ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΔΕΘ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ…

Το όνειρο και διακαής πόθος του Τσίπρα είναι του χρόνου στη ΔΕΘ να μιλήσει και να δώσει συνέντευξη τύπου ως πρωθυπουργός και όχι πάλι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να το καταφέρει θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές. Ενδεχομένως, αυτό δεν θα είναι αρκετό. Θα πρέπει να βρεθούν και κόμματα, τα οποία στο όνομα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» θα συμπράξουν για να δημιουργηθεί κυβερνητική πλειοψηφία με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Προσώρας και τα δύο έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας με το δεύτερο περισσότερο από το πρώτο. Όχι επειδή αρνείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά επειδή το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει, ενώ δεν είναι και σίγουρο ότι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜΕΡΑ25, θα βρίσκεται στη Βουλή.

Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα του τέως πρωθυπουργού, τώρα. Αυτό που τον απασχολεί είναι να εκμεταλλευθεί στο έπακρον τις δύο ευκαιρίες που του πρόσφερε απλόχερα τον τελευταίο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρώτη είναι ο (άκρως ενοχικός) χειρισμός του σκανδάλου των υποκλοπών από τον πρωθυπουργό, που αφενός έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση -όχι μόνον στα καθ’ ημάς, αλλά και διεθνώς- και αφετέρου, με την απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη, η οποία οδήγησε αν όχι σε χρεωκοπία, σίγουρα σε αμηχανία και προφανή δυσλειτουργία το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως χειρότερη εξέλιξη για τον Μητσοτάκη όχι την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής και τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου, αλλά την απομάκρυνση του Δημητριάδη, αφού χωρίς αυτόν «επιτελικό κράτος» ουσιαστικά δεν υφίσταται και στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές είναι εξαιρετικά δύσκολο να μονταριστεί ένα νέο σύστημα διακυβερνήσεως. Η εσωτερική αποδιοργάνωση της κυβέρνησης και μάλιστα στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εκ των πραγμάτων ευνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια (ανα)κατάληψης του Μεγάρου Μαξίμου.

Η άλλη ευκαιρία είναι η μη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρεί πως η άρνηση του Μητσοτάκη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τους ευνοεί. Πρώτον, επειδή έχει αυξήσει τη δυσαρέσκεια στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης και ιδιαίτερα στους βουλευτές, η πλειονότητα των οποίων έχει τη γνώμη ότι έπρεπε ο νόμος να έχει αλλάξει από τον Μάιο και να έχουν γίνει εκλογές πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τώρα ούτε σύμμαχος για κυβερνητική συνεργασία υπάρχει -εκτός κι αν ο Μητσοτάκης αποφασίσει να …ψωνίσει κεραλοιφές από του Βελόπουλου- ενώ οι μισοί από τους 157 βουλευτές, που στις εκλογές με την απλή αναλογική θα χάσουν την έδρα τους, δεν είναι σίγουροι ότι θα επανεκλεγούν εάν τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης, προς έκπληξη των δημοσκόπων, οδηγήσουν σε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Και δεύτερον, επειδή, κατά τη γνώμη των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, η μη αλλαγή του εκλογικού νόμου καθιστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραγωγό αστάθειας και τον φέρνει απέναντι σε όσους -με προεξάρχοντες τους επιχειρηματίες- επιθυμούν κυβερνητική σταθερότητα. Με το όριο της αυτοδυναμίας στο 38% και με τη ΝΔ χωρίς συμμάχους, ακόμη και μετά τις δεύτερες εκλογές το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σχηματίζεται κυβερνητική πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, η πρόταση Τσίπρα για κυβερνητική συνεργασία των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων έχει, λένε οι άνθρωποι του Αλέξη, μεγαλύτερες πιθανότητες ευδοκίμησης ακόμη και σε κύκλους που μέχρι πρότινος δεν ήθελαν να δουν «ούτε ζωγραφιστό» τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και οι οικονομικές εξαγγελίες και οι προγραμματικές προτάσεις του στην ομιλία του, το βράδυ του Σαββάτου, στη ΔΕΘ είχαν ως στόχο την ενίσχυση του δικού του πρωθυπουργικού προφίλ, της κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των παραγωγικών δυνάμεων -και ιδιαίτερα της υγειούς επιχειρηματικότητας και των λαϊκών τάξεων- στο πρόσωπό του. Την εικόνα του «εν αναμονή πρωθυπουργού», που διαπνέεται από ρεαλισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα ήθελε να φιλοτεχνήσει με την όλη του παρουσία στη ΔΕΘ. Και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι το πέτυχε.

