ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ 25

Γ. Βαρουφάκης: Το ν/σ της κας Κεραμέως δεν θα λύσει κανένα από τα βασικά προβλήματα του πανεπιστημίου

Συνέντευξη παραχώρησε χθες το βράδυ ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Action24, όπου μεταξύ άλλων κλήθηκε να σχολιάσει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το νομοσχέδιο της κας Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση που συζητείται αυτές τις μέρες στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε χαρακτηριστικά: "Είναι ένα πάρα πολύ κακό νομοσχέδιο και δεν μιλώ μόνο ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25, αλλά ως πανεπιστημιακός που το πονάει το Πανεπιστήμιο. Κατ' αρχάς το μέγεθος του από μόνο του λέει πως εδώ υπάρχει μία σύγκρουση μεταξύ της διακήρυξης του Πρωθυπουργού ότι είναι μια επιτελική Κυβέρνηση που δεν μικροδιαχειρίζεται όλα τα προβλήματα, ότι παίζει έναν επιτελικό ρόλο. Τι επιτελικός ρόλος είναι αυτός του νομοσχεδίου;".

Ο ίδιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, "χειρότερο συνδυασμό του υδροκέφαλου κράτους, του κρατισμού, με μία ψευτοαγοραία διάθεση εμπορευματοποίησης πραγμάτων, τα οποία αν τα εμπορευματοποιήσεις τα εξευτελίζεις, τα απαξιώνεις".

"Ναι, τα παιδιά να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε κάποια επιχείρηση, είναι σημαντικό. Ναι, να υπάρχουν διδακτορικοί φοιτητές που να δουλεύουν ένα μέρος ένα μέρος της εβδομάδας τους στο Πανεπιστήμιο και ένα μέρος στη βιομηχανία. Ναι, οι καθηγητές ιδίως των πολυτεχνείων, σε γνωστικά αντικείμενα δηλαδή που η γνώση καταλήγει και σε βιομηχανικές εφαρμογές, να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. Όχι όμως να κρίνεται η εξέλιξη ενός καθηγητή από άνθρωπο της αγοράς. Αυτό είναι απαράδεκτο", τόνισε, σχολιάζοντας πως "εάν ήταν το Cambridge τη δεκαετία του 50' φτιαγμένο έτσι όπως θέλει σήμερα το Πανεπιστήμιο η κα Κεραμέως, δηλαδή οι μεταπτυχιακές σπουδές να χρηματοδοτούνται μόνο από προγράμματα που έχουν σχέση με την αγορά, οι επιχειρήσεις να είναι αυτές που χρηματοδοτούν έρευνες και μάλιστα αποκλειστικά, σήμερα δεν θα λειτουργούσαν τα κινητά μας".

"Οι 1.300 σελίδες περίπου του νομοσχεδίου της κας Κεραμέως δεν θα λύσουν κανένα από τα βασικά προβλήματα του Πανεπιστημίου. Φτιάχνει ένα σύστημα μεταξύ καθετοποιημένης διαχείρισης, ουσιαστικά θα διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο ένα Συμβούλιο Διοίκησης -εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Πανεπιστήμια σήμερα, θα ήμουν ανοιχτός σε αλλαγές, δεν λέω ότι αυτό που έχουμε είναι το βέλτιστο, αλλά αυτό που προτείνει η κα Κεραμέως είναι μια βερσιόν αυτού που είχε θεσπίσει η κ. Διαμαντοπούλου το οποίο απέτυχε, κι αυτό θα αποτύχει- στο οποίο θα εκλέγονται έξι κι αυτοί θα διορίζουν πέντε που θα αναπαράγουν τον κύκλο τους.

Μια επιχείρηση δεν θα λειτουργούσε ποτέ έτσι. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Υπήρξε βέβαια κι ένας νόμος-πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν και πολύ διαφορετικός από την βάση και τους άξονες που βλέπουμε σήμερα στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Όσο λοιπόν μικρότερες είναι οι διαφορές μεταξύ τους, τόσο μεγαλύτερο θόρυβο δημιουργούν με προσβολές, με υποβάθμιση της συζήτησης στο Κοινοβούλιο", συμπλήρωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.