ΚΟΣΜΟΣ

Ντμίτρι Βρούμπελ: Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του γκράφιτι με το φιλί Μπρέζνιεφ - Χόνεκερ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο Ρώσος street artist Ντμίτρι Βρούμπελ, που έγινε γνωστός για τη δημιουργία του γκράφιτι που απεικονίζει το φιλί στο στόμα του παλιού ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ με τον επικεφαλής της Ανατολικής Γερμανίας Έρικ Χόνεκερ, στο Τείχος του Βερολίνου. Μάλιστα στις 20 Ιουνίου νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο καθώς είχε νοσήσει από κορωνοϊό ενώ οι γιατροί τον τοποθέτησαν σε τεχνικό κώμα λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Το φιλί ανάμεσα στους δύο ηγέτες δημιουργήθηκε το 1990 και έχει ονομαστεί το «φιλί της σοσιαλιστικής αδελφότητας» είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της περιόδου μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του Βερολίνου. Ο επίσημος τίτλος του είναι «Θέε μου, βόηθα με να επιβιώσω απ’ αυτή τη θανάσιμη αγάπη».

Ο Βρούμπελ άντλησε την έμπνευσή του από μία πραγματική φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε το 1979 και στην οποία Μπρέζνιεφ και Χόνεκρ φιλιούνται στο στόμα με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Μάλιστα ο street artist το 2009 ζωγράφισε και πάλι το γκράφιτι καθώς είχε υποστεί φθορές και βανδαλισμούς στο πέρασμα των χρόνων.

Ο street artist γεννήθηκε το 1960 στη Μόσχα και από τα 15 του χρόνια άρχισε να ζωγραφίζει. Όταν μεγάλωσε άνοιξε τη δική του γκαλερί ενώ μετά την πτώση του Τείχους το 1990 πήγε στο Βερολίνο. Αρκετά συχνά εμφανιζόταν φορώντας ένα μαύρο καπέλο ενώ δεν ήταν λίγες φορές που είχε βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας του πολιτικού περιεχομένου που πρόβαλλαν τα έργα του.

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη δημιουργική του ζωή, ο Ντμίτρι θεωρεί την έκθεση "Home Album", που ξεκίνησε το 1996 στη γκαλερί Vrubel, από κοινού με την δεύτερη σύζυγό του Victoria Timofeeva. Οι πίνακές του εκτίθενται σε γκαλερί στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία, το Ντίσελντορφ, το Μαυροβούνιο, την Κοπεγχάγη, τη Μόσχα κλπ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.