ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

H Λιζ Τσέινι θα κάνει «τα πάντα» για να μην ξαναγίνει ποτέ Πρόεδρος ο Τραμπ

Η βουλεύτρια των Ρεπουμπλικάνων Λιζ Τσέινι, ορκισμένη εχθρός του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην παράταξη, δεσμεύτηκε χθες Τρίτη πως θα κάνει «τα πάντα» ώστε ο μεγιστάνας να μην επιστρέψει ποτέ στον Λευκό Οίκο.

Η 56χρονη κόρη του άλλοτε αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, συμπρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργεί έρευνα για τον ρόλο του κ. Τραμπ στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, εκφράστηκε μετά την καθαρή ήττα της από προστατευόμενη του 45ου προέδρου των ΗΠΑ στο Γουαϊόμινγκ, ιστορικά συντηρητική πολιτεία, όπου χθες διεξήχθη εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη της υποψήφιας του GOP στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η κυρία Τσέινι φάνηκε να διευρύνει την επίθεσή της εναντίον του θυελλώδη μεγιστάνα, δηλώνοντας διασπείρει «δολίως» το «ψέμα» ότι η έφοδος που έκαναν στο σπίτι του στη Φλόριντα ομοσπονδιακοί αστυνομικοί την περασμένη εβδομάδα εντασσόταν στο πλαίσιο συνωμοσίας που απεργάζονται πολιτικοί του αντίπαλοι με σκοπό την πολιτική εξόντωσή του, στο πλαίσιο του «κυνηγιού μαγισσών», όπως το θέτει.

Προβάλλοντας αυτό το «ψέμα», είπε η βουλεύτρια Τσέινι στην ομιλία της με την οποία αναγνώρισε την ήττα της, ο κ. Τραμπ «γνωρίζει ότι (...) θα πυροδοτήσει βία και απειλές για βία. Αυτό είχε συμβεί την 6η Ιανουαρίου και συμβαίνει ξανά τώρα». Κατήγγειλε ειδικά το γεγονός πως άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο δημοσιοποίησαν τα ονόματα δύο ανδρών του FBI που συμμετείχαν στην έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο. «Αυτό ήταν σκόπιμο και κακόβουλο», έκρινε η κυρία Τσέινι. «Κανένας πατριώτης Αμερικανός δεν πρέπει να συγχωρήσει αυτές τις απειλές ή να εκφοβιστεί. Η σπουδαία χώρα μας δεν πρέπει να κυβερνάται από όχλο που προκαλείται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε.

«Η Λιζ Τσέινι θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό της, για τον τρόπο που ενέργησε, για τα γεμάτα μοχθηρία και φαρισαϊσμό λόγια που ξεστόμισε για άλλους», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, τον Truth Social, αφού η αντίπαλός του αναγνώρισε την ήττα της.

Η κληρονόμος βαρόνου της αμερικανικής δεξιάς, υπέρμαχος των όπλων, πολέμια της άμβλωσης, είχε ήδη πριν από τη χθεσινή αναμέτρηση εξοστρακιστεί από την πολιτειακή οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Γουαϊόμινγκ, ο επικεφαλής της οποίας είχε άλλωστε συμμετάσχει προσωπικά στη διαδήλωση την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Γίνονται ήδη εικασίες πως τρέφει φιλοδοξία να κατέβει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024 ως ανεξάρτητη υποψήφια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.