ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο «φόρος πληθωρισμού» διευρύνει ανισότητες εισοδήματος και πλούτου

Η ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας υγειονομικής και τώρα μιας ενεργειακής κρίσης. Κρίνοντας τις επιδόσεις της στο διάστημα αυτό προκύπτει ένα εύλογο συμπέρασμα: παρά τις πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν από το 2010 και μετά η οικονομία παραμένει περισσότερο ευάλωτη σε κοινές εξωγενείς διαταραχές σε σύγκριση με τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Η ελληνική οικονομία με την ενεργειακή κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταγράφει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στον πληθωρισμό. Τον Ιούνιο του 2022, η ετήσια μεταβολή του ΕνΔΤΚ στην Ελλάδα ενισχύθηκε για 13ο μήνα στη σειρά και ανήλθε στο 12,0% από 10,5% τον Μάιο 2022. Αυτός είναι ο πέμπτος υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Οι χώρες που έχουν υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα είναι οι τρεις της Βαλτικής που συνορεύουν με Ρωσία και η Σλοβακία που βρίσκεται κοντά στα πεδίο της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στην κριτική ότι απέτυχε να ελέγξει τον πληθωρισμό επικαλέστηκε αρχικά το επιχείρημα ότι είναι προσωρινός και αποκλειστικά εισαγόμενος και στη συνέχεια ότι η χώρα ξεκίνησε από χαμηλότερη βάση. Επιχειρεί έτσι να αποσιωπήσει ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης είναι μεταξύ άλλων παραγόντων και το αποτέλεσμα των ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών δομών σε κρίσιμους τομείς για τη δημιουργία ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Όπως επίσης ότι είναι περιορισμένοι ή αναποτελεσματικοί οι έλεγχοι που διενεργούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη ΡΑΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει ότι με βάση το PMR (Δείκτη Ρύθμισης Αγοράς Προϊόντων) που μετρά τη φιλικότητα των κανονισμών στην αγορά προϊόντων (η οποία ενθαρρύνει την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα) η Ελλάδα - με βάση στοιχεία του 2018 - βρίσκεται στην έκτη δυσμενέστερη θέση, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της ΕΕ.

Πρέπει να μας ανησυχεί η απόκλιση της ελληνικής οικονομίας στο ζήτημα του πληθωρισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης; Με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος μια ταχύτερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ μπορεί να επιταχύνει τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επομένως να συμπεράνουμε πως ο υψηλότερος πληθωρισμός ευνοεί σήμερα την ελληνική οικονομία; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πιο σύνθετη. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνέπειες του υψηλότερου πληθωρισμού σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης στο πραγματικό ΑΕΠ - που καθορίζει το βιοτικό επίπεδο - στην απασχόληση αλλά και τις συνέπειες του στα διαφορετικά εισοδήματα στρώματα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό το 2022 στο 7,6% από 5,2%. Ταυτόχρονα αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για το πραγματικό ΑΕΠ στο 3,2% από 3,8%. Οι συνεχείς και σχετικά υψηλές αναθεωρήσεις για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στην Ελλάδα το 2022 ενισχύουν την αβεβαιότητα στην οικονομία με επιπτώσεις στις αποφάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για καταναλωτικές και επενδυτικές δαπάνες αντίστοιχα. Αυτό οδηγεί σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και μείωση της απασχόλησης.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα που αντανακλά κυρίως μεγαλύτερη έκθεση σε εισαγόμενες πιέσεις λόγω δομής της οικονομίας, διαρθρωτικές στρεβλώσεις και ελλιπή ανταγωνισμό στην εγχώρια οικονομία δεν δημιουργεί οφέλη για την απασχόληση μέσω της ταχύτερης σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη μείωσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης. Τουναντίον, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν την παρουσία ισχυρών διαρθρωτικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία και την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών – καθώς πολλές αναιρούνται -ειδικότερα σε ότι αφορά την ολιγοπωλιακή ή και μονοπωλιακή διάρθρωση πολλών κρίσιμων για την πορεία της οικονομίας αγορών.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος για την αξιολόγηση των συνεπειών του πληθωρισμού είναι η επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα σε αυτό παραμένει υψηλό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Αν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η θετική διαφορά στον πληθωρισμό σε σχέση με τον Μ.Ο. της ευρωζώνης το έλλειμμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθώς αργά αλλά σταθερά θα διαβρώνεται η ανταγωνιστικότητα. Αυτό με τη σειρά του θα επιβραδύνει την αναπτυξιακή πορεία και θα μειώσει την απασχόληση.

