θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2023 «από αυτή την κυβέρνηση».

Φρένο στα σενάρια

Στόχος, αυτή τη φορά, του πρωθυπουργού, δεν ήταν η κοινωνία, αλλά οι βουλευτές του. Για την ακρίβεια, ενώ δεν έχει αποστεί του σχεδιασμού του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τα μέσα Σεπτεμβρίου αν αι… δημοσκοπικές ειδοί του Δεκαπενταύγουστου τού το επιτρέψουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να είναι σίγουρος ότι οποιαδήποτε στιγμή θα τού «επιτρέπεται» να αλλάξει άποψη. Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου διαπίστωσαν ότι από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπονόησε ότι μπορεί να προσφύγει σε εκλογές το Σεπτέμβριο, με τη φράση «η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τοξικότητα», πολλοί βουλευτές της ΝΔ αλλά και… αρκετοί βουλευτές το πήραν τοις… μετρητοίς. Όσο, μάλιστα, κι αν ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χθες από βήματος Βουλής ότι «δεν βλέπει υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια», στην πραγματικότητα στο Μαξίμου δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν απροσχημάτιστη προεκλογική δραστηριότητα του μισού και πλέον υπουργικού συμβουλίου, είτε αυτό αφορά σε περιοδείες και σε συμμετοχή σε εκδηλώσεις, είτε σε σχεδόν καθημερινή παρουσία των υπουργών στα ΜΜΕ και δη στις τηλεοράσεις. Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου συνειδητοποίησαν ότι τα πράγματα έπαιρναν τέτοια τροπή που οι πρόωρες εκλογές θα μετατρέπονταν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα μπορούσε να… το «μαζέψει», αν για οποιοδήποτε λόγο το μετανιώσει.

Ο φόβος της παγίδας

Και οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι πολλοί: για παράδειγμα, τούτες τις μέρες, με τις σοβαρές πυρκαγιές που έχουν κατακάψει την Ηλεία, τον δελφικό ελαιώνα στην Άμφισσα, αλλά και την Ιτέα, στο Μέγαρο Μαξίμου ήρθαν εκ νέου αντιμέτωποι με το σενάριο μεγάλων πυρκαγιών που πέρυσι είχαν προκαλέσει μεγάλα ρήγματα στο προφίλ της κυβέρνησης -ειδικά σε ό,τι αφορά το ολοκαύτωμα στην Βόρεια Εύβοια. Με άλλα λόγια, αν και φέτος η κυβέρνηση έρθει αντιμέτωπη με τέτοιες καταστροφές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει την σεναριολογία να ξεδιπλωθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο, τότε ουσιαστικά στα τέλη Αυγούστου θα συρθεί σε εκλογές, ακόμη και αν έχει χάσει το πολιτικό πλεονέκτημα. Τούτου δοθέντος, ο πρωθυπουργός χθες επιχείρησε να ανακόψει την εκλογολογία ώστε να μην παγιδευθεί σε ένα τέτοιο αφήγημα και καταστεί όμηρος αυτονομημένων πολιτικών εξελίξεων και γεγονότων. Πέραν αυτού, όσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σκέφτεται σοβαρά και το έχει σχεδόν αποφασίσει, αν οι δημοσκοπήσεις που θα λάβει στα χέρια του μετά τα μέσα του Αυγούστου δείξουν μία πολύ θετική εικόνα για την ΝΔ, τότε δεν αποκλείεται να σκεφτεί δύο και τρεις φορές να πάρει το ρίσκο να «βγάλει» και τον χειμώνα…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.