ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΔΕΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ Η ΕΥΠ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΟ "ΓΙΟΚ" ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν πως η συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές προσέθεσε πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε, λένε, πειστικές απαντήσεις, σε αντίθεση με τον Αλέξη, ο οποίος πραγματοποίησε "μία από τις καλύτερες κοινοβουλευτικές του εμφανίσεις". Η οξύτητα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον νυν και τον τέως πρωθυπουργό είναι πάντως μια εικόνα του μέλλοντος, μια εικόνα την οποία πρέπει να συνηθίσουμε για όσα μέλλει να συμβούν μέχρι τις εκλογές. Η ακραία πόλωση θα κυριαρχήσει, ένθεν κακείθεν. Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου αποφάσισαν ότι εφεξής και μέχρι να στηθούν οι κάλπες συνεχώς θα ανεβάζουν συνεχώς τα ντεσιμπέλ της κριτικής ενάντια στη "χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης" και τον "αλλαζόνα, δειλό και ανίκανο πρωθυπουργό", όπως ήταν οι χαρακτηρισμοί που απέδωσε ο Άλεξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή στο κοινοβούλιο.

Στόχος είναι το "σκληρό ροκ" να αποχτήσει χαρακτηριστικά "ανένδοτου αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας". Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε καθαρά στη Βουλή την Παρασκευή και θα το επαναλάβει με μεγαλύτερη έμφαση στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ειδική εκδήλωση για τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, στα πλαίσια αυτού που έχει ονομάσει "ανασύνταξη της Γ´ Ελληνικής Δημοκρατίας". Η εκδήλωση για την "υπεράσπιση της δημοκρατίας" είναι η πρώτη από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόσκληση στα άλλα κόμματα για "αντικυβερνητικό μέτωπο, δημοκρατική διέξοδο και προοδευτική διακυβέρνηση" είναι μια δεύτερη, ενώ ακολουθεί η ετοιμασία ενός σχεδίου κυβερνητικών προγραμματικών συμπτώσεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνει μια συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση. Ειδικά για το τρίτο ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει και ειδική αναφορά στη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί οι υποκλοπές, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και όσα περιλαμβάνονται στον ορισμό "καθεστώς Μητσοτάκη", που δίνει ο Τσίπρας να αποτελούν την αιχμή του αντιπολιτευτικού δόρατος της Κουμουνδούρου, όμως ο ίδιος και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί αυτά που κατά μείζονα λόγο απασχολούν τους πολίτες και η ψήφος τους θα καθοριστεί κυρίαρχα από τις λύσεις που θα προτείνουν τα κόμματα στα προβλήματα επιβίωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η τσέπη του ψηφοφόρου θα κρίνει το αποτέλεσμα και όχι το αυτί του Κοντολέοντα. Γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από τις υποκλοπές, αλλά από την οικομική ανέχεια. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατέρας του Κυριάκου, δεν έπεσε από τον Γρυλλάκη και τον Μαυρίκη, αλλά από το σύνθημα "καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη". Ούτε ο Κώστας Καραμανλής έπεσε από το Βατοπέδι, έπεσε γιατί το κράτος χρεωκόπησε οικονομικά και δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Τα θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και κράτους δικαίου "ροκανίζουν" τις κυβερνήσεις, περιορίζουν την θελκτικότητά τους και τους στερούν συμμάχους. Λυδία λίθος των εξελίξεων θα είναι όμως οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού. Η ΔΕΗ και όχι η ΕΥΠ είναι αυτή που θα βγάλει την επί ένα κυβέρνηση. Η ΔΕΗ θα καθορίσει το εκλογικό ποσοστό, η ΕΥΠ τις κυβερνητικές συμμαχίες. Κατά κάποιο τρόπο η ΔΕΗ είναι ο δρόμος του Τσίπρα για τα κυβερνητικά έδρανα. Το 2015 ήταν η κατάργηση των μνημονίων, τώρα είναι το "ξεφούσκωμα" των λογαριασμών του ρεύματος. Αν ο Τσίπρας βρει τρόπο να μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς τότε έχει τύχη και μάλιστα μεγάλη στις εκλογές. Όχι βέβαια με δηλώσεις του τύπου "θα σκίσω τα μνημόνια και θα τα καταργήσω με ένα νόμο και ένα άρθρο", αλλά με συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα πείθει ότι είναι εφαρμόσιμη και αποτελεσματική.

