ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δημοσιονομικές γαλαντομίες και ατελείς δημοσιονομικοί θεσμοί

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στη ΔΕΘ παροχές ύψους 5,5 δις κηρύσσοντας ανεπίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Αυτές προστίθενται στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 43,3 δις για την πανδημία την περίοδο 2020-2022. Επιπρόσθετα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπόσχεται ότι όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος – κυρίως από τα υπεραυξημένα έσοδα των έμμεσων φόρων λόγω πληθωρισμού - θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Το παράδοξο με την κυβέρνηση είναι που εγκαλεί αξιωματική και ελάσσονα αντιπολίτευση ότι με τις προτάσεις τους θέτουν σε διακινδύνευση τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας γιατί υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της.

Αν κάτι πρέπει να συμπεράνουμε από την παράδοξη αυτή συζήτηση είναι ότι η ΝΔ δεν διδάχτηκε από την υπερδεκαετή κρίση του 2009 που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανατροπή μεταπολεμικά με αποτέλεσμα η χώρα ως προς το κατά κεφαλή ΑΕΠ να βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση της ευρωζώνης. Ένα από τα βασικά μαθήματα της κρίσης είναι οι συνέπειες των ατελών θεσμών που επιτρέπουν παρανοήσεις ως προς την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Στη δεκαετία 2010-2019 έγιναν πολλές θεσμικές αλλαγές για να διορθωθούν οι ατέλειες στους δημοσιονομικούς θεσμούς. Ενδεικτικά αναφέρω την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ, την κατάρτιση προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, την υποχρέωση να κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός όταν λαμβάνουν χώρα δημοσιονομικές υπερβάσεις, τη δημιουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που σηματοδοτεί το δημοσιονομικό σχεδιασμό σε βάθος τριετίας.

Ακόμη όμως και οι πιο καλά σχεδιασμένοι θεσμοί εξαρτώνται ως προς την αποτελεσματικότητα τους από τον ανθρώπινο παράγοντα. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση κατέθεσε το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022 αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 2,9 δις ευρώ. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν κατατέθηκε ως διακριτό νομοσχέδιο αλλά με το Άρθρο 123 σε νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΟΙΚΟ και τροπολογίες. Η επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας για την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού γίνεται συνειδητά ώστε να αποφευχθεί μια ουσιαστική συζήτηση για τη στόχευση των πρόσθετων δαπανών και την αποτελεσματικότητα τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε στη ΔΕΘ τις προτάσεις της οι οποίες έχουν κόστος 9,35 δις. Συμπληρώνονται από προτάσεις για πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 3,75 δις. Έτσι, υποστηρίζει η τελική υπέρβαση δαπανών είναι 5,6 δις όσο και οι κυβερνητικές προτάσεις. Το πρόγραμμα αυτό θυμίζει σε πολλά το παλαιότερο της Θεσσαλονίκης. Την δε κοστολόγηση του την αμφισβητεί η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τις δικές του προτάσεις που είναι πιο στοχευμένες και συγκρατημένες αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε το συνολικό κόστος τους.

