ΕΛΛΑΔΑ

Στο MEGA

Πλεύρης: Σύσταση και όχι υποχρεωτικότητα για τη χρήση μάσκας από μαθητές

Για τα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία, την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό και τον προσωπικό γιατρό, μίλησε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός ρωτήθηκε αρχικά για τα ασθενοφόρα και τις καταγγελίες που γίνονται, κυρίως από την επαρχία, για τεράστιες καθυστερήσεις άφιξής τους στα σπίτια των ασθενών.

«Στα ασθενοφόρα έχουμε δύο επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα το κομμάτι του εξοπλισμού που εκεί δεν έχουμε πρόβλημα, έχει γίνει ανανέωση του στόλου σε μεγάλο βαθμό, αλλά έχουμε και οχήματα και το δεύτερο είναι το κομμάτι των διασωστών, όπου σε νησιωτικές περιοχές έχουν πράγματι μεγάλη ζήτηση» εξήγησε ο υπουργός στο Mega.

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε 130 επιπλέον διασώστες και παράλληλα έχει δοθεί η δυνατότητα η δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή αυτές που γίνονται από το νοσοκομείο σε σπίτι και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να μπορούν να γίνονται και από ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες πληρώνει το κράτος.

«Τα νησιά έχουν το εξής πρόβλημα: έχουν τον κόσμο που πρέπει να καλύπτεται το χειμώνα και το αντίστοιχο του καλοκαιριού. Για το 4μηνο, Ιούνιος – Σεπτέμβριος δώσαμε 1.500 ευρώ παραπάνω το μήνα στους γιατρούς που πήγαν από την Αθήνα στα νησιά» προσέθεσε ο υπουργός.

Επισήμανε, ωστόσο, πως αρκετοί δεν έφυγαν από την πρωτεύουσα λόγω της πανάκριβης στέγασης στα νησιά.

Σύσταση για μάσκες στα σχολεία

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο υπουργός δήλωσε πως βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και αυτό που επιθυμούν είναι η λειτουργία τους να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

«Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα» συμπλήρωσε.

Τι γίνεται με το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό

Σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, ο υπουργός δήλωσε πως έως και 31 Δεκεμβρίου δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και με βάση τις συνθήκες θα εξεταστεί εκ νέου το μέτρο.

Ο υπουργός εξέφρασε την προσωπική του άποψη επί του θέματος, δηλώνοντας πως δεν θα έπρεπε τα εν λόγω άτομα να έχουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εξωσωματική γονιμοποίηση

«Θέλουμε να διευρυνθεί η κάλυψη των φαρμάκων στις εξωσωματικές» είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως συζητείται ήδη η στήριξη αναφορικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση να αφορά και παραπάνω από τη μία φορά.

Παράλληλα, δήλωσε πως το υπουργείο επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια και στο κομμάτι της κρυοσυντήρησης, όπου αυτή τη στιγμή δεν παρέχεται καμία οικονομική βοήθεια.

«Υπάρχει πρόβλεψη να επιδοτηθεί και η κρυοσυντήρηση. Θέλουμε να δοθούν οικονομικά κίνητρα» είπε ο ίδιος.

Προσωπικός γιατρός

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 2.200 είναι ιδιώτες» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Επισήμανε πως από 1/1/2023 που θα μπει το πρόγραμμα σε πλήρη εφαρμογή, θα είναι μία σημαντική βοήθεια για τους συμπολίτες που βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση.

Σημειώνεται πως στο οικογενειακό γιατρό, οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν τίποτα, ούτε την επίσκεψη.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός θα είναι να ενημερώνει το ιατρικό φάκελο του ασθενούς και έτσι θα έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.