ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Στρασβούργο

Μητσοτάκης στο ΕΚ: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

"Είναι δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να προστατεύσει τα σύνορά του με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απαντώντας σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών  ομάδων.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια:

"Με επιτυχία προστατεύσαμε τα σύνορά μας και με επιτυχία αντιμετωπίσαμε τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απόγνωση των αδύναμων και πληγωμένων ανθρώπων, ενθαρρύνοντας τους να ξεκινήσουν αυτό το πολύ επικίνδυνο ταξίδι" είπε.

Αναφερόμενος στις «επαναπροωθήσεις», έκανε λόγο για «προωθήσεις» (push forwards) παρά «επαναπροωθήσεις» (pushbacks).

"Έχουμε μία Δήλωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία η οποία ζητά τη συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Όταν μια λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και προσπάθησε να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την ίδια πρακτική που εφάρμοσε ο Lukashenko στη Λευκορωσία και δεν υπήρξε καμία διαφορά.

"Οι κανόνες του παιχνιδιού γράφτηκαν από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020" είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε:

"Επομένως, σας παρακαλώ, όταν εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι ευαίσθητα, ας μην επαναλαμβάνουμε την τουρκική προπαγάνδα, που υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα ρόλο σε όσα συμβαίνουν και ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται απάνθρωπα στο ζήτημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έχουμε έναν ανεξάρτητο φορέα, με αποστολή την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο οποίος ερευνά αυτές τις καταγγελίες. Κάποιες πράγματι προκαλούν προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω".

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η χώρα σήμερα, δεν έχει καμία ομοιότητα με τη χώρα τη διακυβέρνηση της οποίας ανέλαβε η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 και εκτίμησε ότι ότι η πρόοδος είναι αντικειμενική ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας και την ένταση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης τον διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ένα πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Ανέφερε ενδεικτικά, τα σημαντικά κονδύλια τα οποία κατευθύνονται σε δράσεις όπως η κατάρτιση των ανέργων, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή προγράμματα οριζόντιας εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από το οποίο -όπως είπε- ωφελούνται όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά κυρίως νοικοκυριά τα οποία είναι μη προνομιούχα, καθώς αυτά έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα.

Ως προς το ζήτημα το οποίο τέθηκε σχετικά με το εμπάργκο όπλων όσον αφορά την Τουρκία, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται στον τομέα των εξαγωγών όπλων όπως αυτή νομίζει, πλην όμως θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η πραγματικότητα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

"Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μία χώρα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας η οποία τυχαίνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα όσα ελέχθησαν σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση, και παρουσίασε ενδεικτικά δυο σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων "οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης. Και πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία επικρατεί όσον αφορά τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ό,τι θέλει για οποιονδήποτε".

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το ακροατήριό του να διαβάζει με επιφυλακτικότητα τις αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και αναρωτήθηκε:

"Υπάρχει αλήθεια κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε στις μετρήσεις που επικαλείστε. Επομένως, όταν συμβουλεύεστε νέους συναδέλφους σας, θα σας πρότεινα να διερευνήσετε λίγο βαθύτερα την πραγματικότητα που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα".

Τέλος, αναφερόμενος στο Κράτος Δικαίου είπε ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, "είναι ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Υπουργός που ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο κατηγορούμενος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κι ένας δεύτερος Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει επίσης παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο επειδή παρενέβη σε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες".

Αναλυτικά η δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο:

Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου να απαντήσω εν τάχει σε κάποια από τα θέματα που έθεσαν οι συνάδελφοί σας. Πρώτα απ' όλα, σας ευχαριστώ κ. Weber για την παρατήρηση, η οποία είναι νομίζω δίκαιη, ότι η Ελλάδα πράγματι επέστρεψε. Διότι η χώρα σήμερα, αντικειμενικά, δεν έχει καμία ομοιότητα με τη χώρα τη διακυβέρνηση της οποίας αναλάβαμε όταν οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύθηκαν, τον Ιούλιο του 2019. Πιστεύω ότι η πρόοδος που έχουμε πετύχει είναι αντικειμενική ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας μας και την ένταση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε.

Σημειώνω ιδιαίτερα αυτό που είπατε για τη σημασία του να βασίζουμε τη δημοκρατική συζήτηση, είτε γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε σε εθνικό επίπεδο, σε πραγματικά γεγονότα, παρά σε φήμες και fake news. Είναι αδύνατο να έχουμε μία σωστή συζήτηση αν συνεχίζουμε να αμφισβητούμε τα γεγονότα. Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα θέμα που έθεσε ο κ. Παπαδημούλης όταν ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο κατοίκους. Αυτό είναι ψέμα, κ. Παπαδημούλη. Είναι, απλώς ψευδές. Και είναι απαράδεκτο να εμφανίζεστε σε αυτή την αίθουσα και να αναπαράγετε αυτού του είδους την παραπληροφόρηση.