Η συζήτηση για τις παροχές της κυβέρνησης συνέπεσε με αύξηση στην απόδοση του 10ετους ομολόγου στο 4,6% πλησιάζοντας το κρίσιμο για τη βιωσιμότητα του χρέους όριο του 5%. Οι επενδυτές δεν έλαβαν υπόψη τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το νέο εργαλείο TPI και τις επανεπενδύσεις ομολόγων του προγράμματος APP και PEPP. Δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και στην ανθεκτικότητα της έναντι της ενεργειακής κρίσης του επερχόμενου χειμώνα.
Επιφυλακτική στάση τήρησαν και οι αξιολογικοί οίκοι Moody’s και DBRS. Δεν αναβάθμισαν το αξιόχρεο της Ελλάδας. Στους κινδύνους για την οικονομία αναφέρουν την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, την πιθανή ύφεση στην ευρωζώνη αλλά και τις πρόσθετες δαπάνες λόγω υψηλότερων από τις αναμενόμενες τιμές ενέργειας. Η Moody’s χτύπησε ένα καμπανάκι λέγοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται και από τη στάση των εταίρων η δε πορεία της οικονομίας θα κριθεί από την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Σε ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον με το χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ η έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να είναι στο ποιος προσφέρει περισσότερα αλλά που στοχεύει η κάθε παρέμβαση και ποια η δυνητική του αποτελεσματικότητα. Στη διάρκεια του πρώτου μνημονίου όταν η ΝΔ υποσχόταν ότι θα μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε ενάμιση χρόνο είχα προτείνει να καταθέτουν τα κόμματα τις δημοσιονομικές τους προτάσεις προς κοστολόγηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μετά την εμπειρία των τριών κρίσεων είναι ανάγκη να συμπληρώσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη δημοσιονομική πολιτική με την υποχρεωτική κατάθεση προς κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων στο ΓΛΚ ή στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο ή στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Επιπρόσθετα, να αξιολογούνται αν συμβάλλουν στο διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση των ανισοτήτων. Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να γίνεται από αυτούς του φορείς μια εκ των προτέρων αξιολόγηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών των δημόσιων δαπανών και των φόρων του Προϋπολογισμού και μια εκ των υστέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ως προς την αποτελεσματικότητα τους. Αν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις η χώρα θα κινδυνεύει λιγότερο να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά αδιέξοδα της περιόδου 2004-2009 που την οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι πολίτες θα γνωρίζουν όταν ψηφίζουν τι σημαίνουν οι προτάσεις των κομμάτων και ποιοι πραγματικά ωφελούνται από αυτές.

18 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Αυτό που λέτε :
  «…ούτε διότι έχει επιδεινωθεί η ζωή των Αθηναίων σε ό,τι αφορά τραπεζοκαθίσματα, δημόσιο χώρο, καθαριότητα και αποκομιδή απορριμμάτων. Εκτός όλων αυτών, ο δήμαρχος Αθηναίων…»
  ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΔΑ , Θελεται να πείτε .. !
  αν δεν με πιστεύεται ελάτε μια βόλτα στην Κηφησια / Νέα Ερυθραία !

  @ Maργαρίτα Βερύκιου
  Δεν θέλω να σε βρίσω ούτε να προβάλω σε σένα τα επιχειρήματα μου …
  γκαθώς φαίνεσαι όπως σου έχω δηλώσει ότι για μένα είσαι :
  τυφλή τά τ’ ὦτα τόν τε νοῦν τά τ’ ὄμματ᾽ εἶ .

  Πρώτον ρεζιλεύεις τον εαυτόν ., σου κάνοντας το εσύ η ίδια με αυτά που γράφεις ,
  δεύτερον γιατί επαναλαμβάνεις τα ίδια εμμετικά σου και
  πρόστυχα γριο-λεσβιακή σου διάλεκτο και τρίτον ,
  γιατί δεν απαντάς στα θέματα που σου θέτω, Αντιμετωπίζοντας τις ασύστολες και ανακριβείς σου Συκοφαντίες …..
  Τέλος δεν μας λες με ποιόν είσαι συ ,
  γιατί και από πότε ή και μέχρι πότε…
  η παράταξης σου πάντως τώρα είναι φυλακισμένη με αποφάσεις της δικαιοσύνης και του λαού που την καταψήφισε . Μέχρις ΟΤΑΝ βγει από την φυλακή ;

 2. Μόνον απέξω απ΄τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα αντίδωρα τα έπαιρνες χεράτα. Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνεις στα γραφεία. Στα καφέ του Κολωνακίου και στο Αθηναϊκό στο Χαλάνδρι συναντιόνται μια χαρά και τα λένε τα μέλη και οι ρουφιάνοι του ΠΑΣΟΚ. Σπίτι στην Κηφισιά, ταξίδια στο εξωτερικό, ακριβό αυτοκίνητο και μετά μας το παίζεις Σοσιαληστής. Σε ποιους τα πουλάς αυτά; Άντε χάσου ρε παλιοτόμαρο.