Βεβαίως, ο τέως πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η ανάγκη δημιουργεί απρόσμενες συμμαχίες. Κατά συνέπεια τα όσα γράφονται και λέγονται περί άρνησης του Ανδρουλάκη να πάει είτε με τον Μητσοτάκη είτε με τον Τσίπρα ή για «τερατογενέσεις», δεύτερες και τρίτες εκλογές είναι σενάρια, τα οποία την επομένη της κάλπης η γομολάστιχα της ανάγκης μπορεί να τα σβήσει . Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές για να δούμε ποιές θα είναι τότε οι ανάγκες της χώρας, της οικονομίας, της πολιτικής, της γεωπολιτικής, της διαπλοκής συμφερόντων, οι κομματικές ανάγκες στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στο κράτος, οι προσωπικές ανάγκες και φιλοδοξίες αρχηγών και ηγετικών ομάδων. Και ανάλογα θα δούμε ποια κυβέρνηση θα έχουμε και με ποιούς πρωταγωνιστές. Οι τότε ανάγκες θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές συμμαχίες και όχι τι λένε σήμερα ο Ανδρουλάκης, ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι δημοσιολογούντες.

Αν το ισοζύγιο των αναγκών επιβάλλει συνεργασία, θα γίνει συνεργασία. Μπορεί ακόμη και να επιβληθεί στα κόμματα, όπως έγινε με τον Λουκά Παπαδήμα. Το ΚΚΕ συνεργάστηκε με την Δεξιά στο όνομα της κάθαρσης, ενώ και ο Ανδρέας Παπανδρέου συνεργάστηκε, στην κυβέρνηση Ζολώτα, με τον «εφιάλτη» της Δημοκρατικής Παράταξης, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο και δεν θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ επειδή ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη ή με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Τσίπρας «έκλεψε» την πλειοψηφία των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη; Τις απρόσμενες συμμαχίες που δημιουργεί η ανάγκη είχε στο μυαλό του ο Τσίπρας και προσπάθησε αφενός με τις βαριές κουβέντες για τις παρακολουθήσεις να διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη και αφετέρου με τις εκκλήσεις για προοδευτική κυβέρνηση να αμβλύνει τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.

Κυρίως όμως επιδιώκει να επιτύχει τον ένα και μοναδικό του στόχο: να έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ώστε να μετέχει στα κυβερνητικά παίγνια από θέση ισχύος. Αυτός είναι και ο λόγος που εκθειάζει την απλή αναλογική ως τον εμβρυουλκό της «νέας μεταπολίτευσης», την οποίαν έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου, όπως λέει, «να γίνει και η Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής κανονικότητας, που δεν είναι άλλη από τις πολυκομματικές κυβερνήσεις και όχι από την αυτοδυναμία και τον μονοκομματισμό, που παραπέμπουν στο παρελθόν, καλλιεργούν τον φανατισμό και τον διχασμό των πολιτών-ψηφοφόρων και αντιμετωπίζουν το κράτος σαν λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης». Αυτός είναι και ο λόγος που στο δίλημμα του Μητσοτάκη: «Εγώ ή ο Τσίπρας, εγώ ή το χάος, εγώ ή τερατογένεση», απαντά όχι με διλήμματα που εστιάζονται στο πρόσωπο του μελλοντικού κυβερνήτη, αλλά στις παθογένειες που ταλανίζουν τον πολιτικό και δημόσιο βίο των Ελλήνων. Τα διλήμματα του Τσίπρα είναι: «Δημοκρατία ή ολιγαρχία, κράτος ή παρακράτος, υπηρέτης του λαού ή των συμφερόντων;» Και με κορωνίδα για το ποιός θέλουμε να μάς κυβερνήσει: «Η Αγία Οικογένεια (σ.σ. οι Μητσοτάκηδες) ή η Προοδευτική Συμμαχία». Με τη μετατόπιση της αντιπαράθεσης από τα πρόσωπα στα πολιτικά και ιδεολογικά διλήμματα ο Τσίπρας ελπίζει ότι θα συσπειρώσει και ψηφοφόρους από την Αριστερά, που στις τελευταίους εκλογές τον εγκατέλειψαν, αλλά και από την Κεντροαριστερά, η οποία στις εκλογική της συμπεριφορά λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τόσο το κράτος δικαίου όσο και τον θεσμικό-πολιτικό εκσυγχρονισμό.