Στους επόμενους μήνες η οικονομία της ευρωζώνης θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Αν κάτω από την πίεση των «γερακιών» του ΔΣ η ΕΚΤ προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού – που έχει την αφετηρία του στην πλευρά της προσφοράς – με μεγάλη και απότομη αύξηση των επιτοκίων πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο τότε θα ανακοπεί με βίαιο τρόπο η επανεκκίνηση των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης.

Εάν κρατήσουμε τους λοιπούς προσδιοριστικούς παράγοντες σταθερούς φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία στο ενδεχόμενο μιας νέας εξωτερικής διαταραχής που θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό θα εισέλθει πιο γρήγορα σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού σε σχέση με την Ευρωζώνη καθώς διαθέτει λιγότερους αμυντικούς μηχανισμούς σε σχέση με τις οικονομίες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση με τη αδράνεια της στο μέτωπο του πληθωρισμού επιβάλλει στους οικονομικά αδύναμους πολίτες έναν από τους χειρότερους φόρους: τον «φόρο πληθωρισμού». Αυτός χτυπά δυσανάλογα τα φτωχά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα – υποβαθμίζοντας το βιοτικό τους επίπεδο - μέσω δύο διαφορετικών καναλιών. Μέσω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και μέσω της ουσιαστικής αύξησης των έμμεσων φόρων που τα επηρεάζει δυσανάλογα σε σχέση με τα μεσαία προς υψηλά και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα. Σε αυτές τις συνθήκες ο φόρος πληθωρισμού το επόμενο διάστημα θα οδηγήσει και σε αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και των ανισοτήτων πλούτου.

Η δυστοκία της κυβέρνησης της ΝΔ – παρά τις επικοινωνιακές διακηρύξεις της περί μεταρρυθμίσεων - ως προς την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών προς ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τομείς της οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στην δημιουργία ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και στην απασχόληση οδηγεί σε ανεξέλεγκτη πορεία τον πληθωρισμό και εκθέτει περισσότερο την οικονομία στο κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού. Η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που συνδέονται με το Ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού αυτό όμως προϋποθέτει πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει υποχωρώντας σε επιχειρηματικές πιέσεις ή πελατειακές λογικές.

Στην τελευταία σύνοδο του Eurogroup οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος κλήθηκαν να περιορίσουν τις οριζόντιες πολιτικές στήριξης της τελευταίας τριετίας και να επικεντρωθούν σε μέτρα στοχευμένα ώστε να στηρίζουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Για την ανάσχεση των αρνητικών συνεπειών του πληθωρισμού το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει στοχευμένα μέτρα όπως τη μείωση προσωρινά έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και χορήγηση ενός νέου ΕΚΑΣ ώστε να στηριχτούν 350 χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι. Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν αυτούς που πραγματικά πλήττονται από την ακρίβεια χωρίς να εξωθήσουν την δημοσιονομική πολιτική στις ακρότητες που το 2009 έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας.

19 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. To ότι είστε λερωμένοι από τα ίδια τα πε4ιτωματα σας , εκεί στον κωστακαραμανλικο ΅kκαι Χ4ιστοδοιουλογικο σας στρατόπεδο το ξέρουμε …,
  Μας το έχεις ποστοποιη#εις « ΠΟΛ@ΚΗΣ » !

 2. Δεν το σώζεις με τίποτα Μπόγδη. Ο Κώστας Σημίτης (Ααρών Αβουρής) είναι ο χειρότερος πολιτικός της μεταπολίτευσης. Λογικό αφού τα εγκλήματα του εναντίον της Ελλάδας και τον Ελλήνων είναι τεράστια. Είσαι εσύ άξιος καραγκιόζη να κάνεις κριτική στον τεράστιο Θρησκευτικό ηγέτη τον μακαριστό Χριστόδουλο, εσύ μια λινάτσα και ένα αιδιόπανο της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ναι ρε γελοίε Χ.Ο. στις ταυτότητες και σε όποιον τοκογλύφο αρέσει. Αν δεν αρέσει χεστήκαμε.