 3. Καπου, κάποτε από κάποιον ανεγραφη
  «Γελοίε Μπόγδη. Προδότη της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Σημιτοφύλακα και έμμισθε ρουφιάνε της Χαριλάου Τρικούπη. Στα τσακίδια αλήτη, αυριανιστή. Κλεφτοπασόκος μέχρι τα τελευταία σου ξόανο »

  Γιά την αλήθεια, την αποκατάσταση της πραγματικότητας και την απάντηση στην ακατάπαυστη σκευορό κατήγορο μου ,
  Δηλώνω ότι μόνον απ έξω (όταν εμένα στην περιοχή ) έχω περάσει από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και με όλους τους αρχηγούς τους !
  Πως αισθάνεσαι τώρα Ματγαρίτα ;
  Νω σε όλους ν´ακολοθπυθησουν το παράδειγμα μου στο να γίνουν πρώτα ενεργοί πολίτες φρουρώντας και ευρύνοντας την Δημοκρατία μας .

 4. Τέλος, ιδού το ρητό που βγαίνει από αυτήν την παραπάνω μου εμπειρία :
  «Αν δεν έχεις καλό γείτονα , πούλησε το σπίτι σου ».
  Αυτό έκανα τελικά και πήγα στην Κηφισιά …
  Αν είσθε έτοιμοι , θα σας διηγηθώ μια άλλη μου ιστορία πολεμώντας τον Δήμαρχο Χιωτάκη εκεί ….
  μεγάλη μονάδα των ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ επι προεδρίας του Κώστα Καραμανλή ! Για την κατάληψη των πεζοδρομίων στην Κηφησιά που μετατρέπονταν σε « κρεπερί ».
  Έχω όλα τα στοιχεία και αυτής της μικρό περιπέτειας μου με την αποκατάσταση της νομιμότητας ….
  Περιμένω την επόμενη πάσα με τις προστυχιές από την Βερύκιου για να της την αφιερώσω ,.
  Ο Χιωτακης δε , ήταν ορκησμενος κωστακαραμανληκος και Σαμαρικός μαζί ….. ξεπούλησε την τοπική αυτοδιοίκηση όσο λιγοι στην Ελλάδα !

 5. Σαν την βίλα της Εκάλη δεν ήταν πάντως γελοίε Μπόγδη το σπίτι του Βουλγαράκη. Αυτή η βίλα όπου ο Αντρέας πήρε δανεικά για να την τελειώσει μέχρι από τον Κάρολο Παπούλι που του έκανε τις πλάτες με την Μιμή, ακόμα και δανεικά από τον έμπορο όπλων και λαθρέμπορο Σαουδάραβα Αντνάν Κασόγκι. Όταν ρώταγε ο Αντρέας τον Άκη τι ώρα είναι ο φυλακόβιος πρώην Υπουργός του απάνταγε «Ότι ώρα πεις εσύ πρόεδρε». Χούντα ήσασταν. Άντε ρε σκουλήκι του ΠΑΣΟΚ Μπόγδη που έχεις το θράσος και μιλάς, καθίκι.

 6. Aπό τον Αβούρη , τον Οτσαλάν , τα Ιμια και τα «χυσίματα του /της Μαργαρίτας » Βερύκιου,
  ένας ερμαφρόδιτος και αυτογονιοποιούμενος σχολιαστής της πλάκας μεν ,
  φασιστικό-ρατσιστικό-νεοναζί και σεξουαλο-ανώμαλος δε,
  μεταφέρει την διαφορά της πολιτικής φιλοσοφίας μας
  στο γιατί μένω στην Κηφισιά και όχι στο… κέντρο .
  Να κι ´άλλη πάσα που δέχομαι ! ι
  Λοιπόν έμενα για χρόνια στο κέντρο !
  Στην οδό Δοξαπατρή Του Λυκαβηττού .
  Πιο κέντρο δεν γίνεται!
  Έλα όμως που μια μέρα ο τότε υπουργός ( περιβάλλοντος παρακαλώ ) της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης ,
  αγόρασε το σπίτι απαρναντι μου , το γκρεμισε κι ´ άρχισε να χτίζει όπως απεδειχθει ,παράνομα !
  ΝΑΙ , ! Έχτισε παράνομα μέρος της οικοδομής του ο υπουργός του περιβάλλοντος μας τότε .
  Τετραώροφη μονοκατοικία , ΜΕ υπέρβαση της αδειάς του για έναν ολόκληρο όροφο !
  Επώνυμα τον κατήγγειλα στην πολεοδομία της Αθήνας και Φυσικά δέχθηκα απειλές και δυσκολίες,
  αναβολές και πρωτοφανείς δυσκολείες στη καταγγελία μου.
  Τελικά του έβγαλα πράγματι μέρος της οικοδομής του παράνομο και αυθαίρετο , πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έκοβε την θέα όλων των γειτόνων μας προς την Ακρόπολη !
  Οι εφημερίδες της εποχής έχουν καταγράψει και αυτόν μου τον αγώνα με τ´όνομά μου φυσικά ….. όχι Ψευδώνυμα !