Στις συζητήσεις που γίνονται σχεδόν καθημερινά στην Κουμουνδούρου οι συνεργάτες του Τσίπρα εμφανίζονται πεπεισμένοι πως αν γίνουν κυβέρνηση και δεν καταφέρουν στους πρώτους έξι μήνες να τιθασεύσουν την ακρίβεια και να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά από ένα ενάμισυ χρόνο θα καταρρεύσουν. Για το λόγο αυτό ο Τσίπρας προτίθεται να εξαγγείλει και να δεσμευθεί ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα μειώσει στο μισό τους λογαριασμούς ρεύματος. Με την αποχώρηση από το χρηματιστήριο ενέργειας, την υψηλή φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και την επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο θεωρεί ότι μπορεί να το πετύχει. Επίσης, θα επαναφέρει την ξεχασμένη στο ...χρονοντούλαπο της μισθοδοσίας Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) για τους μισθούς και τις συντάξεις. Όπως λένε συνεργάτες του δεν συνιστά διαφορετική πολιτική και σοβαρό λόγο για να σε ψηφίσει η πλειοψηφία του λαού τα 49 ευρώ παραπάνω στον κατώτατο μισθό, αντί δηλαδή για 471 € που λέει ο Μητσοτάκης να δώσει ο Τσίπρας 800 €. Εξάλλου, ο πληθωρισμός στο σούπερ μάρκετ δεν αφορά μόνον όσους παίρνουν τον κατωτατο μισθό, αλλά όλους. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει, λένε, να επανέλθει η ΑΤΑ.