 3. @Μαργαρίτα Βερύκιου !,
  Την σχολιάστρια εδώ στο βήμα του λόγου για την δημοκρατία και την πρόοδο της κοινωνίας μας, με ήθος και ανθρώπινες προϋποθέσεις ….,
  και όχι με βρισιές και πρόστυχους τρόπους αναγραφής των κομματικών της συνθημάτων !
  Αυτήν την κυρία λοιπόν που γράφει αυτές τις φρικτές, τις αστήρικτες και κακοήθεις κατηγορίες , ( χωρίς να σκέπτεται ότι βλάπτει τον « δικό της » ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ που φαίνεται να είναι ο Κωστας Καραμανλής ,
  Ή, τους δικούς της πραξικοπηματίες που ήταν η ΧΟΥΝΤΑ των ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ που μας επέβαλαν την Στρατιωτική ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ! Η οποία χούντα με την σειρα της
  Λαό τον φασιστικό της τρόπο προκάλεσε Την καταστροφή
  και τον διαμελισμό της ΚΥΠΡΟΥ που είχε απελευθερώσει με τους αγώνες των Ελληνοκυπρίων @φωνιστων Και του εκλεκτού πατριώτη ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  , της τον ζηγό των Άγγλων !!
  Ο Κώστας Καραμανλής και «ο Άγιος των Αθηνών » Χριστόδουλος , με την πατέντα της αναγραφής στις ταυτότητες των Ελλήνων το «Χ.O.» !
Κατά παράβαση του Συντάγματος μας ή, των αρχών της ΕΕ που προστατεύει την ανεξιθρησκεία των πολιτών !
  Τι καταφέρνει λοιπόν η Κυρία Βερύκιου με το να γράφει χωρίς να σκέπτεται, ή να αναφέρεται σε νόμους και , αποφάσεις Ανεξρτήτων Αρχών ή ,επώνυμων δημοσιεύσεων ;
  και ς δικαστικές αποφάσεις της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ; Με ποιες ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ! Δικαστηρίων στηρίζει τις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ της ;
  χρειαζομαστε εδώ καταγραμμένες δικαστηκές αποφάσεις όπως φέρνουν οι συναιτοι ενεργοί πολίτες, όταν θέλουν να αποδείξουν ότι ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ , έχει επανειλημενα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ σαν ιβριστης και επίορκος πολιτικός, οπαδός του κωστακαραμανλησμου και γρ@ναζι της προδοσίας του !

  ΝΑι ! Αυτον το Καμμένο που μας εξυμνεί η Βερύκιου , που έχει επανειλημενα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ με ποινές από τα Ελληνικά Δικαστήρια για Εξύβριση λειτουργών του κράτους.
  Έτσι της κατηγορώ εγώ και καταλήγοντας δηλώνω :
  Ότι η Μαργαρίτα Βερύκιου που γράφει χωρίς να σκέφτεται στην πολιτική ,
  πυροβολεί χωρίς να σκοπεύει , ώστε τα σκάγια της να πλήττουν πρωτίστως τον ΑΧΡΗΣΤΟ της ΚΩΣΤΑ Καραμανλη !
  Ναι έτσι παίρνω την ευκαιρία να απαριθμώ τα σκάνδαλα και τις καταστρεπτικές για τον τόπο μας αποφάσεις στην Διακυβέρνηση του Κωστα Καραμανλή από το 2004,
  ΟΤΑΝ ο λαός με το 44% των ψήφων του μας έφερε το Συνετό, προδευτικο, παραγωγικό στην προώθηση της σωστής δημοκρατικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2009 – 2011.
  Μετά από αυτά προσκαλώ και τα αντίθετα άκρα που εκφράζονται από «το» FEMA και τα υπόλοιπα τρολς , να βάλουμε κάτω τα επιχειρήματα μας , βασισμένα στην πραγματικότητα , την πολιτική ιστορία του τόπου και όχι σε αφησοκολλησιακές ς μάχες !
  Ευδιάκριτα και βλακωδώς πυροβολούνται πολλοί αθώοι οταν πυροβολεί κάποιος χωρίς να σκοπεύει ,
  Όπως συνήθως γίνεται από τους μακελάρηδες και τους «επαναστάτες της πλάκας »!
  Στο αμέσως προσεχές μου σχόλιο , ερχεται η συνεχεια των σκανδαλων της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή όπως την απο ζητάει η κυρία Βερύκιου από την Ζάκυνθο ;