Βέβαια, τα διλήμματα δεν αρκούν για να σε ψηφίσει κάποιος ούτε για να επιτευχθεί προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία. Χρειάζεται ένα πλήρες, ολιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για «δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη και προστασία για όλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλίες με συντρόφους του, αλλά και με παράγοντες του δημοσίου βίου εμφανίζεται να έχει επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και της δυσπιστίας μερίδας των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Γι’ αυτό και κατά τα λεγόμενά του στόχος είναι η δημιουργία μιας «νέας σχέσης εμπιστοσύνης» προκειμένου «να αμβλυνθούν ανισότητες που διαρκώς οξύνονται, να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών και να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αδικίες». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα: «Η κοινωνική ανάγκη για δικαιοσύνη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και διαπερνά όλους τους τομείς της καθημερινότητας και της ζωής. Από την κοινωνική, οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της θεσμικής ομαλότητας, που έχουν δώσει επί Μητσοτάκη τη θέση τους στην κανονικοποίηση της καταστρατήγησης του Συντάγματος, των θεσμών και την εγκαθίδρυση ενός συντηρητικού και όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και παρακρατικού καθεστώτος, μακριά από τις ευρωπαϊκές και προοδευτικές αξίες».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από την Κουμουνδούρου -και όπως αυτά προέκυψαν από τις πολύωρες συνεδριάσεις του Αλέξη με τους τομεάρχες του κόμματος και τους τεχνοκράτες συμβούλους του- ήθελε η ομιλία στη ΔΕΘ να είναι οραματική και να μην επικεντρωθεί «στα κακώς κείμενα
και τις παταγώδεις αποτυχίες του κ. Μητσοτάκη που ούτως ή άλλως είναι πλέον εμφανείς στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών», αλλά να αναπτύξει «ένα παντελώς διαφορετικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης». Όπως λέει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του ο Αλέξης «απέναντι σε μία κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που αδυνατεί όχι μόνο να κατανοήσει αλλά ακόμα και να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών, που αδιαφορεί για τα αδιέξοδά τους και έχει τη λογική πως «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», ο ίδιος θέλει να δείξει «συγκεκριμένα, προγραμματικά αλλά και οραματικά τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση». Και για να το πετύχει θα έπρεπε στην ομιλία του να επικεντρωθεί, όπερ και το έπραξε, στον κόσμο της εργασίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τις γυναίκες και τη νέα γενιά. Και φυσικά να υποσχεθεί ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεσαία τάξη, η οποία κατά τον Τσίπρα «βλέπει τις διαψεύσεις των υποσχέσεων Μητσοτάκη να διαδέχεται η μία την άλλη και την ζωή τους να γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολη». Τέλος, στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε τις «έξι εθνικές προτεραιότητες της προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει την επομένη των εκλογών με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ». Προτεραιότητες που είναι «πλήρως επεξεργασμένες προγραμματικές δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και οι οποίες θα αποτελέσουν και «τη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων». Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ βασίζεται, όπως είπε «τόσο σε εθνικούς πόρους, όσο και σε κοινοτικούς μέσα από την δικαιότερη ανακατεύθυνση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 21-27, καθώς και σε μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές τομές».

