ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε τη συνέντευξη

Σημεία συνέντευξής του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Μιχάλη Κατρίνη, στην εκπομπή «...Από τις έξι» με τη Νίνα Κασιμάτη

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσουν για το εάν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει προμηθευτεί το κακόβουλο λογισμικό «Predator»

Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές - Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Προέδρου, του τρίτου τη τάξη κοινοβουλευτικού κόμματος, δεν είναι μόνο μία υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων, αλλά και κυρίως ένα ζήτημα που άπτεται της δημοκρατικής λειτουργίας και των κανόνων του κράτους δικαίου.

Γι’ αυτό ο Πρόεδρος μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ενώ προηγουμένως ενημέρωσε και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία διεξήγαγαν και τον σχετικό έλεγχο.

Να τονίσω ότι είναι ο μόνος από τους 200 ευρωβουλευτές στον οποίο αποκαλύφθηκε τέτοια απόπειρα παγίδευσης του κινητού και αυτό νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία.
Εμείς δεν θα μείνουμε απλώς στην μηνυτήρια αναφορά. Γιατί εδώ προκύπτουν αναπάντητα ερωτήματα τα οποία θέσαμε και εχτές στη Βουλή και θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Το “Predator” αποτελεί ένα λογισμικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είτε από κρατικές υπηρεσίες.

Υπάρχει μια έκθεση του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο που μιλάει για κρατικές αρχές διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, οι οποίες έχουν πιθανότατα προμηθευτεί αυτό το λογισμικό.

Άρα εδώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ο ίδιος προσωπικά, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Και το λέω αυτό γιατί από τον Ιούνιο του 2019 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Θα πρέπει να απαντήσουν λοιπόν για το εάν και εφόσον η ΕΥΠ έχει προμηθευτεί αυτό το λογισμικό.

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση όπου παρατηρείται παρακολούθηση συνομιλιών. Υπάρχουν καταγγελίες για παρακολούθηση δημοσιογράφου, όπως υπάρχει και καταγγελία πολιτικού κόμματος για παγίδευση του τηλεφωνικού του κέντρου.
Άρα είναι μια σωρεία γεγονότων που πραγματικά μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.

Μάλιστα χθες στην τοποθέτηση μου στη Βουλή είπα ότι πιθανώς κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή των «κοριών». Αυτό είναι κάτι ανεπίτρεπτο για μια ώριμη Δημοκρατία. Δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε σε αυτές τις σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές.

Θεωρώ ότι είναι ζήτημα επιβίωσης της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, όσο και του κράτους δικαίους στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.