ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ξά σου !

Η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν ασκείται με ιδεοληψίες κι ούτε επιτρέπεται να ασκείται χάριν μικροκομματισμού !
Ακόμη και στα πιό σκληρά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, με την υφήλιο διχασμένη σε δύο στρατόπεδα, όταν το προφανές χαρακτηριστικό της διαίρεσης ήταν οι ιδεολογίες , ήταν καταφανές ότι μόλις περάσουμε στο πραγματικό επίπεδο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, είτε πρόκειται γιά έρευνα εφαρμογής είτε γιά μελέτη των γεγονότων, προβάλλει φαεινώς ότι η εξωτερική πολιτική κατευθύνεται από τα ωμά συμφέροντα των κρατών !
Τούτο βέβαια δεν αποκλείει την επίκληση του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμβάσεων και κανόνων ! Τουναντίον , το διεθνές δίκαιο, όπως θεσμοθετείται εξελικτικά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τα νύν δρώμενα, είναι μιά προσπάθεια πολιτισμένης άμβλυνσης της αγριότητας των συμφερόντων, προσπάθεια και θέσμιση που ενίοτε γίνεται αποδεκτή κι εφαρμόζεται κι ενίοτε απορρίπτεται με το θράσος της έπαρσης , με την αλαζονεία της ισχύος !
Άρα, όταν συζητούμε γιά διεθνείς σχέσεις και εξωτερική πολιτική, καίριο είναι να εξετάζουμε την ουσία , το κινούν αίτιο, γιά να μνησθώ και των Ελλήνων Φιλοσόφων,
κι όχι απλώς κι αφελώς τις προφάσεις, χρεία να εστιάζουμε στην σκληρή ωμότητα των συμφερόντων και να μην αργοπορούμε ακολουθώντας τις επικλήσεις ιδεοληψιών !
Καθώς χύνεται πολύ μελάνι, ηλεκτρονικώς, γιά τα συναρπαστικά διεθνή δρώμενα, τα της πανδημίας και της εκ Κίνας προέλευσής της, τα της εισβολής των ρωσσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, τα της φονικής επισιτιστικής κρίσης στην Αφρική και της υποχρεωτικής μετανάστευσης λαών, τα της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης γιά τους μικρομεσαίους και φτωχότερους της Ευρώπης, κι εν τέλει , ίνα μη προσκορής γένομαι, τα της εμφανούς έλλειψης πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη και της κατ' αντιστροφήν αναλογίας κορύφωσης της μεγαλομανίας του Ταγίπ Ερντογάν, που εστιάζει σε κλιμάκωση κρίσης των ελληνοτουρκικών, χάριν προσέλκυσης των ακροδεξιών ψηφοφόρων αφού ήδη ηγείται των πιστών του Ισλάμ,
κρίσιμη αποδεικνύεται γιά την Ελλάδα και τους Έλληνες η σωστή ανάγνωση του περιβάλλοντος, η τεκμηριωμένη ανάλυση των δρωμένων πέριξ και διεθνώς, κι η βάση αυτών ρεαλιστική υλοποίηση εθνικής εξωτερικής πολιτικής !
Σωστή εξωτερική πολιτική, ισχυρίζομαι επόμενος του Ελευθερίου Βενιζέλου,
είναι αυτή που υλοποιεί και πραγματώνει τα εθνικά - κρατικά συμφέροντα , σ' ένα πολυσύνθετο, καθημερινά περισσότερο πολύπλοκο κόσμο , σ' ένα προκλητικό κι επικίνδυνο περιβάλλον , όπου επιβάλλεται να γνωρίζεις τα μαθήματα άσκησης εξωτερικής πολιτικής με βάση την ψυχρή κι αντικειμενική πραγματικότητα, μαθήματα που μας κληροδότησε, ο μέγιστος
Θουκυδίδης Ολόρου Αλιμούσιος,
του Κλεινού Άστεως επιφανής γόνος,
της Ιστορίας και της Πολιτικής Επιστήμης πρωτοκορυφαίος !