  Μόλις έπεσε η κυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη,
  συνέχισα τις ενέργειες μου στον Αντικαταστάτη του Βουλγαρακη τον Κώστα Λαλιώτη !
  Επέμενα να γκρεμίσει την οικοδομική παρανομία του ο πρώην Υπουργός Βουλγαρακης όπως ήταν η απόφασης του συμβουλίου που εξέτασε υτην καταγγελία μου ,
  και έλαβα την εξής απάντηση από το υπουργείο Περβάλλοντος το νεο επιτετραμμένο και καλλητο του υπουργού ( Κ. Λαλιώτη ) :
  Μια ημέρα πριν την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντινου Μητσοτάκη εστάλη πμου είπε στον τότε ΠτΔ τον Κωνσταντίνο Καραμανλή προεδρικό διάταγμα το οποία υπέγραψε ( ο Εθνάρχης μας ) ώστε να εγκριθεί η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ από την ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΚΤΙΑ ( ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του Βουλγαράκη)…..
  Ώστε να συμψηφιστεί η υπέρβαση της οικοδομής που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη εκεί , κρύβοντας την Ακρόπολη από τους γείτονες μου .χω4ις να πλήρωνε τα π4οστιμα που οφίζει ο νόμος αν δεν γίνει η κατεδάφισης των αυθαιρέτων στην οικοδομή !
  Όλα τα παρά πανω καταγεγραμμένα ,Κατοχυρωμένα και δημοσιευθέντα στις εφημερίδες της εποχής εκείνης !
  Μετακόμισα από το κέντρο για την Ν. Ιωνία,
  την ημέρα που ερχόταν να κατοικήσει στο νεο του σπίτι στην οδό ΔΟΞΣΠΑΑΤΡΗ ο Βουλγαρακης ,
  ο « ότι είναι νόμιμο είναι ηθικό , μας είχε πεί….
  Με την διαφορά ότι το σπίτι του είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ .
  Ας υπάρχει και το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ του Εθνάρχη μας του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ !

 7. Γελοίε Μπόγδη. Προδότη της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Σημιτοφύλακα και έμμισθε ρουφιάνε της Χαριλάου Τρικούπη. Στα τσακίδια αλήτη, αυριανιστή. Κλεφτοπασόκος μέχρι τα τελευταία σου ξόανο.