Οι έξι εθνικές προτεραιότητες είναι:
1.
Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, των τιμών στα καύσιμα και τρόφιμα.

2. Ενίσχυση του εισοδήματος και δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

3.
Στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, νέα γερά θεμέλια στη δημόσια Παιδεία και κοινωνικές πολιτικές για ΑΜΕΑ

4.
Παραγωγική Ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ, ιδιοπαραγωγή (μοντέλο prosumer), στοχευμένα προγράμματα για ΟΤΑ, μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες, καθώς και δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

5.
Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ

6.
Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση με στήριξη της γυναίκας στην εργασία, της μητέρας, κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών…

 

36 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Γελοίε Μπόγδη. ξεφτιλισμένε. Σου είπε κανείς ότι με τις τρίχες που γράφεις θα αναστήσεις το κλεφτοπασόκ και θα διαγράψεις τα εγκλήματα της συμμορίας του ΠΑΣΟΚ; Ειδικά της μαύρης περιόδου του Ααρών Αβουρή (Κώστα Σημίτη). Ότι και να γράφεις ξεφτιλίζεσαι καθημερινά αλήτη. Με το πρώτο μνημόνιο του Τζέφρι Παπανδρέου φύγανε όλα τα μυαλά της Ελλάδας μετανάστες στο εξωτερικό, μόνιμα και για πάντα. Και καλά κάνανε. Σε αυτή την χώρα μπορντέλο μόνο λαθρομετανάστες και κάτι τσόλια σαν τον μ@λάκα τον Δήμο Μπόγδη αξίζει να ζουν. Ένας αλήτης είσαι. Μην περηφανεύεσαι για τον εαυτό σου καρκινιάρη.

 2. Προσωπικά , αν και αηδιάζω όπως όλοι μας, με τα σχόλια της φύση, θέση και συνεχούς επαναληπτικής καταγραφής των ίδιων και ίδιων ψεύτικων ,
  γελοίων και αισχρών ,
  μαζί και αστήριχτων αιτιάσεων με απερίγραπτη Αισχρότητα ,
  που δεν υπάρχει αλού , ακόμη μαι ματαξυ γυναικών που εμπορευονται τα κορμιά τους ( πως τις λεν αυτές στα πεζοδρομια ;) ,
  Η Μαργαρίτα ΒΕΡΥΚΙΟΥ, μου παρέχει την ευκαιρία,
  όχι μόνον να την ταπώνω πολιτικά και πολιτισμένα με τα επιχειρήματα μου ,
  αλλά να επισημαίνω τις βλάβες και την φθορά που προξενούν τέτοιοι κωστακαραμανλικοι φασίστες και θεοκρατικοί ρατσιστές της σημερινής ΝΔ οπαδοί στον Μητσοτάκη !
  Ευκαιρία λοιπόν να εκθιάσω την συνάντηση στον ΟΗΕ των
  Τίμιων μπροστάριδων της προοδευτικής Ευρώπης οι οποίοι παραμένουν απίκου !Για Δικαιοσυνη!
  Όχι μόνον στην περιοχή ή, την Ήπειρο μας, αλλά σε ολόκληρο τον Πλανήτη .
  Για τον οποίο δεν Ανησυχούν μονάχα ,
  ενεργούν δραστικά για να τον σώσουν! Οι Γιώργος Παπανδρέου , πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς , Πρωθυπουργός της Ισπανίας,Πέδρο Σάντσεθ και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας,Αντόνιο Κόστα, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης των σοσιαλιστών του ευρωπαϊκού Νότου.!
  Οι ακροδεξιοι με τους ψευδοαριστερους, κάνουν ότι και οι Μπερλουσκονι στην Ιταλία ή , ο Πούτιν στην Ρωσία !
  Εναπόκειται σε μας τους ενεργούς πολίτες λοιπόν στο τι σοϊ ανθρώπων θα διαλέγουμε να μας αντιπροσωπεύουν κάθε φορά .

