ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ

Δυσοίωνες προβλέψεις για πιθανή διακοπή του ρωσικού αερίου: Θα μπορούσε να μειώσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 1,5%

Μια διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε πιθανότατα να μειώσει το ΑΕΠ της κατά 1,5% στο χειρότερο σενάριο, αν ο χειμώνας είναι ψυχρός και η περιοχή δεν λάβει προληπτικά μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Κομισιόν πρόκειται να προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση ενός μέτριου χειμώνα, η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Μόσχα θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 0,6% έως 1%, σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο που εξέτασε το Bloomberg.

Η Κομισιόν σχεδιάζει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη -συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένων μέτρων στην αγορά – για τον μετριασμό των επιπτώσεων μιας πιθανής πλήρους διακοπής από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της.

«Μια συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ πριν από τον χειμώνα και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας από μια πιθανώς μεγάλη διαταραχή», αναφέρει η Κομισιόν στο έγγραφο με τίτλο “Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα”. Εκτιμά ακόμη ότι η ανάληψη έγκαιρης δράσης για τη μείωση της ζήτησης σε περίπτωση ενός μέτριου χειμώνα θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο μιας διακοπής του εφοδιασμού στο ΑΕΠ στο 0,4%.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ αυτόν τον χειμώνα είναι να εξασφαλίσει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει την κορύφωση της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης πέρυσι ήταν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι την περίοδο 2016-2018, επί του παρόντος είναι σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο, πάνω από το 63% ή ίσα με 46 ημέρες χειμερινής κατανάλωσης, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί πριν από τη δημοσίευση που έχει οριστεί για την Τετάρτη.

Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η Ρωσία θα αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες προς το μπλοκ σε αντίποινα για τις κυρώσεις εις βάρος της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.