ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΥΡΓΑΓΙΕΣ

Η στρεβλότητα διοικητικής λειτουργίας
της Πολιτικής Προστασίας
κι η εξ αυτής ένταση επικινδυνότητας
Η Πολιτική Προστασία της Χώρας,
λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, πυρκαγιές,
γίνεται κάθε χρόνο αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης έως ανθρωποφαγίας.
Μιάς ανθρωποφαγίας που εκδηλώνεται με μανία χάριν κομματικού οφέλους, όπως αυτή σε βάρος της τέως Περιφερειάρχη Αττικής.
Κι φτάσαμε στο σημείο οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, άσχετα από την αιτία που τις προκάλεσε, να επικαθορίζουν τα πολιτικά πράγματα και τις εξελίξεις στη χώρα, πρωτοστατούντων πολιτικών και κομματικών, δημοσιογραφούντων και κραυγαζόντων τηλεοπτικώς !
Κι είναι τούτη η δυσανεξία της Πολιτικής Προστασίας μιά περίτρανη απόδειξη στρεβλής διοικητικής λειτουργίας του Κράτους, είναι ένα καταφανέστατο παράδειγμα ελλείματος Πολιτικής που οδηγεί σε καταφανή αδυναμία αντιμετώπισης των καταστροφών του φυσικού περιβάλλοντος, των πνευμόνων πρασίνου της Ελλάδας και βέβαια σε πυρανάλωμα ιδιωτικών περιουσιών, όσων τυχαίνουν στο διάβα της φωτιάς !
Τούτο το καρκίνωμα της σφαλερής διοικητικής λειτουργίας δεν αντιμετωπίζεται ούτε με Στρατηγούς ούτε με Δημάρχους ούτε με Επιτρόπους που μετακαλούνται προς υπουργοποίηση , αλλά μόνο με τεκμηριωμένη ανάλυση, ρεαλιστικό σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών που δεν στοχεύουν στην επικοινωνιακή διαχείριση της Κοινής Γνώμης , αλλά στη δραστική κι αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφών.
Ξαναθέτω στο τραπέζι την Πολιτική ως λειτουργία υπέρ των Κοινών Πραγμάτων κι όχι κατά τα δοκούντα των υπουργών, πανικόβλητων πολλάκις, των αναζητούντων τον τίτλο του μεταρρυθμιστή !
Θέτω δηλαδή το δάκτυλο στον τύπο των ήλων γιά να πώ χωρίς περιστροφές ότι
είναι λάθος δομημένη διοικητικά και λειτουργικά η μηχανή αντιμετώπισης καταστροφών , η όλη λογική δόμησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας !
Κι όσο δεν αλλάζει αυτή η στρεβλότητα της διοικητικής λειτουργίας, οι καταστροφές θα συνεχίζουν να μαίνονται, οι Υπουργοί θα αποτυγχάνουν και θα αποδοκιμάζονται , είτε φταίνε είτε όχι, κι οι κομματικοί διαξιφισμοί ανθρωποφαγικών τάσεων θα συνεχίζονται !
Ας μου επιτραπεί σήμερα,
να θέσω δημόσια, μ' αυτό το τα0εινό σημείωμα, την επισήμανση ότι είναι επείγουσα η ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της δομής Πολιτικής Προστασίας, με κριτήρια την αμεσότητα, την αποτελεσματικότητα, την άρτια εκπαίδευση, τον σύγχρονο εξοπλισμό !
Την Λογική επικαλούμαι και προτάσσω σε αντίθεση με τις αξιώσεις, απαιτήσεις και διαγκωνισμούς αρμοδίων κι αναρμοδίων , έτσι ώστε να υπογραμμίσω ότι, σήμερα και πάντα, το βάρος της αντιμετώπισης των καταστροφών, πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών το επωμίζονται πρώτιστα και κατά κύριο λόγο τα Σώματα Ασφαλείας, κι άρα η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, τα Δασαρχεία κι ενίοτε κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.!
Κι εδώ βρίσκεται η θεμελιώδης σφαλερή διάσταση :
Η νομοθεσία μας προβλέπει ότι την αρμοδιότητα και τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας την έχει ο αιρετός Περιφερειάρχης ! Εξ ού και η επίθεση τότε στην Περιφερειάρχη Αττικής !
Δεν έχω σκοπό να υπερασπιστώ πρόσωπα, αλλά να αναδείξω το εσφαλμένο της διοικητικής αντίληψης και το θεμελιώδες οργανωτικό λάθος της νομοθεσίας ώστε να τεθεί πολιτικά επί τάπητος το μείζον πρόταγμα πολιτικής αναδιάταξης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας !
Όχι, δεν μπορεί ο αιρετός Περιφερειάρχης να συντονίζει την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τα αεροπλάνα, το Λιμενικό, ούτε γνωρίζει, ούτε κατέχει, ούτε θα μάθει !
Όχι , δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος ο Δήμαρχος γιά να διατάξει την εκκένωση της πόλης, της συνοικίας, του χωριού !
Ούτε μπορεί η Πυροσβεστική , εξαίφνης, να εισχωρεί σε καιγόμενα δάση και λαγκαδιές, άγνωστες παντελώς, χωρίς γνώση του χώρου , των συνθηκών και των τεχνικών γιά να κατασβέσει δασικές πυρκαγιές !
Είναι γελοιότητες αυτά , δραματικές αστοχίες που μας οδηγούν σε εκατόμβες θυμάτων !
Όταν καίγεται ο τόπος, όταν μαίνεται η πλημμύρα, η καταστροφική δύναμη του σεισμού δεν αστειευόμαστε :
Η αντιμετώπιση των καταστροφών
είναι και πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά υπόθεση των ειδότων,
είναι καθήκον των εξειδικευμένων Αξιωματικών κι Επιστημόνων,
είναι ευθύνη των έμπειρων του πεδίου μάχης ,
είναι έργο και πρόκληση ενός Κεντρικού Συντονιστικού Κυβερνητικού Οργάνου που συντονίζεται από τον καλύτερο γνώστη Αξιωματικό καταπολέμησης κι αντιμετώπισης καταστροφών κι όχι από δανδήδες ανίδεους Επιτρόπους !
Ας σοβαρευτούμε !
Ας ξαναβάλλουμε την Πολιτική μπροστά !
Ας ξαναπροτάξουμε τα Κοινά πράγματα !
Η προστασία της Ανθρώπινης ζωής , της δημόσιας κι ιδιωτικής περιουσίας, η σωτηρία του πράσινου Περιβάλλοντος μας, επιτάσσουν την πρόταξη της Λογικής των πραγμάτων, της επιστήμης και των τεχνικών αντιμετώπισης, της διεθνούς εμπειρίας με επιτυχημένα παραδείγματα και μας δείχνουν τον δρόμο !
Η αλλαγή του στρεβλού , αναποτελεσματικού και ολέθριου διοικητικού μοντέλλου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση !
Και είναι συνευθύνη μας,
τόσο της πολιτικής ηγεσίας, των κομμάτων των φορέων , όσο και των πολιτών!
Έγνοια μας !

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.