ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Σταματήστε τώρα τον πόλεμο και τις κυρώσεις!

Πολλοί διακεκριμένοι διανοούμενοι, ακτιβιστές, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και πολιτικοί και από τις πέντε ηπείρους υπογραμμίζουν, σε μια έκκληση προς την παγκόσμια κοινή γνώμη που υπογράφουν, τους τεράστιους πυρηνικούς, οικολογικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους, για όλη την ανθρωπότητα, που προκαλεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο Ψυχρός Πόλεμος που εξαπολύθηκε.

Η έκκληση που συντάχθηκε από την Πρωτοβουλία για την αναβίωση του πνεύματος του Μπαντούνγκ (του Κινήματος των Αδεσμεύτων) και την διεθνή Πρωτοβουλία των Δελφών για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, καλεί σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και έναρξη διαπραγματεύσεων, συνοδευόμενη από διακοπή του εξοπλισμού της Ουκρανίας και άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Η ίδια η σύνθεση του καταλόγου των υπογραφόντων, που προέρχονται από τον Νότο και τον Βορρά, από την Ανατολή και τη Δύση του κόσμου μας, έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη ενότητας της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση των κοινών και κρίσιμων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Καμμιά χώρα και καμμιά περιοχή του κόσμου, όσο ισχυρή και αν φαίνεται, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίσει στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις.

Μετά το 1945, είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος. Ακόμα και ένας παρατεταμένος Ψυχρός Πόλεμος, θα εξασφαλίσει πιθανότητα την καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού, αν όχι του ανθρώπινου είδους, μέσω οικολογικών παραγόντων και της κοινωνικής και οικονομικής αποδόμησης ολόκληρων χωρών και ηπείρων. Αλλά για να σταματήσει ο πόλεμος πρέπει να αναγνωρισθούν και να ληφθούν υπόψιν τα νόμιμα, θεμιτά συμφέροντα όλων των πλευρών.

Όλες οι υπογραφές έχουν για μας το ίδιο βάρος, ανεξάρτητα από τη θέση στην κοινωνία των υπογραφόντων. Συχνά μάλιστα, οι υπογραφές των «συνηθισμένων ανθρώπων» είναι πιο σημαντικές, γιατί αυτοί χρειάζονται (και συνήθως έχουν!) περισσότερο κουράγιο, αφού δεν διαθέτουν τη σχετική έστω προστασία που απολαμβάνουν αναγνωρισμένες προσωπικότητες.

Παρόλα αυτά, νοιώθουμε υποχρεωμένοι, για λόγους ηθικής τάξης, να εκφράσουμε τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη προς τον πρώην ειδικό Εισηγητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση μιας δημοκρατικής και ισότιμης παγκόσμιας τάξης, παγκοσμίως αναγνωρισμένη αυθεντία στα θέματα διεθνούς δικαίου Alfred de Zayas, προς τον κορυφαίο εκπρόσωπο της ινδικής επιστήμης και διανόησης, τον ιδρυτή και επίτιμο επικεφαλής του ινδικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Ανάπτυξη Gabeshana Chakra και πρώην επικεφαλής και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Κινεζικών Σπουδών της Ινδίας, Διακεκριμένο (Distinguished) Καθηγητή στο Συμβούλιο Κοινωνικής Ανάπτυξης καθηγητή Manoranjan Mohanty, προς τον «πατέρα» της σύγχρονης Ομοιοπαθητικής, κάτοχο του Right Livelihood Award (του επονομαζόμενου και εναλλακτικού Νόμπελ), Επίτιμο Καθηγητή οκτώ πανεπιστημίων και ανώτερο αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργο Βυθούλκα, προς τον βετεράνο του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ, πρώην καθηγητή Κβαντομηχανικής και ερευνητή στο Princeton και το CERN Bruno Vitale και προς όλους όσους υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία.

