ΚΟΣΜΟΣ

Διαβεβαιώσεις Ερντογάν για αποκατάσταση

Κωνσταντινούπολη: Τεράστιες οι καταστροφές στο ιστορικό ελληνικό νοσοκομείο

Σημαντικές ζημιές και μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στο ελληνικό νοσοκομείο του Βαλουκλή, στην Κωνσταντινούπολη, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης.

H πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο χτες το μεσημέρι, αφού όμως κατέστρεψε την οροφή του ιστορικού κτιρίου.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Ασθενείς του νοσοκομείου είχαν απομακρυνθεί και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης.

Από την πτέρυγα του γηροκομείου απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το "CNN Türk", 104 άτομα.

Όπως μεταδίδεται από ΜΜΕ, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου. Ο νομάρχης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι μετά την κατάσβεση το τουρκικό κράτος θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του νοσοκομείου.

Ερντογάν: Θλίψη για τη φωτιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Μπαλουκλή

Tη μεγάλη του θλίψη για την πυρκαγιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Μπαλουκλή εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας.

Σημειώνοντας ότι παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη φωτιά, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι δεν υπήρξε απώλεια ζωής ή τραυματισμός, και η κατάσβεση της φωτιάς έφερε λίγη ανακούφιση στις καρδιές των πολιτών.

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έλαβε πληροφορίες για την κατάσταση του νοσοκομείου, των ασθενών και του προσωπικού, δήλωσε ότι οι εργασίες επισκευής θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό".

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε επίσης στον Υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση του Ελληνικού Νοσοκομείου.

"Ο πρόεδρός μας παρενέβη για το θέμα. Το υπουργείο Εσωτερικών και το γραφείο του κυβερνήτη έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά. Οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν αμέσως" διαβεβαίωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Καλίν δήλωσε ότι σχεδόν 80 ασθενείς του Μπαλουκλή διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Στο σημείο έσπευσε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα. "Το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης", πρόσθεσε.

"Η Πυροσβεστική μας Υπηρεσία Κωνσταντινούπολης ανταποκρίθηκε γρήγορα στη φωτιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Μπαλουκλή, η φωτιά είναι πλέον υπό έλεγχο. Είναι ευχάριστο ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί. Μαζί θα στήσουμε αυτό το ιστορικό νοσοκομείο ξανά στα πόδια του" επισήμανε σε νεότερο tweet του ο Ιμάμογλου.

Από την πλευρά του, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. "Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή απώλειες ζωής. Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πυρκαγιάς" δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναμένει από την Πυροσβεστική να διαπιστώσει τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου.

Επικοινωνία Μπακογιάννη-Ιμάμογλου

Tη συμπαράστασή του, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συμβάλει με κάθε μέσο, ώστε το Ελληνικό Νοσοκομείο "Βαλουκλή" στην Κωνσταντινούπολη, να αναγεννηθεί ξανά εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Κατά την συνομιλία τους ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι η καταστροφή του νοσοκομείου από την πυρκαγιά αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την ελληνική ομογένεια. Ξεκαθάρισε ,όμως, ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Επίσης, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τον Τούρκο ομόλογο του για το μέγεθος της ζημιών, αλλά και για την κατάσταση της υγείας των ασθενών που απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις, προκειμένου να σωθούν από τις πύρινες φλόγες.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ευχαρίστησε τον Κώστα Μπακογιάννη για το άμεσο και έμπρακτο ενδιαφέρον του, καθώς και για την ετοιμότητα συνδρομής του Δήμου της Αθήνας με στόχο την ανακατασκευή του ιστορικού νοσοκομείου.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η Ομογένεια είναι έτοιμη να προσφέρει την αρωγή της

"Η Ομογένειά μας στην Αμερική είναι έτοιμη να προσφέρει άμεσα την αρωγή της, με κάθε δυνατό τρόπο, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, ένα ιστορικό κτίριο και ένα ζωτικής σημασίας φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ελληνισμού, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από τη φροντίδα και την περίθαλψη των ηλικιωμένων και των ασθενών αδελφών μας".

Σε αυτή τη δήλωση προέβη χτες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς τον ελεήμονα Θεό, που δεν υπήρξε ανθρώπινη απώλεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τους πυροσβέστες που πάλεψαν επί μακρόν με τις φλόγες, προς το προσωπικό του νοσοκομείου και προς όλους όσοι έσπευσαν το σημείο από όλη την Πόλη, προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση των ασθενών και των ηλικιωμένων από το φλεγόμενο κτίριο.

Μάλιστα, "όπως σημείωσε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, αυτό που έχει σημασία είναι η ανθρώπινη ζωή, καθώς τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο υλικό ενυπήρχε στον χώρο μπορεί να ξαναφτιαχτεί".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογράμμισε, επιπλέον, ότι θα επισκεφθεί το νοσοκομείο μόλις φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της τρίτης προσκυνηματικής επίσκεψης των ομογενών μας, που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή της.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για άμεση συνδρομή αποκατάστασης των ζημιών, η πρόεδρος του Εθνικού Φιλοπτώχου, Αρλίν Σλαβέλη Κελ, αφού εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της για την καταστροφική πυρκαγιά, αλλά και την ευγνωμοσύνη της προς τον Θεό για την άμεση και ασφαλή εκκένωση του νοσοκομείου, τόνισε ότι "το Εθνικό Φιλόπτωχο, με βαθύτατη αγάπη προς το φιλανθρωπικό ίδρυμα, θα στηρίξει με κάθε τρόπο το έργο της αναστήλωσής του".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.