ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή

Μ. Κατρίνης: Αντιρρυθμιστικό, συντηρητικό, ιδεοληπτικό το νομοσχέδιο για ΑΕΙ

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.

Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι συνεχίζει να εφαρμόζει και στη παιδεία ιδεοληπτικές συντηρητικές πολιτικές, ενώ αρνείται το διάλογο και τη συναίνεση και έκανε λόγο για ένα βαθειά αντιμεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που συγκεντρώνει την αντίδραση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε επίσης τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικές τακτικές και σκόπιμες επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του δεν είναι ούτε βολικό ούτε πρόθυμο για συγκυβέρνηση και δεν εγκαταλείπει τις αρχές του για μια διακυβέρνηση με ήθος που θα πάει τη χώρα μπροστά.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που κάλεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ο κ. Κατρίνης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι οξύμωρο να ζητά ο πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να το ζητά αυτό από μια παράταξη που σε κρίσιμες στιγμές της χώρας, όχι μόνο ήρθε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά πλήρωσε μονόπλευρα και μονοσήμαντα τις εθνικές επιλογές που έκανε όταν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του κρυβόταν πίσω από εύκολες λύσεις και αναζητήσεις.

Είναι οξύμωρο, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δυναμιτίζει την τοξική αντιπαράθεση, να ζητά συναίνεση».

Ο κ. Κατρίνης υπεραμύνθηκε της αρνητικής στάσης του κόμματος του απέναντι στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «διαφώνησε ξεκάθαρα από την αρχή της διαδικασίας, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε το διάλογο και επέλεξε χωρίς συναίνεση να φέρει διατάξεις που επιτείνουν τα προβλήματα και προκαλούν την καθολική αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Η κυβέρνηση θέλει να δραπετεύσει από τη δυσάρεστη κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα και η κοινωνία, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα απέναντι στα επώδυνα προβλήματα και τα δεδομένα της πολιτικής της, όπως η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Τα 15.000 και 20.000 καθημερινά κρούσματα χαλάνε το αφήγημα και τον ύπνο της και κυρίως επιβεβαιώνει στη συνείδηση της κοινωνίας μία ακόμα αποτυχία της», ανέφερε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση προσδοκά να μην αποκαλυφθούν τα δυσάρεστα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντιλαϊκές πολιτικές της, όπως ο ακριβότερος δανεισμός της χώρας και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που διαμορφώθηκε στο διπλάσιο της αρχικής του έκδοσης.

Αν αποκαλυφθεί μετά τις εκλογές, το εύρος των προβλημάτων που επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση κάτω από το χαλί, τότε το λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες. Όπως το κόστος της ενεργειακής κρίσης όπου η Ελλάδα σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση στην ΕΕ και την υψηλότερη στις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Δεν μπορεί, όμως, η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την ασφυκτική καθημερινότητα που βιώνει, ενώ αυτή συνεχίζει να εισπράττει από τα υπερ-έσοδα της αισχροκέρδειας επιστρέφοντας ψίχουλα. Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προεκλογικού χαρακτήρα. Μοναδικό μέλημα της είναι η υφαρπαγή της ψήφου των ελλήνων πολιτών με πυροτεχνήματα, κάνοντας το μαύρο άσπρο».

Ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε «μύθο ότι το νομοσχέδιο έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα» αντιτείνοντας ότι οι διατάξεις του είναι συντηρητικές και συνδέονται με αναχρονιστικές αποτυχημένες λογικές.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα αντιρρυθμιστικό πλαίσιο, και παρά τις επιμέρους θετικές διατάξεις του, όπως αυτές που αφορούν την εκκλησία, απουσιάζουν από το νομοσχέδιο, ο ορθολογισμός, ο εκδημοκρατισμός, και η σύγκλιση και συναίνεση κομμάτων και πανεπιστημιακών», επεσήμανε.

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για ιδεοληπτική λογική της κυβέρνησης, με στόχο την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, χωρίς να δίνει όραμα και προοπτική στη νέα γενιά.

«Είναι μια πολιτική εξυπηρετήσεων συμφερόντων και μικροδιευθετήσεων με προνομιακή μεταχείριση των κολεγίων. Όλες σας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι αποσπασματικές, ημιτελείς και χωρίς ενιαία στρατηγική. Και το σημερινό νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατρίνης υπεραμύνθηκε των προτάσεων που κατέθεσε το κόμμα του, τονίζοντας ότι «είναι προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής που στοχεύουν στον πλήρη σεβασμό του αυτοδιοίκητου και του εκδημοκρατισμού των ΑΕΙ και όχι στην πλήρη υπονόμευση τους, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση».