 8. @ Mαργαρίτα Βερύκιου

  Όταν θα είσαι έτοιμη να συζητήσεις περί του νεοελληνικού κράτους και της ιστορίας του ,
  με όρους δημοκρατικούς και όχι με γλωσσα και τρόπους μίσους, που συντρέχουν στην δίκη σου Γριο λεσβιακή νοοτροπία και λεξιλόγιο , τότε θα «συνεχίσω »!
  Όχι ! δεν θα «χύσω» όπως κανείς εσύ ,
  α ν δ ρ ο γ υ ν α ι κ α !
  Σε κανενός τα μούτρα ….,
  Θα εκφράσω ντοκουμέντα , σκέψεις, πεποιθήσεις , παραδείγματα και συμβολισμούς που χρειάζονται στην πολιτική συζήτηση !
  Συ , παραμένεις μια Κρυφή και Δηλητηριώδη για τον ίδιο σου τον χώρο και το κόμμα σου αρνητική οντότητα !
  ΔΕΝ λογάς περί των Ορίων και την ευπρέπεια, έστω και στα κομματικά συνθήματα για να γίνουν ανεκτά ακόμη και από αδαή άτομα περί την προπαγάνδα .
  Όταν μάλιστα το κόμμα σου βρίσκεται στην φυλακή καταδικασμένο για παράνομες και αποδεδειγμένα εγκληματικες του πραξεις ,,,
  Έχεις παρακάμψει τα κάθε λογικής με τις εμμονές και συκοφαντίες χωρίς ποτέ να τις αποδεικνύεις !
  ΑΥτό λέγεται σ υ κ ο φ α ν τ ι α !
  Το όποιον είναι και ποινικά κολάσιμο.
  Όπως το δεδικασμένο και οι καταδίκες του Πάνου Καμμένου για συκοφαντίες εναντίον της οικογένειας
  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ .
  Ακόμη αυτά που γράφεις και επαναλαμβάνεις χωρίς αποδείξεις μετατρέπονται σε πυρομαχικά εναντίον των ρατσιστικών σου και νεοναζί θρωρειών των ακροδεξιών σου πατρώνων ! Χαντακονωντας έτσι και τον φουκαρά τον Κυριάκο ΜΗτσοτακη , που δείχνει να θέλει ν ´ απαγκιστρωθεί από κωστακαραμανληκους τρόπους και ανθρώπους !
  Η βρώμικη φασιστικό ναζιστική Ακροδεξιά σου λοιπόν ,
  Αυτή των συνταγματαρχών της δικτατορίας και του Καμμένου της προδοσίας ,….
  Των κωστακαραμανλικων, των σκανδαλων , των χρεών ,
  των ελλειμμάτων ,των μνημονίων και της αβεβαιότητας μας που έρχεται ακάθεκτη ……
  Με πληθωρισμό , Ακρίβεια, αβεβαιότητα και ανασφάλεια από το δίπολο ΝΔ και Συριζα !
  Ελα να τα συζητήσουμε ομαλά !
  Ελα να δούμε πως χρεώνουμε τα δισέγγονα μας ,αν σε ενδιαφέρει …
  Όχι με ΛΕΣΒΙΑΚΟΥΣ και σιχαμένους τρόπους έκφρασης !
  Έτσι που να ντρέπεστε να ξαναπείς αυτό το πρόσφατο σου
  « Ήρθα Είδα Νίκησα. Κατάλαβες ρουφιάνε; »
  Νίκησες στο χισημο λοιπόν;
  Οι Γυναικες νόμιζα εγώ ότι παράγουν Ωάρια και όχι Σπερματοζωάρια .
  Εσυ αλλάζεις και αυτό είναι δυνατόν να μην σου φταίνε οι Εβραίοι , οι μαύροι , οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ;

 9. Σκουπίδι είσαι εσύ Μπόγδη που υποστηρίζεις το πολιτικό σκουπίδι τον Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Την περίοδο του ΠΑΣΟΚ έφαγες με 1.000 μασέλες λαμόγιο, ρουφιάνε, παλιάνθρωπε. Μπόγδη θα με βρίσκεις πάντα μπροστά σου, η μάλλον από πίσω σου αδερφάρα.