  ΥΓ
  Πάλι τον Οτσαλάν ;που υπηρετεί τους σκοπούς του ΕΡΝΤΟΓΑΝ γι την εξαφάνηση τωνΚΟΥΡΔΩΝ ;
  ΓΙατι όχι και ρτον ΣΑΜΣΩΝ ατής Κύπρου ;
  Και αυτός δικός σου ήρωας είναι , εφοσον ήταν του Καραμανλή σου και του Ιωαννιδη !

 4. @Μαργαρίτα Βερύκιου !,
  Την σχολιάστρια εδώ στο βήμα του λόγου για την δημοκρατία και την πρόοδο της κοινωνίας μας, με ήθος και ανθρώπινες προϋποθέσεις ….,
  και όχι με βρισιές και πρόστυχους τρόπους αναγραφής των κομματικών της συνθημάτων !
  Αυτήν την κυρία λοιπόν που γράφει αυτές τις φρικτές, τις αστήρικτες και κακοήθεις κατηγορίες , ( χωρίς να σκέπτεται ότι βλάπτει τον « δικό της » ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ που φαίνεται να είναι ο Κωστας Καραμανλής ,
  Ή, τους δικούς της πραξικοπηματίες που ήταν η ΧΟΥΝΤΑ των ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ που μας επέβαλαν την Στρατιωτική ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ! Η οποία χούντα με την σειρα της
  Λαό τον φασιστικό της τρόπο προκάλεσε Την καταστροφή
  και τον διαμελισμό της ΚΥΠΡΟΥ που είχε απελευθερώσει με τους αγώνες των Ελληνοκυπρίων @φωνιστων Και του εκλεκτού πατριώτη ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  , της τον ζηγό των Άγγλων !!
  Ο Κώστας Καραμανλής και «ο Άγιος των Αθηνών » Χριστόδουλος , με την πατέντα της αναγραφής στις ταυτότητες των Ελλήνων το «Χ.O.» !
Κατά παράβαση του Συντάγματος μας ή, των αρχών της ΕΕ που προστατεύει την ανεξιθρησκεία των πολιτών !
  Τι καταφέρνει λοιπόν η Κυρία Βερύκιου με το να γράφει χωρίς να σκέπτεται, ή να αναφέρεται σε νόμους και , αποφάσεις Ανεξρτήτων Αρχών ή ,επώνυμων δημοσιεύσεων ;
  και ς δικαστικές αποφάσεις της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ; Με ποιες ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ! Δικαστηρίων στηρίζει τις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ της ;
  χρειαζομαστε εδώ καταγραμμένες δικαστηκές αποφάσεις όπως φέρνουν οι συναιτοι ενεργοί πολίτες, όταν θέλουν να αποδείξουν ότι ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ , έχει επανειλημενα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ σαν ιβριστης και επίορκος πολιτικός, οπαδός του κωστακαραμανλησμου και γρ@ναζι της προδοσίας του !