Το γεγονός ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή φθορά και όχι κατάρρευση της ΝΔ, από την οποίαν μάλιστα πρωτίστως επωφελείται το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους ανησυχεί. Αφενός επειδή "οι δημοσκοπήσεις το καλοκαίρι δεν είναι αξιόπιστες" και αφετέρου επειδή "οι επιπτώσεις από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων θα αρχίσουν να αποτυπώνονται σε όλο τους το εύρος μετά από κάποιο διάστημα. Σε συνδυασμό δε με την αυξανόμενη ακρίβεια θα καταδειχθεί ότι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών έχει δρομολογηθεί και ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακοπεί", μάς λέει εξ απορρήτων συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολουθεί επισταμένως τις πολιτικές έρευνες με έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία τους. Επιπροσθέτως, αυτό που στην παρούσα φάση ενδιαφέρει τον Τσίπρα είναι να χάσει ο Μητσοτάκης και ας αποκομίζει κέρδη και ο Ανδρουλάκης. Εξάλλου, ξέρει ότι δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ οι κεντρογενείς ψηφοφόροι του πασοκ που στις προηγούμενες εκλογές πριμοδότησαν τον Μητσοτάκη "για να φύγει ο Τσίπρας". Ας πάνε λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ, αρκεί να φύγουν από τη ΝΔ. Ο ίδιος ελπίζει ότι θα καταφέρει να συσπειρώσει το 31,5%, που είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές και ελπίζει να ξανακερδίσει έστω ένα μικρό ποσοστό (1-2%) από απογοητευμένους -λόγω των σοβαρών λαθών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της συμμαχίας με τον Πάνο Καμμένο- αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Αν λοπόν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από το 30%, σε μια συμμαχική κυβέρνηση ο Τσίπρας δεν μπορεί να μην είναι πρωθυπουργός. Αν το ποσοστό του κινηθεί στο 25-26% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ φτάσει ή και υπερβεί το 14-15% τότε στελέχη της Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι η αξίωση του Ανδρουλάκη να είναι άλλος πρωθυπουργός θα είναι δικαιολογημένη. Το κυβερνητικό τραπέζι θα στρωθεί λοιπόν με τους "λαγούς" που θα βγάλει η κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση το βασικό για τον Τσίπρα είναι να σχηματιστεί προοδευτική πλειοψηφία, στην οποίαν ούτως ή άλλως ο βασικός κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε συνομιλητές του Αλέξη το μείζον είναι καταστεί σαφές σε όλους ότι, μετά την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη, η πρωθυπουργική καριέρα του Μητσοτάκη, τελειώνει με τη λήξη της παρούσας θητείας τους. Ξανά πρωθυπουργός και μάλιστα ως επικεφαλής συμμαχικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται. Θα μπορούσε, λένε ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρξει "κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με άλλον πρωθυπουργό, όχι όμως με τον Μητσοτάκη". Και προσθέτουν "επειδή αποκλείεται να υπάρξει αυτοδυναμία, η δεξιά παράταξη αν θέλει, μετεκλογικά, να μετέχει στο κυβερνητικό παιχνίδι θα πρέπει, εκ των πραγμάτων και δυστυχώς για τον Μητσοτάκη, να αλλάξει ηγεσία". Είναι γεγονός ότι αυτός ο προβληματισμός δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της αντιπολίτευσης, αλλά απασχολεί και παράγοντες της συντηρητικής παράταξης. Γνωρίζοντας αυτό ο Τσίπρας προσπάθησε να διευρύνει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους κόλπους της ΝΔ και ιδιαίτερα σε σαμαρικούς και καραμανλικούς παράγοντες, επισημαίνοντας την ευθύνη που έχουν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης "να προστατεύσουν τη δημοκρατία από παρακρατικές μεθόδους, όπως αυτή με τις παρακολουθήσεις βουλευτών". Επειδή όμως οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πρόκειται να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης ("ο πρωθυπουργός των υποκλοπών που πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί", όπως είπε ο Τσίπρας) θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους ώστε "η δυσπιστία του λαού να μετατραπεί σε ψήφο απαλλαγής από τις καθεστωτικές πρακτικές του κ. Μητσοτάκη".

