ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Hellenic Institute of Advanced Studies

Ελληνας καθηγητής τoυ Χάρβαρντ: Η Διασπορά προσφέρει μοναδική τεχνογνωσία και μαγιά για να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην τεχνολογία

Κορυφαίοι και διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό ενώνουν τις δυνάμεις τους, μέσω της πρωτοβουλίας HIAS (Hellenic Institute of Advanced Studies), και ρίχνουν γέφυρες με τη μητέρα πατρίδα για τη μεταλαμπάδευση στην Ελλάδα γνώσης/τεχνογνωσίας σε αντικείμενα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η φυσική επιστήμη, το περιβάλλον, η ενέργεια, η παιδεία.

«Το HIAS θα μπορούσε να μεταφέρει γνώση και ιδέες, όχι να αντιγράψουμε τι γίνεται αλλού, αλλά να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την παραγωγή καινούργιας γνώσης στην Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία μετράει ήδη ένα χρόνο ζωής, διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Πέτρος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αποτυπώνοντας ανάγλυφα και συμβολικά τις προσδοκίες, υπογραμμίζει πως το HIAS συνδυάζει δύο μεγάλα ταξίδια που οι άνθρωποι της Διασποράς τα έχουν συχνά σημεία αναφοράς, του Οδυσσέα και του Μέγα Αλέξανδρου. «Κι αυτό που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε με το ΗΙΑS είναι να μπορείς να κάνεις μεγάλες κατακτήσεις επιστημονικές ενώ έχεις επιστρέψει στο σπίτι σου». Ειδικότερα, προσδιορίζει ότι «φιλοδοξία μας είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους» και «όνειρο μας να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που καλλιεργεί και υποστηρίζει τη βασική έρευνα στην Ελλάδα, γιατί αυτή είναι κύριος μοχλός της καινοτομίας». Εκφράζοντας τη γενική πεποίθηση, αναφέρει ότι «δεν θέλουμε να γυρίσουμε για τον ήλιο και τη θάλασσα μόνο, αλλά και για να μπορούμε να κάνουμε επιστήμη στο ίδιο επίπεδο όπως μπορούμε και στο εξωτερικό».

Φωτίζοντας τους λόγους που οδήγησαν στη γέννηση της πρωτοβουλίας αυτής, στάθηκε ιδιαίτερα στο αίσθημα της βούλησης των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού να προσφέρουν στην πατρίδα τους. «Υπάρχει μεγάλη επιθυμία, χρέος αν θέλετε, να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα όπως και στην επιστήμη και θα θέλαμε αυτά τα δύο να τα συνδυάσουμε» αναφέρει. Μάλιστα, αφού επισημαίνει πως πολλές χώρες του κόσμου επενδύουν πολλά στην τεχνογνωσία των πολιτών τους, διαμηνύει ότι η Ελλάδα έχει απίστευτη δυνατότητα και μαγιά να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι μόνο η αρχή, εκτιμά.

Περαιτέρω, χαρτογραφεί το πεδίο έρευνας στην Ελλάδα, προσθέτει στην εξίσωση την παράμετρο της Διασποράς και συνθέτει το ψηφιδωτό των προοπτικών αυτής της ζεύξης. «Υπάρχουν καταπληκτικές ερευνητικές ομάδες και κέντρα έρευνας στην Ελλάδα. Φέροντας τη συνιστώσα της Διασποράς θα βοηθούσε να μεγαλώσουν αυτά και να δημιουργηθούν περισσότερα» σημειώνει, ενώ προτάσσει ότι «θα πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια και προκαταλήψεις για το πώς συνδέεται, για παράδειγμα, η έρευνα με την άμυνα και τη βιομηχανία της χωράς». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «για να μεταλαμπαδευτεί κάτι χρειάζεται η φωτιά, αλλά και το περιβάλλον για να πιάσει».

Σε αυτό το πλαίσιο, σκιαγραφεί τους στόχους και τις προτεραιότητες της κοινότητας αυτής της Διασποράς, η οποία σήμερα αριθμεί 150 μέλη, σημειώνοντας πως η συμμετοχή στο ΗΙΑS έχει κριτήριο την ακαδημαϊκή αριστεία και τη θέληση για ενεργή προσφορά.

Παράλληλα, ο Π. Κουμουτσάκος, ένας εκ των κορυφαίων ερευνητών του κόσμου στην υπολογιστική επιστήμη, αναδεικνύει πως το brain gain είναι ένας από τους σκοπούς του ΗΙΑS. «Νομίζω πως πολλοί από εμάς θα επέστρεφαν αν είχαμε τη δυνατότητα και τις συνθήκες να κάνουμε την έρευνα που αγαπάμε και να διδάξουμε για τα νέα παιδιά» επισημαίνει, ενώ εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επέστρεφε κάποτε στην Ελλάδα αν μπορούσε να εργαστεί σε ανάλογο επίπεδο με αυτό που εργάζεται σήμερα στο εξωτερικό και να μπορεί να είναι με την οικογένειά του.

Ποια είναι η ανταπόκριση των ακαδημαϊκών και επιστημόνων στην Ελλάδα στην πρωτοβουλία ΗΙΑS; «Υπήρξε σημαντική συμμετοχή που μας έδωσε χαρά και κουράγιο» απαντά ο Πέτρος Κουμουτσάκος και εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει περιβάλλον ενωτικό για να δημιουργηθούν γέφυρες με τη Διασπορά και πως προσπαθούν με το ΗΙΑS να συστηματοποιήσουν και να εμβαθύνουν τις επαφές αυτές. «Όλοι ξέρουμε πως ενωμένοι οι Έλληνες πάντα καταφέρνουμε πολλά» διατρανώνει.

Αναφερθείς στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο κορυφαίος ακαδημαϊκός τονίζει πως είναι σημαντικοί φορείς γνώσης, υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να απαξιώνονται και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια.

Σημειώνεται πως ο καθηγητής Πέτρος Κουμουτσάκος είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.