 3. Προσωπικά , αν και αηδιάζω όπως όλοι μας, με τα σχόλια της φύση, θέση και συνεχούς επαναληπτικής καταγραφής των ίδιων και ίδιων ψεύτικων ,
  γελοίων και αισχρών , μαζί και αστήριχτων αιτιάσεων με απερίγραπτη Αισχρότητα ,
  που δεν υπάρχει αλού , ακόμη μαι ματαξυ γυναικών που εμπορευονται τα κορμιά τους ( πως τις λεν αυτές στα πεζοδρομια ;) ,
  Η Μαργαρίτα ΒΕΡΥΚΙΟΥ, μου παρέχει την ευκαιρία,
  όχι μόνον να την ταπώνω πολιτικά και πολιτισμένα με τα επιχειρήματα μου ,
  αλλά να επισημαίνω τις βλάβες και την φθορά που προξενούν τέτοιοι κωστακαραμανλικοι φασίστες και θεοκρατικοί ρατσιστές της σημερινής ΝΔ οπαδοί στον Μητσοτάκη !
  Ευκαιρία λοιπόν να εκθιάσω την συνάντηση στον ΟΗΕ των
  Τίμιων μπροστάριδων της προοδευτικής Ευρώπης οι οποίοι παραμένουν απίκου !Για Δικαιοσυνη!
  Όχι μόνον στην περιοχή ή, την Ήπειρο μας, αλλά σε ολόκληρο τον Πλανήτη .
  Για τον οποίο δεν Ανησυχούν μονάχα ,
  ενεργούν δραστικά για να τον σώσουν! Οι Γιώργος Παπανδρέου , προεδ4ος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς , Πρωθυπουργός της Ισπανίας,Πέδρο Σάντσεθ και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας,Αντόνιο Κόστα, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης των σοσιαλιστών του ευρωπαϊκού Νότου.!
  Οι ακροδεξιοι με τους ψευδοαριστερους, κάνουν ότι και οι Μπερλουσκονι στην Ιταλία ή , ο Πούτιν στην Ρωσια !
  Εναπόκειται σε μας τους ενεργούς πολίτες λοιπόν στο τι σοϊ ανθρώπων θα διαλέγουμε να μας αντιπροσωπεύουν κάθε φορά .

 4. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωνε Αλβανούς, Πακιστανούς και άλλους κακοποιούς λαθρομετανάστες, να κουνάνε τα σημαιάκια με τον ήλιο της αλλαγής και της καταστροφής για την Ελλάδα. Εσύ βέβαια Μπόγδη τους πλήρωνες για να τους κουνάς αυτό που σε ενδιαφέρει ανώμαλε πισωγλέντη. Να τους χαίρεστε στο ΠΑΣΟΚ τέτοιους ποιοτικούς οπαδούς συν τον γελοιό φασίστα Μπόγδη. Ειδικά να τους χαίρεται ο πουθενάς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 5. Σκεφτείτε τώρα φίλες και φίλοι εδώ,
  ότι η Μαργαρίτα Βερύκιου
  από όπου λέει ότι είναι,
  και απ ´ ότι λέει γενικά με την γλώσσα και το ειδικό της λεξιλόγιο και τρόπο που τα λέει αυτά τα πράγματατα !
  Τα βλέπετε τόσο συχνά στα σχόλια της !
  Ότι
  YΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΗΣ
  ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ….
  όπως ακριβώς ο Κασιδιάρης ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ της Χρυσής Αυγής !
  Να τους χαίρεσαι τετοιους οπαδούς …..,
  Κυριάκε Μητσοτάκη !

 6. Εσένα πάντως Μπόγδη οι Τούρκοι θα σε είχαν για ξεμπούκωμα. Για σκεύος ηδονής.
  Οι Οθωμανοί δεν χαρίζονται σε κάτι αδελφές σαν εσένα. Ετοιμάσου εκτός από το χύσιμο των λαθρομεταναστών να φας και ένα γερό χύσιμο από τους Τούρκους. Ανώμαλε. Ντροπή της Ελλάδας.