Εκτός από τον χειμώνα, που θα είναι δύσκολος και "θα κάψει τον Κυριάκο", ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν πως υπάρχουν δύο ακόμη σοβαροί λόγοι για τους οποίους "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακάμψει, αλλά συνεχώς θα βυθίζεται". Ο πρώτος σχετίζεται με την απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως "ο Μητσοτάκης δεν έχασε το δεξί του χέρι, αλλά τον εγκέφαλο της διακυβέρνησης". Σύμφωνα με την ανάγνωση των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα "χωρίς τον Δημητριάδη επιτελικό κράτος δεν υπάρχει". Έχουν τη γνώμη ότι όλες οι ισορροπίες, οι συμφωνίες, οι διαπραγματεύσεις του Μαξίμου με επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, βουλευτές, υπουργούς ακόμη και τους πρεσβευτές των μεγάλων χωρών "κούμπωναν" με τον Γρηγόρη. Εκτιμούν δε πως στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές όχι μόνο δεν μπορεί να φτιαχτεί νέο κέντρο εξουσίας, αλλά και όσοι έχουν αναλάβει να διεκπαιρεώνουν τις υποθέσεις που ο γενικός γραμματέας της κυβερνήσεως διαχειρίζονταν θα τα κάνουν "μούσκεμα". Και φέρνουν ως παράδειγμα την κρίση που αιφνιδίως ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα μεγάλα και σοβαρά διεθνή μέσα ενημέρωσης (NYT, FT, Politico...), κρίση που πλήττει το κύρος του πρωθυπουργού και της χώρας, το οποίο η αλήθεια είναι είχε ανέβει σημαντικά τα τρία τελευταία χρόνια. Υποστηρίζουν δε πως "είναι για γέλια" η προσπάθεια ορισμένων παραγόντων να ρίξουν την ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την συνακόλουθη κυβερνητική κρίση στους Ρώσους. "Τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη τους παρακολουθούσε ο Κοντολέων και όχι ο Πούτιν", λένε.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός είναι η οριστική ρήξη του Ανδρουλάκη με τον Μητσοτάκη. Ακόμη κι αν υπήρχε μία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ -στο όνομα της υπευθυνότητας και για να αποτραπεί η ακυβερνησία- να στηρίξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη σε περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, πλέον αυτή χάθηκε. Οριστικά και αμετάκλητα. Αν με όσα έχουν γίνει ο Ανδρουλάκης έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη όλοι θα έλεγαν ότι το κάνει επειδή με τις παρακολουθήσεις και για λόγο που δεν ανακοινώνεται, τον κρατάει στο χέρι. Στήριξη Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη ισοδυναμεί με πολιτικό θάνατο τόσο του Ανδρουλάκη όσο και του ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια η ΝΔ δεν έχει σύμμαχο στο σχηματισμό κυβέρνησης αφού εκτός από τις εκλογές με απλή αναλογική ούτε οι δεύτερες με την ενισχυμένη θα δώσουν, όπως σχεδόν όλοι παραδέχονται, αυτοδυναμία. Μετά από όσα έχουν συμβεί και με τα χειρότερα, σε ενέργεια και ακρίβεια, μπροστά το "ταβάνι" της ΝΔ δεν είναι πλέον το 38-39% που δίνει αυτοδυναμία, αλλά έχει πέσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων γι' αυτή, στο 34-35%. Κατά συνέπεια, κυβερνησιμότητα "γιόκ". Χωρίς αυτοδυναμία και δίχως συμμάχους τι θα κάνει ο Μητσοτάκης, αναρωτιούνται οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα; Θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ή θα πέσει στα νύχια του Βελόπουλου; Μπορεί να συμβούν και τα δύο λένε τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου. Υπάρχουν πάντως και ορισμένοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που και στις δεύτερες εκλογές έλθει πρώτο κόμμα η ΝΔ και τις λείπουν 6-7 βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να ανταποκριθούν στην πρόσκληση Μητσοτάκη για "σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να αποτραπεί γενικευμένη πολιτική κρίση και κυβερνητική αστάθεια" τρεις τέσσερεις βουλευτές από την Ελληνική Λύση και άλλοι τόσοι από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά όμως είναι σενάρια και μάλιστα άστοχα ειμή και βλακώδη αφού ακόμη δεν έχουν στηθεί οι κάλπες και δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα. Όπως άστοχα και βλακώδη είναι και τα σενάρια που κυκλοφορούν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για τους εγχώριους και διεθνείς παράγοντες που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να τοποθετήσουν πρωθυπουργό ελεγχόμενο από τους ίδιους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρωθυπουργικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκης αποδυναμώθηκε και, εκ των πραγμάτων, ενισχύθηκε του Αλέξη Τσίπρα. Πλέον το αντισυριζα μέτωπο δεν υφίσταται. Αντίθετα, πολιτικά διαμορφώνεται ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο. Πρωτίστως αντιμητσοτακικό και δευτερευόντως αντιδεξιό. Ακόμη και προσωπικότητες, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και άλλες κεντρώοι πολιτικοί και διανοούμενοι αρχίζουν και αποστασιοποιούνται. Αυτός προφανώς ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός είπε στην ομιλία του "να προσέξει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ γιατί μπορεί ψηφίζοντας Ανδρουλάκη να τους προκύψει Τσίπρας". Και προφανέστατα αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις υποκλοπές έχει "υιοθετήσει" τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ ενισχυθεί, περισσότερο κερδισμένος από τη φθορά της κυβερνήσεως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αφού αυτός θα καθορίσει κυρίαρχα τις μετεκλογικές εξελίξεις. Τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο...

