ΕΛΛΑΔΑ

Το φθινόπωρο οι αλλαγές

ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ). Ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης αναφέρθηκε στις βασικές αλλαγές που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από το Φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα:

  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από τον μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας ως «κίνητρο και επιβράβευση», όπως είπε ο διοικητής της ΔΥΠΑ. Για παράδειγμα -όπως ανέφερε- αν ένας άνεργος βρει δουλειά στους έξι μήνες, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει το (μισό) επίδομα ανεργίας για τους επόμενους έξι μήνες.
  • Παρέχεται για πρώτη φορά ένα ειδικό επίδομα - μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Σχέδιο Δράσης, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, οδηγεί σε «εύρεση δουελιάς το ταχύτερο δυνατό».
  • Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», για κάθε καταρτιζόμενο.
  • Προβλέπεται διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το Μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΔΥΠΑ υπάρχουν ακόμη μια σειρά άλλων αλλαγών που στόχο έχουν να μετατρέψουν τον πρώην ΟΑΕΔ από «επιδοματικό οργανισμό» σε μια «σύγχρονη υπηρεσία απασχόλησης».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προσελήφθησαν 540 εργασιακοί σύμβουλοι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στους ανέργους να προσέλθουν με ατομικά σχέδια, και να συναντηθούν με εργασιακό σύμβουλο, τονίζοντας ότι το επίδομα αποτελεί ανακούφιση αλλά δεν τους βοηθά να σταθούν στα πόδια τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.