ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό την Αθήνα και τη Λευκωσία

Τουρκία: Πληροφορίες πως ο δεύτερος σταθμός του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα είναι η Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε στις 9 Αυγούστου ότι ο πρώτος σταθμός του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είναι ο κόλπος της Αττάλειας αλλά, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (14/08), δεύτερος σταθμός -ως φαίνεται- θα είναι η ΑΟΖ της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να έχει δεδομένα, με βάση τα οποία στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σχεδιασμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή τη φάση είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και, παράλληλα, να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις. Αν και παλαιότερα ο βασικός στόχος ήταν η επίδειξη δύναμης και η επιβολή, τώρα πλέον στο κάδρο έχει μπει και το θέμα του εντοπισμού και της αξιοποίησης φυσικού αερίου.

Συνεπώς είναι πρόδηλο πως πλέον στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών σχεδιασμών είναι τα γεωτρύπανα να «δουλεύουν» για να εντοπισθούν κοιτάσματα και τούτο γίνεται με βάση ένα οδικό χάρτη, τον οποίο καθορίζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο πως όταν αναφέρεται ο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. Αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και «δικό του» φυσικό αέριο. Πρέπει, δε, να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων εορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους.

Για την Άγκυρα υπάρχει ήδη ένα δεδομένο: Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο και προφανώς οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Δεν εννοούσε, ωστόσο, αυτή την περιοχή όταν μιλούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά εκείνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η απόφαση να έχει ως πρώτο ταξίδι του το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» την τουρκική θαλάσσια περιοχή, έχει προφανώς ανακουφίσει Αθήνα και Λευκωσία, που φοβόντουσαν κλιμάκωση της έντασης μέσα από νέες προκλήσεις. Αμφότερες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν, ωστόσο, ότι αυτή είναι η αρχή. Το γεωτρύπανο έχει σταλεί σε μια περιοχή, που υπολογίζεται ότι θα βρεθεί φυσικό αέριο. Η κίνηση αυτή να παραμείνει προς το παρόν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα ενδέχεται να συνδέεται και με την προσπάθεια της Άγκυρας, να παρουσιαστεί «συναινετική». Να παρουσιαστεί πως επιδεικνύει «αυτοσυγκράτηση». Όλα αυτά φαίνεται να συνδέονται με τα ανοίγματα και τη διατήρηση καναλιών επικοινωνίας με τους Αμερικανούς για την αγορά των μαχητικών F-16.

Εκτιμάται πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα εντοπίσει κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η προσοχή, λοιπόν, είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων μετά που θα λήξει η NAVTEX, που έχει εκδοθεί και διαρκεί μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» έφτασε, ως γνωστό, στο Γιορουκλέρ 1 -29 ναυτικά μίλια από το Γκαζίμπασα- για γεώτρηση. Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι σεισμικές έρευνες έδειξαν πως στην περιοχή αυτή μπορεί να εντοπιστούν κοιτάσματα. Εάν εντοπιστεί, ενδεχομένως να παραμείνει περισσότερο καιρό. Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι πως μετά τις 7 Οκτωβρίου το γεωτρύπανο θα «μετακομίσει» στην κυπριακή ΑΟΖ και, μάλιστα, σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια. Συγκεκριμένα, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το σκάφος θα σταλεί στα σύνορα των τεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους.

Στο σημείο που θα επιχειρήσει, υπάρχει εκτίμηση πως θα έχει αποτέλεσμα. Θα εντοπίσει, δηλαδή, κοιτάσματα. Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως εκεί θα βρει φυσικό αέριο. Όπως είναι γνωστό, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν σαρώσει όλη την περιοχή, όχι μια αλλά περισσότερες φορές.

Σε συνεχή συναγερμό η Αθήνα και η Λευκωσία

Πάντως, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, η Άγκυρα επιχειρεί να έχει σε συνεχή συναγερμό σε όλα τα επίπεδα τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το επόμενο βήμα της ανοικτό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, καταφέρνει να εξασφαλίζει την ανοχή διεθνών παικτών και να προχωρά. Είναι προφανές από τις κινήσεις που γίνονται ότι στην Άγκυρα «διαβάζουν» την ανησυχία και το άγχος Ελλάδας και Κύπρου και προσπαθούν να παίξουν με αυτό. Οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτό το παιχνίδι της αναμονής και της διαρκούς στάσης ετοιμότητας, επηρεάζει αρνητικά Αθήνα και Λευκωσία, γι’ αυτό και το συνεχίζουν. Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρέσκεται και στην τακτική του αιφνιδιασμού, όπως έπραξε και με το πρώτο ταξίδι του νέου γεωτρύπανου. Αν και στη Λευκωσία, τουλάχιστον, είχαν μια εικόνα των προθέσεων και των κινήσεών του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.