35 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Και εγώ σε σιχαίνομαι Μπόγδη. Είσαι φασίστας και ρουφιάνος του ΠΑΣΟΚ. Να χαίρεσαι τον ανίκανο Νίκο Ανδρουλάκη. Ούτε μπάσκετ δεν ξέρει να παίξει ο άχρηστος.
    Κουράδα Μπόγδη, αιδιόπανο.

  2. @ M. ΒΕρύκιου.
    Εγώ όμως σε σιχαίνομαι Μαργαρίτα Βερύκιου ,
    όχι μόνον για τις ρατσιστοναζιστικές σου απόψεις αλλά κυρίως για την γλώσσα με την οποία τις εκφράζεις .
    Μια γλώσσα, που δεν χρησιμοποίησε η λυρική μας ποιήτρια της Αρχαιότητας ΣΑΠΦΩ , την οποία εσυ ντροπιάζεις καθημερινώς υπογράφοντας σαν άγριο -Γριολεσβια !!
σαν καλή ώρα, Τούτο το «…. Το κ@λοδάχτυλο που θα φας Τάσο στις εκλογές…»

  3. Το κ@λοδάχτυλο που θα φας Τάσο στις εκλογές εσύ και το λαμόγιο ο Αλέξης Τσίπρας θα το θυμάσαι για καιρό σκουπίδι. Είναι η μόνη φορά που συμφωνώ έστω και νοερά με τον φανατισμένο σε βαθμό σχιζοφρένειας οπαδό του κλεφτοπασοκ, τον Δήμο Μπόγδη.

  4. Τάσο είσαι ένας ξεφτίλας Συριζαίος.
    Πως εσύ γελοίε αποδεικνύεις ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους; Για εσένα και για αυτά τα αισχρά ψέματα που λες σου χρειάζεται εισαγγελέας βρομιάρη.

  5. Τάσος 17:51 02/09/2022

    Έχεις δεί πολλούς πρωθυπουργούς να παρακολουθεί τα τηλέφωνα των αντιπάλων για να τους εκβιάζει.
    ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΘΑΡΜΑ

  6. Μπορείς κ. Τάσο ,
    (αγνώστων λοιπων στοιχείων προθέσεων και αγενών τρόπων σου ) να μας εξηγήσεις ποιός είσαι συ,
    που αποκαλείς έναν εκλεγμένο από τον λαό μας με δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο πρωθυπουργό «κάθαρμα»;
    Δεν έχω ψηφίσει ποτέ την δεξιά και η ΝΔ του Μητσοτάκη δεν έχει ποτέ ελπίδα να με κερδίσει στο μέλλον .
    Αλλά ούτε και αυτό το απόκομμα του Αλέξη Τσίπρα η οποιουδήποτε αλλου πολιτικάντη που υποστηρίζεις, και έτσι να είσαι το αντίθετο άκρο , αλλά το ίδιο πρόστυχο σε εκφράσεις με την γνωστή μας εδώ
    Μαργαρίτα Βερύκιου !
    Υποβιβάζεις και συ την Κοινωνία μας !
    Μαζέψου λοιπόν και πες ´ μας ποιός είσαι με ποιον ή εναντίον ποιού δηλωνοντας μας ποιός είσαι συ και ποιον προωθείς να σε αντιπροσωπεύει . Απαραίτητα πες μας και τα « γιατί »σου !

  7. οκ 11:03 02/09/2022

    η αγάπη των συριζαίων για τον Καραμανλή είναι συγκινητική …

    θα πει κάποιος, εδώ αγάπησαν τον Βενιζέλο, που καθύβριζαν χρόνια ολόκληρα κι ήθελαν να τον δικάσουν.

    τέτοιος καιροσκοπισμός, τέτοιο θράσος, τέτοια πολιτική αλητεία τους χαρακτηρίζει.

    Ο Ανδρουλάκης να προσέξει μην τυχόν κι κλείσει το μάτι για συνεργασία με τον σύριζα, διότι θα πέσει αυτόματα σε μονοψήφιο ποσοστό.

