ΚΟΣΜΟΣ

Ενέκρινε την Τρίτη

Δάνειο 150 εκατ. δολαρίων για την εισαγωγή σιταριού ενέκρινε ο Λίβανος

Οι φούρνοι δίνουν με δελτίο τις ποσότητες του επιδοτούμενου ψωμιού - Συχνοί οι καβγάδες μπροστά από τα αρτοπωλεία.

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου ενέκρινε την Τρίτη δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών σιταριού σε μια χώρα όπου μεγάλες ουρές σχηματίζονται μπροστά από τους φούρνους εν μέσω ελλείψεων στο ψωμί.

Ο Λίβανος εισάγει συνήθως το 80% του σιταριού του από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιβανέζικου συνδικάτου εισαγωγών σιταριού. Αλλά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, η προμήθεια του σίτου διαταράχθηκε στον Λίβανο.

Η έκρηξη τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, που κατέστρεψε τις σιταποθήκες που υπήρχαν εκεί, κατέστησε την εισαγωγή και την αποθήκευση σιταριού ακόμη πιο δύσκολες.

Οι φούρνοι δίνουν με δελτίο τις ποσότητες του επιδοτούμενου ψωμιού, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Αμίν Σαλάμ, και οι ιδιοκτήτες των αρτοποιείων ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο σε περίπτωση έλλειψης.

Οι καβγάδες μπροστά από τα αρτοπωλεία είναι συχνοί. Την Τρίτη μάλιστα ένας κάτοικος εισέβαλε σε φούρνο στην Τααλμπάγια, στον ανατολικό Λίβανο, αναγκάζοντας τον στρατό να επέμβει, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαλάμ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ορισμένα αρτοπωλεία ότι αποθηκεύουν επιδοτούμενο αλεύρι ή ότι το χρησιμοποιούν στην παραγωγή μη επιδοτούμενων προϊόντων.

Η τιμή του ψωμιού αυξάνεται τακτικά λόγω της μείωσης της αξίας της λίρας Λιβάνου, σε μια χώρα που από το 2019 πλήττει πρωτοφανής οικονομική κρίση. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος βύθισε το 80% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.