  ΝΑι ! Αυτον το Καμμένο που μας εξυμνεί η Βερύκιου , που έχει επανειλημενα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ με ποινές από τα Ελληνικά Δικαστήρια για Εξύβριση λειτουργών του κράτους.
  Έτσι της κατηγορώ εγώ και καταλήγοντας δηλώνω :
  Ότι η Μαργαρίτα Βερύκιου που γράφει χωρίς να σκέφτεται στην πολιτική ,
  πυροβολεί χωρίς να σκοπεύει , ώστε τα σκάγια της να πλήττουν πρωτίστως τον ΑΧΡΗΣΤΟ της ΚΩΣΤΑ Καραμανλη !
  Ναι έτσι παίρνω την ευκαιρία να απαριθμώ τα σκάνδαλα και τις καταστρεπτικές για τον τόπο μας αποφάσεις στην Διακυβέρνηση του Κωστα Καραμανλή από το 2004,
  ΟΤΑΝ ο λαός με το 44% των ψήφων του μας έφερε το Συνετό, προδευτικο, παραγωγικό στην προώθηση της σωστής δημοκρατικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2009 – 2011.
  Μετά από αυτά προσκαλώ και τα αντίθετα άκρα που εκφράζονται από «το» FEMA και τα υπόλοιπα τρολς , να βάλουμε κάτω τα επιχειρήματα μας , βασισμένα στην πραγματικότητα , την πολιτική ιστορία του τόπου και όχι σε αφησοκολλησιακές ς μάχες !
  Ευδιάκριτα και βλακωδώς πυροβολούνται πολλοί αθώοι οταν πυροβολεί κάποιος χωρίς να σκοπεύει ,
  Όπως συνήθως γίνεται από τους μακελάρηδες και τους «επαναστάτες της πλάκας »!
  Στο αμέσως προσεχές μου σχόλιο , ερχεται η συνεχεια των σκανδαλων της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή όπως την απο ζητάει η κυρία Βερύκιου από την Ζάκυνθο ;

  ΥΓ
  Πάλι τον Οτσαλάν ;πουβυπηρετεί τους σκοπούς του ΕΡΝΤΟΓΑΝ γι την εξαφάνηση των ΚΟΡΡΔΩΝ :
  ΓΙατινοχι και ρτον ΣΑΜΣΟΝ ατής Κύπρου ;
  Και αυτός δικός σου ήρωας είναι , εφοσον ήταν του Καραμανλή και τουΙ Ιωαννιδη !

 5. Τα ντοκουμέντα για τον αλήτη τον Σημίτη στα έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές. Προδοσία στα Ίμια, παράδοση Οτσαλάν, συμμετοχή στον βρόμικο πόλεμο του Κοσόβου, κλοπή Χρηματιστηρίου το 1999, είσοδος στην ΟΝΕ με ψεύτικα στοιχεία, νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών κακοποιών και συμμετοχή τους στις εκλογές της νοθείας του 2000, υπερκοστολόγηση έργων υπέρ των νταβατζήδων του Δημοσίου, οι κατάπτυστες συμφωνίες σε Μαδρίτη και Ελσίνκι από τον προδότη τον Κώστα Σημίτη υπέρ των Τούρκων. Επίσης η δολοφονία του αναρχικού Χριστόφορου Μαρίνου στο πλοίο Πήγασος το 1996 στο οποίο επέβαινε η πικροδάφνη Σημίτη. Πήγαινε από εδώ σε κοπρίτη που ζητάς συνέχεια αποδείξεις για τα αυταπόδεικτα εγκλήματα του Ααρών Αβουρή. Γελοίε και φασίστα Μπόγδη, βρομιάρη, τελεμέ.

 6. @ Mαργαριτα Βερύκιου
  Aν είχες στοιχειώδεις πολιτικές ικανότητες και πρόθεση να προσφέρεις στην συζήτηση , έστω και να υποστηρίξεις τους δικούς σου πολιτικούς θα αξιολογούσες ότι ισχυρίζεσαι όχι με βρισιές αλλά με ντοκουμέντα .
  Όπως κάνω εγω ,
  Γιαυτό παραφέρεσαι , για ´αύτό εκτίθεσαι βουλιάζοντας και όσους προσπαθείς να υποστηριξεις έτσι βλακωδώς .

  Σου έχω πει ποτέ να μην κάνεις τους εχθρούς του εχθρού σου φίλους, γιατί θα σε θάψουν όταν έρθει η ώρα …
  εσυ βλέπω όχι μόνον τον Οτσαλάν τον φίλο του Ερντογάν έκανες δικό σου ήρωα , σαν τον Καραϊσκάκη μας δηλαδή ,
  αλλά και τον/ την FEMA για την πάρλα του/της μέσα εδώ. .
  Άρα άμα λαχει γινεσαι κα συριζαία !

 7. Άρρωστος/ η είσαι συ ,αλλά οι αερολογίες σου ΦΕΝ περνούν .

