ΚΟΣΜΟΣ

To παρασκήνιο της πτώσης Ντράγκι και ο ρόλος του Μπερλουσκόνι

O Nτράγκι δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις της ιταλικής Δεξιάς θεωρώντας ότι, ως μη εκλεγμένος επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είχε εντολή να προχωρήσει σε σύναψη πολιτικών συμφωνιών, και αν υπέκυπτε, θα άνοιγε το δρόμο και για άλλες υποχωρήσεις.

Απολαμβάνοντας ξιφία και σαλάτα, σε μια πολυτελή βίλα που βρίσκεται σε μία από τις σικάτες περιοχές της Ρώμης, ορισμένοι από τους πανίσχυρους Ιταλούς πολιτικούς, συνωμότησαν για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, αναφέρει το Politico, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της πτώσης του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Οικοδεσπότης στη «Villa Grande», στις 19 Ιουλίου 2022, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της Κεντροδεξιάς «Forza Italia», Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο πλευρό του, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι με εκπροσώπους άλλων ομάδων και τους συμβούλους τους.

Λάμβαναν τηλεφωνικές οδηγίες από την ηγέτιδα του ακροδεξιού μεταφασιστικού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, δημοφιλέστερη πολιτικό της χώρας που ετοιμάζεται στις πρόωρες κάλπες του Σεπτεμβρίου να αναλάβει τα ηνία της επόμενης κυβέρνησης της Ιταλίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η μοίρα του Ντράγκι αποφασίστηκε σε 24 ώρες καθώς οι «συνωμότες» απέσυραν τη στήριξή τους από την κυβερνητική συμμαχία, εξαναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να υποβάλει την περασμένη Πέμπτη την παραίτησή του στον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, που διαφώνησε πρόσφατα με το «Κίνημα 5 Αστέρων», είπε ότι τα κόμματα του συνασπισμού «έπαιζαν παιχνίδια με το μέλλον του ιταλικού λαού» κι ότι «οι επιπτώσεις αυτής της τραγικής επιλογής θα μείνουν στην ιστορία μας».

Η κρίση για τον Ντράγκι είχε ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν μετά από πολύμηνες διαμάχες στην κυβερνητική συμμαχία, οι λαϊκιστές του κινήματος των Πέντε Αστέρων, δε συμμετείχαν στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο Ντράγκι πρότεινε να παραιτηθεί, ο Ματαρέλα αρνήθηκε και του ζήτησε να προσπαθήσει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης σε νέα ψηφοφορία στις 20 Ιουλίου.
Την παραμονή αυτής της ψηφοφορίας, ο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους συμμάχους του για να συζητήσουν πώς θα κινηθούν στη βίλα του που βρίσκεται σ΄έναν ιστορικό δρόμο της Ρώμης, γεμάτο με μνημεία και κατακόμβες, που φιλοξενεί τις πολυτελείς κατοικίες αστέρων του κινηματογράφου όπως η Τζίνα Λολομπριτζίτα και διάσημων Ιταλών σχεδιαστών, όπως ο Valentino.

Σ' αυτή την βίλα των πέντε δωματίων, που αγόρασε προ εικοσαετίας και είχε δανείσει στον Φράνκο Τζεφιρέλι, ήταν που υποδέχθηκε τους συμμάχους του ο 85χρονος Μπερλουσκόνι παρέα με την 32χρονη φίλη του, Μάρτα Φασίνα για να συζητήσουν το πολιτικό μέλλον του Ντράγκι.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου του Μπερλουσκόνι στο Twitter σκοπός της συνάντησης ήταν «η αξιολόγηση από την κεντροδεξιά της πραγματικά ανησυχητικής πολιτικής κατάστασης, που προκάλεσαν η ανεξήγητη συμπεριφορά ακόμη και τις τελευταίες ώρες του Τζουζέπε Κόντε, του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος». Αλλά γρήγορα, όπως γράφει το Politico, κέρδισε έδαφος ένα άλλο θέμα, η ανάγκη να ρίξουν την κυβέρνηση Ντράγκι οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Άτομο που μετείχε στις διαβουλεύσεις είπε ότι ο Σαλβίνι ήταν εκείνος που πίεζε περισσότερο για πρόωρες εκλογές, αλλά και ο Μπερλουσκόνι δεν πήγαινε πίσω, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα εκλογικό πρόγραμμα 20 σημείων, που «περιλάμβανε σχέδια για μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τη δικαιοσύνη και τις συντάξεις. Η συνάντηση ήταν το πρώτο βήμα μιας εκλογικής εκστρατείας», δήλωσε η ίδια πηγή.

Οικοδεσπότης και προσκεκλημένοι απήλαυσαν παγωμένο γιαούρτι στη βεράντα με θέα στον κήπο της βίλας, συζητώντας για την ενόχλησή τους που ο Ντράγκι τους σνόμπαρε, προτιμώντας να συναντηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας με τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα.

Μίλησαν για την ανάγκη αναθεώρησης των κοινωνικών επιδομάτων, το μεταναστευτικό, τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια λες και κατήρτιζαν πρόγραμμα για μια νέα κυβέρνηση.

Ύστερα από έξι ώρες, ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουν με τον Ντράγκι, για την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης της κυβέρνησής του χωρίς πλέον τους Πεντάστερους.

Ο Μπερλουσκόνι έμεινε στη βίλα του, όταν ο συνεργάτης του στη «Forza Italia», Αντόνιο Ταγιάνι κι ο Σαλβίνι επισκέφθηκαν τον Ντράγκι ζητώντας ανασχηματισμό και αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, για να αποχωρήσουν χωρίς να λάβουν όσα ζητούσαν.

Μετά την επιστροφή τους στη Villa Grande οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ για να λήξουν μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

O Nτράγκι δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις της ιταλικής Δεξιάς θεωρώντας ότι, ως μη εκλεγμένος επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είχε εντολή να προχωρήσει σε σύναψη πολιτικών συμφωνιών, και αν υπέκυπτε, θα άνοιγε το δρόμο και για άλλες υποχωρήσεις.

Έτσι ο Ντράγκι πήγε στο ιταλικό κοινοβούλιο, όπου ενημερώθηκε ότι η Forza Italia, η Λέγκα και οι Πεντάστεροι θα απείχαν από την ψήφο εμπιστοσύνης. Οι σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι επέστρεψαν στη βίλα του μετά την ομιλία του Ντράγκι, ενώ η Μελόνι επικοινώνησε τηλεφωνικά ουκ ολίγες φορές με τον Σαλβίνι πιέζοντας τους άλλους ηγέτες της ιταλικής Δεξιάς να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, όπως έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στη συνέχεια ο Σαλβίνι επέστρεψε για το δείπνο στη βίλα του Μπερλουσκόνι, με τη Δεξιά να ανησυχεί πλέον ότι θα επωμιστεί και αυτή την ευθύνη για την πτώση του δημοφιλούς Ντράγκι.

Τα επόμενα 24ωρα εκπρόσωποι των κομμάτων του Μπερλουσκόνι και του Σαλβίνι διέψευσαν ότι συνωμότησαν για να φύγει ο Ντράγκι. Υποστήριξαν μάλιστα ότι πήραν την απόφασή τους μετά την «πολύ σκληρή» ομιλία του απρόθυμου για παραχωρήσεις Ντράγκι στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο Ντράγκι προφανώς συμβιβάστηκε με τη μοίρα του, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος και θα ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι το σχηματισμό νέας με «ηρεμία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.