Ας έχουμε τουλάχιστον τα σωστά δεδομένα όσον αφορά τα ζητήματα που τίθενται σε δημόσια συζήτηση. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε έναν δημόσιο διάλογο βασισμένο σε δεδομένα που είναι αμοιβαία αποδεκτά.

Κύριε Ανδρουλάκη, άκουσα με προσοχή τις παρατηρήσεις σας σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όπως έχετε ήδη διαπιστώσει, ότι οι προτάσεις μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν ένα πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο.

Ενδεικτικά, να αναφέρω τα σημαντικά κονδύλια τα οποία κατευθύνουμε σε δράσεις όπως η κατάρτιση των ανέργων, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή προγράμματα οριζόντιας εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από το οποίο ωφελούνται όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά κυρίως νοικοκυριά τα οποία είναι μη προνομιούχα, καθώς αυτά έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα.

Ως προς το ζήτημα το οποίο θέσατε σχετικά με το εμπάργκο όπλων όσον αφορά την Τουρκία, θα πω μόνο το εξής: προφανώς κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται στον τομέα των εξαγωγών όπλων όπως αυτή νομίζει, πλην όμως θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την πραγματικότητα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μία χώρα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μιας άλλης χώρας η οποία τυχαίνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτό είναι κάτι το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους στις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν σχετικά με τις επιλογές τους για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες.

Σημείωσα τις παρατηρήσεις σας, κ. Azmani, σχετικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν ό,τι θέλουν για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση.

Ρίξτε μια ματιά. Έχω εκτυπώσει δύο ενδεικτικά πρωτοσέλιδα από τα σημερινά φύλλα εφημερίδων, οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης. Και πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία επικρατεί όσον αφορά τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ό,τι θέλει για οποιονδήποτε.

Και θα σας καλούσα να διαβάζετε αυτές τις αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις με κάποια επιφυλακτικότητα. Υπάρχει αλήθεια κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε στις μετρήσεις που επικαλείστε. Επομένως, όταν συμβουλεύεστε νέους συναδέλφους σας, θα σας πρότεινα να διερευνήσετε λίγο βαθύτερα την πραγματικότητα που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα.

Είμαστε μια πολύ δυναμική και πολύ ζωντανή δημοκρατία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η ελευθερία του Τύπου είναι η πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της σχετικά με το Κράτος Δικαίου. Τις αναμένουμε και θα δούμε με μεγάλη προσοχή όσα έχει να πει η Επιτροπή. Στο τέλος της ημέρας πιστεύω πως μπορούμε να εμπιστευτούμε την Επιτροπή στο ζήτημα της αξιολόγησης του κράτους δικαίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κυρία Strik, σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Πιστεύω πως έχετε θέσει κάποια εύστοχα ζητήματα, με πρώτο την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στο ζήτημα της μετανάστευσης. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω πως είναι δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να προστατεύσει τα σύνορά του με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια. Με επιτυχία προστατεύσαμε τα σύνορά μας και με επιτυχία αντιμετωπίσαμε τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την απόγνωση των αδύναμων και πληγωμένων ανθρώπων, ενθαρρύνοντας τους να ξεκινήσουν αυτό το πολύ επικίνδυνο ταξίδι.

Και όταν μιλάτε για «επαναπροωθήσεις», θα σας προέτρεπα να σκεφτείτε περισσότερο «προωθήσεις» (push forwards) παρά «επαναπροωθήσεις» (pushbacks). Έχουμε μία Δήλωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία η οποία ζητά τη συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Όταν μια λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και προσπάθησε να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα. Πρόκειται για την ίδια πρακτική που εφάρμοσε ο Lukashenko στη Λευκορωσία. Δεν υπήρξε καμία διαφορά, οι κανόνες του παιχνιδιού γράφτηκαν από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020.

Επομένως, σας παρακαλώ, όταν εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι ευαίσθητα, ας μην επαναλαμβάνουμε την τουρκική προπαγάνδα, που υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα ρόλο σε όσα συμβαίνουν και ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται απάνθρωπα στο ζήτημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έχουμε έναν ανεξάρτητο φορέα, με αποστολή την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο οποίος ερευνά αυτές τις καταγγελίες. Κάποιες πράγματι προκαλούν προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Πέραν τούτου, θα ήθελα να υπογραμμίσω -καθώς αναφερθήκατε στις δομές υποδοχής- πως οι σημερινές δομές δεν είναι ούτε στο ελάχιστο συγκρίσιμες με τις εγκαταστάσεις που υπήρχαν κατά τη θητεία της προηγούμενης, αριστερής κυβέρνησης. Κοιτάξτε την κατάσταση που επικρατεί πλέον στα νησιά. Επισκεφτείτε τη Σάμο και τη Χίο. Θα δείτε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις υποδοχής, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουδεμία σχέση έχουν με την ντροπή της Μόριας, η οποία ήταν δημιούργημα της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης, που ήταν πολύ «ευαίσθητη» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η πραγματικότητα δεν υφίσταται πια.