  Προσπαθεις λοιπόν να έχεις τον τελευταίο λόγο στην αρρωστημένη σου τακτική των αστήριχτων κατηγοριών με τα ανούσια σχόλια σου εναντίον δημοσίων ατόμων που κάνεις συνεχώς χωρίς να τ ´ από δείχνεις ,
  Μου κανείς πάσες !
  Για να συνεχίσω την απαρίθμηση των σκανδάλων του Καραμανλή σου στην δική του διεφθαρμένη διακυβέρνηση
  Σκάνδαλο Καραμανλή λοιπόν .
  No, 26 : Δεκ. 2007 , ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ /ΣΕΞ/ ΨΕΜΑΤΑ/ DVD

  Na και μια υποστήριξης των όσων λέω :

  https://www.greeknewsonline.com/zachopoulos-ble-skandalo-se-roz-fonto/

 8. Άρρωστος φασίστας και ρουφιάνος είσαι Μπόγδη. Γελοίο υποκείμενο, σαλιάρη.

 9. Ξεσκίζεις τον εαυτον σου
  τους ακροΔεξιους του Κώστα Καραμανλή και του Πάνου Καμμένου ,
  Και κατ επέκταση τους Συριιζαίους ,οσους δέχθηκαν την παρά φύση αυτήν κατάσταση των ακρων α,
  Όλα, με τα ίδια σου τα γραπτά και τα φοριτα ανδρικά όργανα πο6 λες ότι έχεις για να μοιράσεις ….
  Μαργαρίτα Βερύκιου , και αυτό εσυ το είπες !

 10. Στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης του Τζέφρι Παπανδρέου ξήλωσαν οι Πακιστανοί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Θυμάμαι όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στο λεγόμενο οικολογικό κτίριο στην Ιπποκράτους με το παχυλό ενοίκιο σε κολλητό του κινήματος, προσερχόμενος ο Τζέφρι Παπανδρέου χαιρέτησε έναν λαθρομετανάστη από το Πακιστάν. Ήταν αυτοί που κουνούσαν τα σημαιάκια του ΠΑΣΟΚ στις ομιλίες του Τζέφρι, όταν εσύ Μπόγδη κούναγες την αχλαδιά. Άστο Μπόγδη και δεν έχεις τύχη. Θα σε ξεσκίσω εδώ μέσα.

 11. @ Καινούργια γκάφα του /της Μαργαρίτας Βερύκιου !
  Όταν όπως λέει στο δικό της σχόλιο πάλι :

  «ΝΤ τα μετέπειτα οφέλη των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 τα χάρηκαν οι λαθρομετανάστες Πακιστανοί που διέλυσαν στην κυριολεξία τις μεταλλικές κατασκευές των Εγκαταστάσεων των Αθλημάτων και τα έκαναν σκραπ προς ανακύκλωση».
  Ποιός κυβερνούσε τότε και γιατί δεν σταμάτησε αυτό με το οποίο κατηγορείς τους αντιπάλους σου ;
  Μήπως για 5,5. Χρόνια ο Κωστακης σου ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,
  Ο οποίος ήταν χωμένος εκτός όλων των άλλων ατασθαλιών του και στα ροζ σκανδαλα με τον Ζαχοπουλο και τις κασέτες του ;

 12. Και λίγα λέω για τον προδότη τον αλήτη τον Κώστα Σημίτη. Ένας Εβραίος και μασόνος που χρεοκόπησε την Ελλάδα και μάτωσε τους Έλληνες. Με πατέρα συνεργάτη των Ναζί κατακτητών και μετά μιλάς εσύ για χούντες καραγκιόζη Μπόγδη. Βρες τρύπα να κρυφτείς σκουλήκι του κλεφτοπασόκ.