Αν μια υπογραφή συμβολίζει καλύτερα από όλες το πνεύμα της έκκλησής μας δεν είναι άλλη από αυτή του Δρ. W.H.D. Ulrich Schneider, Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR) που συγκεντρώνει στις τάξεις της ανθρώπους που πάλεψαν, με το όπλο στο χέρι, τον Ναζισμό και τον Φασισμό.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι λίγοι, αλλά πολύ θαρραλέοι πολιτικοί από κράτη της Δύσης προσυπογράφουν την έκκληση αυτή. Περιλαμβάνονται σε αυτούς ο βουλευτής, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΔΕΚ) της Κύπρου Μαρίνος Σιζόπουλος, ο βουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Clare Daly και Mike Wallace από την Ιρλανδία και Tatjiana Zdanoka από τη Λεττονία, ο δημοσιογράφος, εκτελεστικός διευθυντής της Λέσχης Τύπου της Γενεύης, πρώην διευθυντής της Tribune de Genève, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης, βουλευτής και πρώην Προέδρος του καντονίου της Γενεύης της Ελβετίας Guy Mettan και η πρώην γερουσιαστής από την Αυστραλία Lee Rhiannon.

Ελπίζουμε ότι δεν είναι παρά οι πρωτοπόροι κι ότι πολλοί περισσότεροι θα προστεθούν στις τάξεις τους απαιτώντας την Ειρήνη, καθώς γίνονται κάθε μέρα και πιο αισθητές οι επιπτώσεις του νέου Ψυχρού (και ήδη εν μέρει θερμού) Πολέμου στην ίδια τη Δύση, όπως και σε όλο τον κόσμο.

Μιλήσαμε για θάρρος γιατί ασφαλώς χρειάζεται αρκετό για να αψηφήσει κάποιος την χωρίς προηγούμενο πολιτική και πνευματική ατμόσφαιρα που έχει τώρα επιβληθεί σε όλες τις δυτικές χώρες, προκειμένου να τρομοκρατήσει και να εξαναγκάσει σε σιωπή κάθε πρόσωπο που διαφωνεί με τον εξαπολυθέντα Ψυχρό Πόλεμο, συχνά μάλιστα εμφανίζοντας τον/την ως ένα είδος «ενεργούμενου του Πούτιν». Με τη μέθοδο αυτή σταματάει η συζήτηση των απόψεών του προτού αρχίσει και καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Πολύ περισσότεροι άνθρωποι από τους υπογράφοντες την έκκληση μας είπαν (ή άφησαν σαφώς να εννοηθεί), ότι συμφωνούν κατά βάση με αυτή. Εντούτοις, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να την υπογράψουν σε συνθήκες τόσο «παράλογου πάθους και υστερίας», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση ενός κορυφαίου δυτικού διανοούμενου στην απάντηση που μας απηύθυνε.

Είναι οξύμωρο ασφαλώς να καταργείται το δικαίωμα της γνώμης και το δικαίωμα στην πληροφόρηση, τα θεμέλια δηλαδή της δημοκρατίας, στο όνομα της υπεράσπισής της. Ένα νέο κυνήγι μαγισσών έχει εξαπολυθεί σε όλη τη Δύση εναντίον οποιουδήποτε αμφισβητεί την ακολουθούμενη πολιτική, συχνά με επιχειρήματα που δεν έχουν πολλά πράγματα να ζηλέψουν από αυτά που χρησιμοποιούσε στον καιρό του ο γερουσιαστής Μακ Κάρθ (και ελπίζουμε να μη φτάσουν αυτά του γενικού εισαγγελέα Βισίνσκι). Αφορίζεται ακόμα και η ρωσική μουσική και λογοτεχνία, ενώ, για πρώτη φορά στη Δυτική Ευρώπη μετά τους διωγμούς των Εβραίων και τον Ρομά, καταδιώκονται άνθρωποι με αποκλειστικό κριτήριο την εθνικότητα και υπηκοότητά τους.

Μπαίνουμε με ταχύτητα σε ένα νέο και πιο επικίνδυνο Μεσαίωνα και πρέπει να τον σταματήσουμε πριν είναι πολύ αργά.

Από την Ελλάδα, εκτός του Γιώργου Βυθούλκα, την έκκληση υπογράφουν ο συγγραφέας, ιστορικός και περιβαντολλογικός στρατηγιστής (επί 25 χρόνια στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος EPA των ΗΠΑ) Δρ. Ευάγγελος Βαλλιανάτος, ο οικονομολόγος και κοινωνιολόγος Δημοσθένης Γεωργόπουλος, o πρώην αν. υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, μέλος του Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Μάριος Κρητικός, η οικονομολόγος, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, πρώην σύμβουλος του ΟΟΣΑ και επίτιμο μέλος της ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών Μαρία Νεγρεπόντη Δεληβάνη, ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης και ο γράφων.

Πηγή: konstantakopoulos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.