ΕΛΛΑΔΑ

G7: Καλούν την Κίνα να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές με την Ταϊβάν

Να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές με την Ταϊβάν καλούν την Κίνα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

«Εμείς, οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7 του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνουμε την κοινή μας δέσμευση για τη διατήρηση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης, ειρήνης και σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και πέρα», αναφέρουν σε κοινή του ανακοίνωση.

Παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους για τη χθεσινή αντίδραση της Κίνας αναφορικά με την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και σημειώνουν: «Ανησυχούμε για τις πρόσφατες απειλητικές ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), ιδίως για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά και την οικονομική «καταπίεση», ενέργειες που κινδυνεύουν να κλιμακωθούν χωρίς λόγο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να χρησιμοποιηθεί μια επίσκεψη ως πρόσχημα για επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στα στενά της Ταϊβάν. Είναι φυσιολογικό και ρουτίνα για νομοθέτες από τις χώρες μας να ταξιδεύουν διεθνώς. Η κλιμακούμενη απάντηση της ΛΔΚ κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

«Καλούμε τη ΛΔΚ να μην αλλάξει μονομερώς το status quo δια της βίας στην περιοχή και να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των στενών με ειρηνικά μέσα. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις αντίστοιχες πολιτικές της Κίνας και στις βασικές θέσεις των μελών της G7 για την Ταϊβάν», προσθέτουν στο κείμενο και καταλήγουν: «Επαναλαμβάνουμε την κοινή και σταθερή δέσμευσή μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να παραμείνουν ήρεμα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν με διαφάνεια και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας για την αποφυγή παρεξηγήσεων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.