 10. Ta ίδια σκουπίδια , οι ίδιες συκοφαντίες χωρίς αποδείξεις ,
  οι ίδιες κατηγορίες δίχως επιχειρήματα !
  Για το τι θα έπρεπε να είχε γίνει εν αντιθέσει με το πως αντέδρασε η τότε διακυβέρνησης του Πα.Σο.Κ. Στα Ιμι α που χρησιμοποιεί τόσο συχνά η Συκοφαντισσα!
  Καμία πρόταση ή σκέψη ; Και τέλος οι ίδιοι γερο-λεσβιακοί , τρόποι ,εκφράσεις και επιθετικότητας στο ανδρικό φίλο … και σε μένα το αντιπροσωπεύω ακόμη όσο μου επιτρέπουν ο σεξουαλικές μου δυνάμεις με την πίστη και την αφοσίωση μου προς την σύντροφο μου για μια ολόκληρη ζωή !
  Έτσι βλέπουμε ….. τι αποδεικνύεται γι ´αυτήν την σχολιάστρια συνεχώς . Να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ σε θέση
  ν ´Ανταποκριθεί πολιτικά ή κοινωνικά Στην συζήτηση .
  Η Βερύκιου είναι εκτός λειτουργικότητας ενός βήματος λόγου και σκέψης.
  Γιαυτό και ασχολείται με τα σκατα και ταχύσια της (τα δικά της εκ του δονηθούν της )
  Δεν με πιστεύετε ;
  Διαβάστε κατά λεξη :
  «Εκεί που μας παραπέμπεις ψυχάκια Μπόγδη, μπήκα και έχεσα και εσένα και το αφεντικό σου τον Τζέφρι Παπανδρέου, γουρούνι. Τον εκτελεστή του Ελληνικού λαού με το πρώτο μνημόνιο και κυρίως των νέων παιδιών, εξακολουθείς και τον λιβανίζεις μ@λάκα. Πάρε άλλη μια χυσιά στην μάπα σου. Βράδυ έρχεται και θα σου κάνει καλό στην επιδερμίδα σου».
  Χρειάζεται να προσθέσει άλλος εναντίον της ;
  τα λέει όλα μόνη της η …..
  η καλή μας και κυρίως η αξιότιμη κυρία μας Μαργαρίτα Βερύκιου από την Ζάκυνθο ;
  ΥΓ .
  Παρακαλώ μην κόβετε τα σχόλια μου . Είναι οι απαντήσεις στα δικά της και μάλιστα από μέρους μου όσο λιγότερο επιθετικά γίνεται προς τέτοια υποκείμενα !

 11. Ο Κώστας Σημίτης (Ααρών Αβουρής) αυτός ο χυδαίος πολιτικός που μας κατέστρεψε με την προδοσία στα Ίμια, την κλοπή στο Χρηματιστήριο, την παράδοση Οτσαλάν, τον βρόμικο πόλεμο στο Κόσοβο, την είσοδο στην ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία, τα άλλα δεν θα τα αναφέρω ξανά γιατί ένας φασίστας όπως εσύ έχει σκατά στο κεφάλι του, σε λίγο πλησιάζει στο βιολογικό του τέλος. Το ίδιο και εσύ σκουλήκι Μπόδη. Μια ζωή φασίστας για πάντα φασίστας. Μόνο όταν ψοφήσει αυτή η Εβραϊκή μαϊμού η Ελλάδα θα γλυτώσει από την σκιά αυτού του άθλιου εγκληματία και πολιτικού απατεώνα. Στα τσακίδια αλήτη Μπόγδη, πρασινορουφιάνε.

 12. Eγώ μεν σου αποδεικνύω ότι ο Κώστας Σημίτης είναι ο μακροβιότερος σε συνεχή θητεία εκλεγμένος από τον λαό πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας μας
  και σε ξαποστέλνω σε ιστορικές πηγές να το επιβεβαιώσεις ,
  εσύ δε ,πιπίλάς αυτά που σ´αρέσουν … να τα ονομάσω ;
  Καλύτερα όχι .
  Εσύ δεν ντρέπεσαι για τα παρά φύση Ελλατώματα σου άλλωστε !

 13. Προσπαθείς μάταια Μπόγδη να διαγράψεις τα οικονομικά και Εθνικά εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ, κυρίως του αλήτη του Σημίτη. Ξεπουλήθηκε η Ελλάδα στην Γερμανία για να έχει τα οφίτσια ο αδερφός του ο Σπύρος συνεργάτης της Γερμανικής ολιγαρχίας. Καταλαβαίνω την αγωνία σου αλλά θα σε ξεσκίζω κάθε μέρα και εσένα και το ΠΑΣΟΚ. Άντε χάσου φασίστα.