 13. Θαυμάστε ! ποιότητα “πολιτικής αντιπαράθεσης ” από την πλευρά των κωστακαραμανληκών :
  «πολιτικός απατεώνας » και « αλήτης » ο μακροβιότερος σε συνεχη θητεία πρωθυπουργός στην ιστορία της πατρίδας μας ! Ο Κώστας Σημίτης !
  Εκλεγμένος από τον Ελληνικό Λαό , δημοκρατικότατα και βάση των όσων Επιτάσσει το Σύνταγμα μας.
  Και όποιος πιάνει στο στόμα του τον Κώστα Καραμανλή , είναι « αδερφαρα ».
  Με τελικό σπιχειρημα : «Αντε πέθανε . σκατοψυχε ».
  Τάδε έφη Μαργαριτα Βερύκιου ……

  Σύμφωνα με τον Ζαρατούστρα, όλοι οι άνθρωποι ήταν ίδιοι ενώπιον του θεού. Όταν όμως ο θεός απέθανε, η ισότητα απωλέσθηκε και αυτή, και έτσι οι άνθρωποι έγιναν έρμαιο του όχλου. Στο σημείο αυτό βρίσκεται η ευκαιρία της γέννησης του Υπεράνθρωπου.

  Σύμφωνα πάντα με τον Ζαρατούστρα, ο άνθρωπος που εκπληρώνει χρέη γέφυρας με κατάληξη στον Υπεράνθρωπο, πρέπει να αυτοϋπερνικηθεί για να παραχωρήσει την θέση του στον Υπεράνθρωπο. Τα χαρακτηριστικά του Υπεράνθρωπου είναι

  η δημιουργικότητα
  η αυτoλατρεία
  η λατρεία προς την ζωή και η αυτοπεποίθηση
  η δύναμη της θελήσεως
  το θάρρος, η στυγνότητα και η αδιαλλακτικότητα

  Τι λέτε λοιπόν είναι η Μαργαρίτα ο ζαρατουστρα μας

 14. ΝΤ τα μετέπειτα οφέλη των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 τα χάρηκαν οι λαθρομετανάστες Πακιστανοί που διέλυσαν στην κυριολεξία τις μεταλλικές κατασκευές των Εγκαταστάσεων των Αθλημάτων και τα έκαναν σκραπ προς ανακύκλωση.

 15. ΝΤ 18:55 20/07/2022

  Ας διαβασει η κ, Μαργαριτα επισημη εκεση του Γ.Λ.Κρατους για να μαθει ποιο ηταν το πραγματικο κοστος υων ολυμπιακων αγωνων. Χωρις να λαβει υποψη της τα μετεπειτα οφελει της διοργανωσης των Ο.Α

 16. Τα 72 Δις έλλειμα του πολιτικού απατεώνα και αλήτη του Κώστα Σημίτη, έχουν από πίσω τους και ένα ποσό της τάξεως των 210 Δις Ευρώ. Τόσα έκλεψαν από τον Ελληνικό λαό και τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι αλήτες του ΠΑΣΟΚ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Σύνολο 282 Δις. Και μετά πιάνεις στο στόμα σου τον Κώστα Καραμανλή, αδερφάρα. Ένας ίδιος αλήτης από το ΠΑΣΟΚ είσαι και εσύ Μπόγδη. Άντε πέθανε λοιπόν σκατόψυχε. Ευχή είναι.

 17. Ο Δανεισμος της Ελλαδας ακολουθησε την εξης πορεια τα τελευταια χρονια.
  1996-2001 = 29 δισ Ευρω.
  ( Με έργα σαν τα πολυπληθή πανεπιστήμια , Εθνικές οδούς , Δημιουργία Ανεξάρτητων Αρχών , ΕΣΥ , με σταθερότητα στο ΑΣΕΠ , και τις άλλες οικονομικές επιτεύξεις οι οποίες μας έβαλαν στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ ! Εμάς και τους Αδελφούς μας Κύπριους.

  2001-2004= 43 δισ Ευρω

  Με ανάθεση προετοιμασία και διεξαγωγή των ΟΑ , οι οποίοι λόγω των έργων υποδομών και οργάνωσης γιαυτούς έγιναν με πάρα πολύ Επιτυχία και με διεθνή στάνταρ . Ίσως οι καλύτεροι μέχρι τότε, και με χωρίς τρομοκρατικές ενέργειες !
  Ακόμη η ζεύξης Ριου -Αντιριου , και άλλες εθνικές, Οδοί
  Σαν την Αττική Οδό της Αθήνας , το καινούργιο Αερόμιο στα Σπάτα , πάμπολλα σχολεία ,χωρίς ειδικές φορολογήσεις του πληθυσμού , αλλά ούτε και κέρδη στα ειδικα συμφέροντα .
  Απ´όσους «έπαιξαν » στο Χρηματιστήριο μερικοί κερδιδσαν και αλλοι έχασαν… όχι όμως όσοι ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ άσε αυτό ….

