ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Γαλακτομπούρεκο αρωματισμένο με λεμονόχορτο

Το αγαπημένο γλυκό ταψιού περιχύνεται με σιρόπι αρωματισμένο με λεμονόχορτο και το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο!

Υλικά
7 φύλλα κρούστας
200γρ. βούτυρο 82%, λιωμένο

Για την κρέμα
860ml γάλα πλήρες
150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100γρ. σιμιγδάλι ψιλό
25γρ. βούτυρο Κερκύρας
3 κρόκους αβγών
ξύσμα από ½ λεμόνι
1 καψουλάκι βανιλίνη

Για το σιρόπι
320γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
130ml νερό
70γρ. γλυκόζη
1 κλωναράκι lemongrass ή 4-5 φυλλαράκια λουίζα
3 φύλλα λουίζα

Διαδικασία

Βήμα 1
Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τους κρόκους των αβγών, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα χειρός για να μην κολλήσει η κρέμα.

Βήμα 2
Μόλις το μίγμα πάρει βράση αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, τη βανιλίνη και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 3
Για το σιρόπι: Ψιλοκόβετε το lemongrass (ή τη λουίζα). Βάζετε το νερό, τη γλυκόζη και το lemongrass στη φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό και το αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τα τρία φύλλα λουίζας και αφήνετε το μίγμα να αρωματιστεί για τουλάχιστον 10-15 λεπτά πριν το σουρώσετε.

Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στήνετε το γαλακτομπούρεκο: Βουτυρώνετε καλά το ταψί και στη συνέχεια στρώνετε σταυρωτά τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα.

Βήμα 5
Έπειτα αδειάζετε την κρέμα και καλύπτετε με τα φύλλα που προεξέχουν. Τα βουτυρώνετε και στρώνετε άλλα τρία φύλλα από πάνω, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα επίσης. Κόβετε όσο φύλλο προεξέχει από το ταψί και μαζεύετε προς τα μέσα το φύλλο στις άκρες του ταψιού.

Βήμα 6
Χαράζετε ελαφρώς την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και ψεκάζετε με λίγο νερό. Τέλος, ψήνετε στο για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα όμορφο, ξανθό χρώμα.

Βήμα 7
Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, σιροπιάζετε με χλιαρό σιρόπι.

Tips

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας, από το φύλλο κρούστας, το βούτυρο και το γάλα μέχρι τα αβγά.

Μεγάλο ρόλο παίζει το μέγεθος του ταψιού αφού δεν πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλο και να πάρουμε μια απλωμένη και λεπτή στρώση κρέμας, ούτε πολύ μικρό, για να μην πάρουμε μεγάλη δόση κρέμας σε σχέση με το φύλλο.

Χαράζετε το γαλακτομπούρεκο πριν μπει στο φούρνο για να ψηθεί σωστά, να ψηθούν τα φύλλα ομοιόμορφα και να γίνουν τραγανά.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.