 14. Ta «δημοσιονομικά μας λάθη»που ανέφερα εγώ αφορούν στις κομπίνες , τα ρουσφετια και τις συντεχνείες των ειδικών στμφεροντων κυρίως των κυβερνήσεων της NΔ κσι πιο ειδικα του Κώστα Καραμνλη , του Παυλόπουλου και των λοιπών σαν τον ξάδελφο Λιάπη !

  Απλώς μίλαγα γενικά και λίγο , για να μην τεντώνω το σχοινί !
  Ακούς τώρα καλύτερα , Χ ρ υ σ α υ γ η τ ι σ σ α;

 15. Ενώ εσύ είσαι κύριος διαστρεβλωτή της πραγματικότητας, παραχαράκτη της Ελληνικής ιστορίας Δ. Μπόγδη.
  Το ολοκαύτωμα της Ελληνικής οικονομίας και Ελληνικής κοινωνίας προσπαθείς να το παρουσιάσεις με την φράση «Έγιναν κάποια λάθη». Όταν τα Εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά εγκλήματα τα παρουσιάζεις με αυτή την απλουστευτική φράση, τότε είσαι ένας έμμισθος ψεύτης και ρουφιάνος και συστηματικός συκοφάντης για την σκοτεινή και βρόμικη περίοδο του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Μακράν ο μακροβιότερος και πιο εγκληματικός δοτός Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Με το καλπονοθευτικό σύστημα που είχε εφαρμόσει στις εκλογές στις 09-04-2000 τις οποίες προκάλεσε ο ίδιος πρόωρα με την αιτιολογία της ένταξης στην ΟΝΕ, πήρε 3.007.596 ψήφους και ο Κώστας Καραμανλής πήρε 2.935.197. Διαφορά δηλαδή 72.373 ενώ είχαν προηγηθεί χιλιάδες Ελληνοποιήσεις αλλοδαπών Αλβανών, Βούλγαρων, Ρώσων, Ουκρανών και από την πρώην Σοβιετική Ένωση από το καθεστώς Σημίτη. Σανό τέρμα Μπόγδη. Τράβα να τα πεις σε τίποτα χαζούς μήπως και σε πιστέψουν.

 16. Ποιοτητα στην συζήτηση δεν θέλατε;
  Γιαυτό μπήκε η κ. Μαργαρίτα Βερύκιου ,
  Χαρείτε την !

 17. Μεστές παπάτζες από τον γελοίο Δημοσθένη Μπόγδη που μας παραμύθιαζε ότι με τον κύριο Σαχινίδη θα φάμε όλοι μας με χρυσά κουτάλια. Όπως αυτά τα χρυσά κουτάλια από το φάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων, των πακέτων Ντελόρ και Σαντέρ που ξεκοκάλισαν τα πράσινα τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ, τις δεκαετίες του 90′ και του 2.000′ Όπως επίσης τα χρυσά κουτάλια που έτρωγαν οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου το 1999 όπου τα λεφτά τους εκλάπησαν από την συμμορία του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Λέγε ότι θέλεις μ@λάκα Μπόγδη.
  Με χρυσά κουτάλια την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, έτρωγαν μόνο τα λαμόγια, τα μέλη, οι βουλευτές και οι φίλοι του κινήματος της αλητείας και της ψευτιάς όπως εσύ άθλιε φασίστα Μπόγδη. Η ιστορία σε έχει χεσμένο και μάλιστα σε έχει γραμμένο στα παλιά της τα παπούτσια για να μην πω τίποτα άλλο που σου αξίζει λούστρο.

 18. Μεστές προτάσεις και συμβουλές από από έναν γνώστη των πραγμάτων και κυρίως έναν άνθρωπο που προσπάθησε να μας αλλάξει προς το καλύτερο από τα πολλά δημοσιονομικά μας λάθη .
  Εκτιμούμε αφάνταστα το οτι παραμένει σταθερός Δημοκράτης εμπλουτίζοντας μας με ιδέες ,
  Προτείνοντας μας τρόπους να ξεπεράσουμε μιζέριες και κακιές πρακτικές

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.