ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Γιάννης έκρινε το θρίλερ της πρεμιέρας

Ελλάδα - Κροατία: 89-85

Με 27 πόντους του Γιάννη Αντετοκούνμπο η Ελλάδα κέρδισε στο φινάλε την Κροατία στο Μιλάνο - Στους 27 και ο Ντόρσεϊ.

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του στο φινάλε η Ελλάδα επικράτησε στο Μιλάνο με 89-85 της Κροατίας στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ.

Ο πρωταθλητής NBA στο φινάλε του αγώνα με δύο τάπες και τέσσερις πόντους έδωσε τη νίκη στην Ελλάδα στον 3ο όμιλο ολοκληρώνοντας με 27 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κοψίματα.

Στους 27 σταμάτησε και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ο οποίος πέτυχε 20 στο ημίχρονο!

Το παιχνίδι

Πιο ιδανική εξέλιξη της πρεμιέρας για την Εθνική Ελλάδας δεν υπήρχε από τη νίκη επί της Κροατία με 85-89. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε πολύ καλά διαστήματα, αλλά είχε και άσχημα χάρη στα οποία έχασε διαφορά 19 πόντων και έκανε το ματς ντέρμπι. Στα τελευταία δευτερόλεπτα με το αποτέλεσμα αμφίρροπο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με δύο κοψίματα και 5 πόντους χάρισε τη νίκη.

Το ατομικό ταλέντο της Κροατίας μαζί με το πλεονέκτημα που είχε στη ρακέτα λόγω της απουσίας Έλληνα σέντερ (Παπαγιάννης, Κ. Αντετοκούνμπο τραυματίες), πήγε περίπατο χάρη στην εντυπωσιακή άμυνα όλων των παικτών.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στην καλύτερη «γαλανόλευκη» βραδιά της καριέρας του σμπαράλιασε την αντίπαλη άμυνα ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε τα πάντα στο παρκέ και τα έκανε με επιτυχία.

Το παιχνίδι

Η Κροατία ξεκίνησε καλύτερα την αναμέτρηση και θέλησε να εκμεταλλευτεί το ποστάρισμα στον παίκτη που μάρκαρε ο Καλάθης και το κακό μακρινό σουτ της Ελλάδας (πλην Ντόρσεϊ).

Μπογκντάνοβιτς και Χεζόνια έβαλαν μπροστά την ομάδα τους με 10-5 (4’). Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο πρωταγωνίστησαν σε ένα σερί 8-0 το οποίο έβαλε την Ελλάδα μπροστά με 10-13 (6’). Ο ρυθμός είχε αλλάξει, ο κόσμος στην εξέδρα μπήκε στην εξίσωση και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε στο +10 (12-22, 9’) με πόντους του Ντόρσεϊ (10π. στο δεκ.).

Οι Κροάτες προσπάθησαν να αντιδράσουν (20-26, 12’), όμως ένα κρεσέντο του Τάιλερ Ντόρσεϊ έδωσε φτερά στην Ελλάδα κάτι που αποτυπώθηκε και στο ταμπλό (21-40, 16’). Οι παίκτες του Μουλαομέροβιτς με τρίποντα του Χεζόνια και του Σμιθ κατάφεραν να μειώσουν σε 30-44 προς το τέλος του ημιχρόνου.

Το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ήταν η επιτομή της επίθεσης με τις δύο ομάδες να μην αστοχούν με τίποτα, κάτι το οποίο δεν άλλαξε και τόσο τη διαφορά στο σκορ (43-57, 24’). Σμιθ και Ζούμπατς είχαν βρει ρυθμό από τη μία και από την άλλη υπήρχε πλουραλισμός λύσεων. Σε εκείνο το σημείο η εθνική ομάδα υπέστη μπλα άουτ. Η Κροατία βρήκε βοήθειες από τον Σίμον (11π. σε λίγα λεπτά), η ελληνική επίθεση λειτουργούσε εγωιστικά σε αρκετές περιπτώσεις και έτσι το ματς από το πουθενά και με 15-0 σερί, έγινε ντέρμπι (60-62, 28’). τα τρίποντα από Ντόρσεϊ και Αγραβάνη μαζί με ένα καλάθι και φάουλ του Γ. Αντετοκούνμπο πρόσφεραν πολύτιμη «ανάσα» (62-70, 30’).

Το τελευταίο δεκάλεπτο απαιτούσε προσοχή και συγκέντρωση. Το τρίποντο του Σίμον (73-77, 35’) βρήκε γρήγορα απάντηση από την Ελλάδα (73-81, 36’), όμως ο αντίπαλος επέστρεψε. Με το σκορ 82-84 κι έχοντας μπει στο τελευταίο λεπτό και τη μπάλα στους Κροάτες, ο Γιάννης έκοψε δύο αντίπαλα σουτ και σκόραρε 5 πόντους για να χαρίσει τη νίκη.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Εκεί που όλα έδειχναν εύκολα, τελικά δεν ήταν. Η Κροατία επέστρεψε από το -19, μείωσε σε 60-62, αλλά σε διάστημα 80 δευτερολέπτων η Ελλάδα σκόραρε 8 πόντους και ξέφυγε.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Κροάτες μείωσαν σε 73-77, όμως Αγραβάνης και Ντόρσεϊ πέτυχαν κρίσιμα καλάθια. Ο Σίμον έριξε τη διαφορά εκ νέου σε 82-84, όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τάπα στον Ζούμπατς, ανάποδο κάρφωμα, νέα τάπα και «γκολ φάουλ» έκρινε το αποτέλεσμα.

MVP: Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έπαιξε 29:10 και είχε 27 πόντους (4/8διπ., 5/9τριπ., 4/4β.), 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 λάθη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρόσφερε 27 πόντους (9/20διπ., 0/4τριπ., 9/11β.), 11 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κοψίματα.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Κώστας Παπανικολάου για την σπουδαία άμυνα. Ο Δημήτρης Αγραβάνης για τους 12 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Ντάριο Σάριτς έμεινε στο μηδέν με 0/6 σουτ σε 20 λεπτά!

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η απουσία των Κ. Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη άφησε την Ελλα΄δα χωρίς πεντάρι. Στη θέση «5» αγωνίστηκε με επιτυχία ο Θ. Αντετοκούνμπο κι ο Αγραβάνης. Ο Ιτούδης σε αρκετές κατοχές έπαιξε με Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Θ. Αντετοκούνμπο στις θέσεις «3», «4» και «5».

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα λάθη στο ημίχρονο ήταν 12-1, στην κόρνα της λήξης 18-9. Η Ελλάδα μάζεψε 16 επιθετικά ριμπάουντ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Ελλάδα επιβεβαίωσε πως είναι μία από τις καλύτερες ομάδες του Eurobasket. Οι παίκτες του Ιτούδη προσαρμόστηκαν σε κάθε δεδομένο που τους παρουσίασε το ίδιο το ματς ή οι Κροάτες. Ακόμη και πεντάδα με τρία γκαρντ και δύο φόργουορντ έριξε στο παρκέ.

Το κυριότερο ήταν πως δεν «θόλωσε» στο καλό διάστημα των Κροατών και αντέδρασε περίφημα. Πολύ καλό μπάσκετ σε μεγάλο διάστημα, τρομερή ατμόσφαιρα από χιλιάδες Ελληνες στην εξέδρα και υπάρχει και συνέχεια.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-24, 30-46, 62-70, 85-89

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.