Και ένα ακόμα σημείο σχετικά με την ενσωμάτωση, το οποίο θεωρώ πως θα βρείτε ενδιαφέρον. Χθες υποδέχτηκα στο γραφείο μου έναν 19χρονο από το Ιράν. Το όνομά του είναι Kourosh. Ο Kourosh έφτασε στη Λέσβο το 2019. Μπήκε σε ελληνικό σχολείο. Έμαθε ελληνικά, συμμετείχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για να μπει σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Και θα εγγραφεί στην καλύτερη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, έχοντας αριστεύσει στις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτή είναι η θεώρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την διαδικασία ενσωμάτωσης των ανθρώπων που έφτασαν στις ελληνικές ακτές και έχουν δικαίωμα να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν ο κ. Beck και ο κ. Φράγκος, εν τάχει κ. Beck, σας διαβεβαιώνω ότι όταν πρόκειται για αγορές οπλικών συστημάτων, όλα τα σημαντικά οπλικά συστήματα που έχουμε αγοράσει τα τελευταία τρία χρόνια ήταν Ευρωπαϊκά. Και πιστεύω ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα Ευρωπαϊκά συστήματα, όταν έχουμε αυτή την επιλογή. Πιστεύω επίσης ότι χρειάζεται μεγαλύτερος βαθμός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην αμυντική βιομηχανία ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Αναφορικά με τα ζητήματα που έθιξε ο κ. Φράγκος, σε ό,τι αφορά το brain drain μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για πρώτη φορά πολλοί Έλληνες νεαρής ηλικίας που έφυγαν από την χώρα την τελευταία δεκαετία, αναζητώντας μια καλύτερη δουλειά, σκέφτονται σοβαρά να επιστρέψουν. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: επειδή, για πρώτη φορά, προσφέρουμε πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και επειδή έχουν συνολικά την πεποίθηση ότι αυτή η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε προκειμένου να αντιστρέψουμε το πρόβλημα του brain drain, αλλά θεωρώ ότι έχουμε κάνει κάποια σημαντικά πρώτα βήματα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σημεία που έθιξε ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος ήταν πολύ πρόθυμος να υπερασπιστεί την προηγούμενη κυβέρνηση, καταλαβαίνω την άποψή του, αλλά θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο μερικές φορές, κα Πρόεδρε, να τίθενται σε αυτή την αίθουσα ζητήματα που σχετίζονται με την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Θα επεσήμανα μόνο μία πραγματικότητα κ. Παπαδημούλη. Πριν από επτά χρόνια, υπήρξε ένα δημοψήφισμα το οποίο διεξήγαγε η κυβέρνησή σας, το οποίο ώθησε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη. Και αφού στη συνέχεια αντιστρέψατε την απόφαση του ελληνικού λαού και κάνατε τη διάσημη πλέον «κολοτούμπα», υπογράψατε ένα τρίτο πρόγραμμα και ουσιαστικά καταδικάσατε την Ελλάδα σε τέσσερα περιττά χρόνια λιτότητας.

Αυτός ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους χάσατε την εξουσία και για τους οποίους αναλάβαμε εμείς τη διακυβέρνηση: για να διασφαλίσουμε ότι θα επαναφέρουμε την Ελλάδα σε σωστή τροχιά ανάπτυξης.

Τέλος, για θέματα σχετικά με το Κράτος Δικαίου θα έχουμε την ευκαιρία, κα Πρόεδρε, -και εγώ σταματώ εδώ- για μια συζήτηση αύριο στην ελληνική Βουλή πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Υπουργός που ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο κατηγορούμενος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κι ένας δεύτερος Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει επίσης παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο επειδή παρενέβη σε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Αυτά είναι λοιπόν τα πεπραγμένα της κυβέρνησής σας. Εχετε δύο Υπουργούς υπόλογους στη Δικαιοσύνη για ξεκάθαρες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου. Οπότε ας αφήνουμε τα γεγονότα να ομιλούν αντί να χρησιμοποιούμε αυτήν την αίθουσα για να προάγουμε τα fake news.

Σας ευχαριστώ ξανά, κα Πρόεδρε, που μου δώσατε την ευκαιρία να  απευθυνθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.