Έμφαση έδωσε στο νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ τονίζοντας ότι, «εμείς το βλέπουμε ως θεσμό κοινωνικής λογοδοσίας, με τον πρύτανη να εκλέγεται από τα μέλη των ΔΕΠ, αλλά και με ενεργά και αποτελεσματικά συμβούλια», ενώ χαρακτήρισε παντελώς ανακριβή τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το σύστημα που προτείνει ισχύει σε χώρες της ΕΕ.

«Η ανάγκη διεπιστημονικής δυνατότητας των πανεπιστημίων ήδη παρέχεται, συνεπώς η κυβέρνηση δεν ανακάλυψε, ούτε τη διεθνή συνεργασία, ούτε την εσωτερική κινητικότητα», σημείωσε ο κ. Κατρίνης και συνέχισε:

«Εμείς λέμε ναι, στο σεβασμό του αυτοδιοίκητου και του εκδημοκρατισμού των ΑΕΙ, ναι στην αξιοκρατία και στη διαφάνεια για εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων, αλλά λέμε όχι στην απόλυτη εμπορευματοποίηση τους και όχι στην απαγόρευση της προσβασιμότητας σε ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας.

Εσείς προτείνετε μια υπερ-ρύθμιση, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος, που προκαλεί τεράστια αναστάτωση στον ακαδημαϊκό χώρο, με σκληρά και συγκεντρωτικά χαρακτηριστικά διοίκησης, που δεν επιτρέπουν σε κάθε πανεπιστήμιο να χαράξει την δική του στρατηγική με βάσει τα δικά του χαρακτηριστικά».

«Η κυβέρνηση αποσύρεται από την αυτονόητη υποχρέωση της να ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και επιλέγει την εμπορευματοποίηση τους με μία ψευδεπίγραφη διάρκεια ζωής που θα είναι τόση, όση και η θητεία της υπουργού Παιδείας, γιατί σύντομα θα αναδειχθούν τα προβλήματα που έχει το νομοσχέδιο. Γιατί ποτέ, καμία μεταρρύθμιση δεν είχε τόσο συντηρητικό μήνυμα», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για σκόπιμες επιθέσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όπως είπε, δεν εμφανίζεται ούτε πρόθυμο, ούτε βολικό απέναντι τους.

«Δεν είναι ούτε πρόθυμο ούτε βολικό το ΠΑΣΟΚ ως μικρός κυβερνητικός εταίρος σε μια κυβέρνηση που θα μιλά για τις καρέκλες. Επιλογή μας είναι μια αυτόνομη πορεία, γιατί ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ αποτελεί ασφάλεια για την χώρα, τη κοινωνία, την οικονομία.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας ενδιαφέρονται μόνο για την πρωθυπουργία και όχι για το περιεχόμενο μιας διακυβέρνησης που θα συνδέεται με ουσιαστικές κοινωνικές επιλογές και όχι με αναπαραγωγή συνθημάτων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Γιατί με διαφημίσεις και δημοσκοπήσεις δεν κυβερνάται η χώρα», επεσήμανε ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε:

«Τα πίσω εμπρός των εκλογών, τα τεχνητά αδιέξοδα και η δημιουργία πολιτικής πόλωσης είναι τοξικά για τη κοινωνία, την οικονομία, αλλά και τη χώρα, η οποία χρειάζεται βαθιά αλλαγή για να αφήσει πίσω της ότι την αγκυλώνει. Χρειάζεται λοιπόν νέο ήθος- υπόδειγμα διακυβέρνησης, που θα μειώσει τις ανισότητες και θα δώσει ίσες ευκαιρίες στους νέους και στη κοινωνία. Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες και όχι ποιος θα είναι την επόμενη μέρα».

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν πιέζεται, δεν υποχωρεί και δεν εγκαταλείπει τις αρχές του, αλλά σηματοδοτεί τη νέα αρχή. Κατευθύνεται με ψηλά το κεφάλι, με προτάσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο στην αναζήτηση συναινέσεων για τη λύση μεγάλων προβλημάτων, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό για την ανατροπή πολιτικών αδιεξόδων που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και κόστισαν στη χώρα», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.