  8. Τάσος 19:37 01/09/2022

    Σε λίγο που θα του βάλει και ο ΣΑΜΑΡΆΣ
    ΚΩΛ,##@#ΛΟ να μη φύγετε να σας δω τη θα γράφετε κι

  9. Ερχόμενοι στα λογικά μας όπως ,
    προτείνεις κ. Δαν
    (αγνώστων λοιπών στοιχείων και γνωστών κομματικών σου προθέσεων , όχι της πραγματικής όμως προόδου της χώρας μας ),
    εμείς της βάσης ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής του διαπιστώνουμε ότι ο κωστακ@ραμσνλησμός έχει καταλαβει την κυβέρνηση αλλά και την Αξιωματική Αντιπολιτευση !
    Στις επόμενες εκλογές αλλάζουμε την σειρά των κομμάτων μέσα στην Βουλή και στέλνουμε μπούμερανγκ
    Τον Κωστάκη σας να σας θυμίζει το ότι μας έριξε στα βράχια και μας γύρισε πίσω τουλάχιστον μια ντουζίνα χρόνια .
    Όχι μόνον απλή καταγραφή της κατάντιας
    της ΝΔ , του Μητσοτάκη και των μεθόδων που «ρησιμοποιεί ο κωστακαραμανλησμός γενικα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ -NΔ.
    Απτά παραδείγματα ότι πρόοδο στη Ελλάδα φέρνει μόνον το σοσιαλιστικό ΚΕΝΤΡΟ και οι τιμιοι,εμεργιτικοι πολιτικοί του !
    ΣΗΜ.υποσχόμενα να μάθουμε και στον δικό μας τον Ανδ4ρουλακη. Να παραιτείται από διπλοθεσίτες γιατί διαφορετικά θα τον παραιτήσου με εμ3ις οι ίδιοι !

  10. ΣΤΑΝ 14:12 01/09/2022

    ΠΑΣΟΚ ΔΙΏΞΤΕ ΤΟΝ ΑΛΗΤΗ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΤΟΝ ΛΟΒΈΡΔΟ ΓΙΑ ΚΕΙΝΟΝ ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΎΘΗΣΗ ΤΟΥ ΆΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

  11. οκ 11:43 01/09/2022

    Σήμερα ΑΥΓΗ, ΕΦΣΥΝ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κ ΜΑΚΕΛΕΙΟ έχουν το ίδιο εξώφυλλο, υμνούν τον Καραμανλή.

    δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι άλλο – τα δύο άκρα, ο σταλινισμός κι ο καραμανλισμός ενώνονται για να ρίξουν την κυβέρνηση κι να φέρουν ρωσόφιλους στην εξουσία.

  12. οκ 11:01 01/09/2022

    ΣΤΑΝ, ο Καμμένος με τον οποίον συγκυβέρνησες 5 χρόνια ήταν …αριστερός ?!

  13. οκ 9:25 01/09/2022

    είναι ενδιαφέρουσα η αγάπη των συριζαίων για τον Καραμανλή … δεν την κρύβουν μάλιστα!

    τέτοιο θράσος έχουν – πάντως να δώσουμε κι «συγχαρητήρια» στον Ανδρουλάκη που έχει καταφέρει να βρίσκεται στην ίδια πλευρά με Καραμανλή κι Τσίπρα…

    ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που απεχθάνεται κι τους δύο τα βλέπει κι τα παρακολουθεί όλα αυτά τα καμώματα του Ανδρουλάκη…

  14. Τάσος 23:05 31/08/2022

    ΟΚ , ΜΑΡΓΑΡΊΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΔΕΞΙΟΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΉΣ ΣΉΜΕΡΑ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
    ΝΑ ΖΉΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ

  15. ΣΤΑΝ 19:16 31/08/2022

    Τώρα το ΠΑΣΟΚ θα έρθει στα λογικά του και θα καταλάβει ότι η δεξιά είναι πάντα δεξιά.
    Ο ΑΔΩΝΗΣ σήμερα είπε στη Βουλή πάρτε ένα ,3% να τελειωνουμε με εσάς .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.