Αυτές συνεπώς τις μέρες που με μορφή χιονοστιβάδας πολλαπλασιάζονται οι διαρροές πληροφοριών κι οι σοβαροφανείς αναλύσεις γιά την σύντμηση του χρόνου της κυβερνητικής θητείας και την προκήρυξη εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ας μου επιτραπεί να θέσω στο τραπέζι την επικινδυνότητα που εγκυμονεί η όλη διαχείριση , επικινδυνότητα κατάδηλη και πασιφανής , λόγω των αυξανομένων προκλήσεων και προετοιμασιών του εν ανασφαλεία τελούντος Τούρκου Προέδρου !
Οι Ελλαδίτες πολιτικολογούντες αντιμετωπίζουν την ηλίου φαεινοτέρα αυτή απειλή ως μιά ακόμη διαχειρίσιμη περίπτωση της τουρκικής - ερντογανικής ρητορείας ! Θαρρώ ότι σφάλλουν επειδή δεν αναλύουν το μέγιστο ρίσκο του ιδίου του Τούρκου Προέδρου , ότι δεν αντιλαμβάνονται πώς ο Ερντογάν δεν προσέρχεται στις προεδρικές εκλογές του Απρίλη του 2023 με διακύβευμα απλώς την νίκη ή την ήττα ! Θεωρώ ότι το διακύβευμα κι η επικινδυνότητα γιά τον Ερντογάν που κυβερνά ολιγαρχικά επί εικοσαετία και πλέον, παραβιάζοντας τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδης δημοκρατικές συνταγματικές διατάξεις,
το διακύβευμα των εκλογών είναι, μετά βεβαιότητος, διακύβευμα ζωής ή θανάτου !
Είναι επομένως μείζον γιά την λήψη της απόφασης προκήρυξης εκλογών, να συνυπολογιστεί το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, το ενδιάμεσο διάστημα με υπηρεσιακό, άγευστο της πολιτικής κι ανίδεο εξωτερικής πολιτικής, πρωθυπουργό από την ηγεσία του δικαστικού σώματος κι αντίστοιχους υπουργούς !
Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται , διαπιστώνει ο Λαός !
Και μας προειδοποιεί !
Πόσο μάλλον, εάν ο λύκος ακονίζει κι επιδεικνύει απειλητικά τα δόντια του και τρελλαίνεται από την εκλογική ανασφάλειά του !
Οι ηγεσίες κρίνονται όχι απλά από τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά πρώτιστα από την αποτελεσματικότητα στην διαχείριση των Κοινών πραγμάτων κι ιδιαζόντως των Εθνικών , όπως συνηθίσαμε να λέμε τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Προάσπισης Κυριαρχίας της Πατρίδας !
Στην βάση αυτή ,
βάση ρεαλισμού σε εποχή στροβιλισμού των πέριξ,
θα κριθούν κι οι όποιες αποφάσεις αφορούν τα των εκλογών !
Οι καιροί ου μενετοί , μη επιτρέποντες λάθη !
Ιδιαίτερα σε άσκηση κρίσιμων προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής !
Στην Κρήτη λένε το πολυσήμαντο :
Ξά σου !
Σύντμηση της έκφρασης "στην εξουσία σου" , ήγουν, πράξε όπως μπορείς, όπως πρέπει, όπως νομίζεις.
Μα , κράτα κατά νούν, πώς έχεις και την ευθύνη της πράξης σου !
Κι είναι δική μας
η Δημοκρατική μας έγνοια,
των Πολιτών η ανύσταχτη έγνοια
γιά την Δημοκρατία και τα Κοινά της Πόλης πράγματα, της συνοχής Κοινωνίας και της Γλώσσας μας, της Πατρίδας και της ιστορικής της διαχρονίας !

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. οκ 12:11 06/07/2022

    μπαρμπά Μάρκο δεν αφήνεις τα φληναφήματα κι να μας πεις πόσα κόμματα έχεις αλλάξει κι πόσα μνημόνια έχεις ψηφίσει κι πώς δέχτηκες να στηρίζεις τον Καμμένο;;

    έλεγε πουθενά ο Θουκυδίδης ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα μήπως;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.