  2004-2009= 186 δισ Ευρω. 

  Τέλος προσεξτε την κατάντια του Κώστα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ :
  Στη περίοδο του μάλιστα για την οποία δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή .κατάκτηση υπέρ του λαού !
  Μόνον οφέλη για τους στις γύρω φίλους με τα ροζ τους σκάνδαλα , τις ταυτότητες με το Χ.Ο φίλου του Χριστοδούλου και τα σκανδαλα Σουφλια ,του πρωτοξαδελφου του Λιάπη .
  Και όλα όσα θ επαναλάβω αν χρειαστεί .

  Βλέπετε ότι γράφοντας το σχόλιο μου στο άρθρο του κ, Φιλίππου Σαχινιδη , πρόθεσης μου ήταν να ξεχάσουμε ότι γίνεται και ν ορίσουμε το μέλλον μας. Με πρόοδο και π4οστασι ατού περιβάλλοντος μας που καταστρέφεται βαναυσα από τα ειδικα συμφέροντα και τα ρουσφέτια που ήταν το αποκλειστικό Θέμα γης ^αυλης ΔιΚυβερνησης. Της ΝΔ την περίοδο 2004–2009, η οποία εγέννησε και θέριεψε επίσης την φαύλη περίοδο εκείνη τον ΣΥΡΙΖΑ .
  Θυμόσαστε ότι τότε ο Αλέξης Τσίπρας και οι ψευδοαριστεροί του συμμορίτες Έκαναν αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση που ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου .
  Δεν είχε παρει ή δεν ήθελε να παρει χαμπάρι πως πηγαίναμε στα βράχια .
  Τα 186 Δις Ευρώ. Του χρέους στην βάρδια του Καραμανλή ,συν τα ελλείμματα του 16% , πιστοποιούν το κάδρο του Καραμανλή και μετέπειτα του Τσίπρα σαν συνεργατη του στην δγαλη νοθεία και καταστροφή μας .

 18. Η μεγάλη απόκλιση της Ελλάδας από την Ευρώπη κύριε Σαχινίδη, ήρθε την περίοδο 1996-2004 από την κυβέρνηση των δήθεν εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Τότε κατασπαταλήθηκαν τα περισσότερα από το κοινοτικά πακέτα, εκλάπησαν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά γύρω στα 40 Δις για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της ρεμούλας Αθήνα 2004. Φαγώθηκαν λεφτά από μίζες όπως ήταν η Siemens, C4I και αγορά ακριβών οπλικών συστημάτων των οποίων οι μίζες κατέληγαν στους λογαριασμούς του Ακη Τσοχατζόπουλου, του Ζμπώκου και των άλλων λαδιάρηδων Υπουργών και μελών του ΠΑΣΟΚ. Να μην ξεχνάμε αυτή την μαύρη περίοδο στην ιστορία της Ελλάδας και δυστυχώς ήταν μια καταστροφική και με εγκληματικά λάθη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

 19. Σαν νέος Διγενής Ακρίτας ο πρώην υπουργός της πιο προοδευτικής διακυβέρνησης μας —αυτής της περιόδου 2009–2011 — παραμένει στο πόστο της προσφοράς του και μας εξηγεί πως θα πάμε μπροστά από δω και πέρα .
  Προσέξτε το ήθος του !
  Ποτέ δεν γράφει σας « τα έλεγα από τότε »!
  Σε μια ομιλία του που είχα ακούσει πριν χρόνια ,
  έλεγε ότι καλό θα ήταν σε κάθε φωτογραφία που κρεμιέται στους τοίχους του υπουργείου των οικονομικών με τους διατελέσαντες ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ , να αναγράφεται που παρέλαβε χρέος και έλλειμμα και που τα παρέδωσε φεύγοντας !
  Ισως έτσι απλά , αυτό από μόνο του θα μας προστάτευε καπως !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.