 7. Βερύκιου , τώρα νομίζεις ότι έσωσες την παρτίδα ;
  και την πάρτι σου απ ´την παραδοχή σου
  — πάντα των δικών, καταδικών σου δηλώσεων—
  Ότι κατέχεις τέσσερα(4) αυτοκίνητα …., πολυτελή μάλιστα ! Εσυ μια συνταξιουχα ;
  Ελα τώρα «χυσοσυνομιλήτρια και
  « χυσοπαραγουσα ». Άδικημένη από την φύση …´Πες μας κι άλλα , .»
  Ή γιατί ο Μητσοτάκης και ο Καραμανλής σου ,
  ο Κωστακης . δεν κάνουν πόλεμο στους Τούρκους όταν αυτοί παραβιάζουν τα σύνορα Μας και τον εναέριο ή θαλάσσιο χώρο μας ;
  Και περίμενες από τον Σημίτη να είχε κάνει γενικό πόλεμο με τους Τούρκους ;
  Γιατί μας το κρύβεις αυτον και δεν μας το λες στα ίσια ;
  Σου χύνεται φαίνεται , χυδοπαρμενει ανυμφευτη Νύφη !

  Γίνεται να πω « νύμφος »που θέλεις έτσι να λογίζεσαι ;

 8. Μοόγδη κατάλαβα από την απάντηση σου που επικεντρώθηκες. Στα γενέθλια σου θα σου στείλω μια νέα έξυπνη ηλεκτρική σκούπα στο σπίτι σου στην Κηφισιά, που εκτός από ρούφηγμα θα σου κάνει και χύσιμο. Το ίδιο δώρο θα στείλω και στον άθλιο Ααρών Αβουρή στο σπίτι του στο Κολωνάκι. Όλοι εσείς οι δήθεν Σοσιαλιστές του κλεφτοπασόκ ζείτε στα πιο ακριβά προάστια της Αττικής και έχετε την απαίτηση όλοι οι υπόλοιποι να ζούμε δίπλα στους κακοποιούς λαθρομετανάστες που εσείς οι δημοκράτες τους φέρατε εδώ στην χώρα μας για να μείνουν για πάντα. Είστε τα χειρότερα καθάρματα.

 9. Όσο αισχρότερα γράφεις τόσο αποδεικνύεις το πόσο τιποτένια είσαι !
  Mε το τελευταίο σου δε,
  «…..Φτυσιές, ροχάλες και χυσιές στα μούτρα σου είναι αυτές που σου ρίχνω. Σκουπίσου και φύγε πούστη του ΠΑΣΟΚ. Προδότη της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Οι οικογένειες των τεσσάρων πεσόντων στα Ίμια θα έπρεπε να σε μηνύσουν για παραχάραξη της Ελληνικής ιστορίας, υπέρ του προδότη του Σημίτη. Λουστράντζα, αλητάμπουρα Μπόγδη. Δεν καθαρίζεις με εμένα, στο είπα, Βγάλε τα άχυρα από το μυαλό σου για να το καταλάβεις καμιά φορά, ζώο, φασίστα.»

  Μας πληροφορείς ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΕΡΥΚΙΟΥ οτι οι καινούργιοι. δονητές είναι δυνατόν να εμπεριέχουν και. « χυσιμο » όπως τους διαλέγεις κυρία μου ,
  ή αφου αφού προτιμάς να αλλάζεις φύλο κΑι γένος για να βρησκεις ανακούφιση από τα βάσανα σου και τις. Κακοδαιμονιές σου !
  ΣΟυ ευχομαι περαστικά … στην αιωνιότητα σου , όταν θέλεις να ορίζεις και την ζωή των άλλων !! Εσυ θέα. Του προσποιητού και ψεύτικου έρωτα,
  Θέα ΛΕΒΣΒΙΑ. Πιστοποιημένη. ΚΑΙ δια της γραφής σου !

 10. οκ 9:00 23/09/2022

  τύφλα να χει το δικό μας «δημοψήφισμα» του 2015, το ερώτημα των ψευτοδημοψηφίσματων της ρωσίας ούτε ο πακης ο φαυλόπουλος δεν θα το είχε σκεφτεί…

 11. Ένα πωρωμένο και καλοπληρωμένο τομάρι του ΠΑΣΟΚ είσαι ρουφιάνε Μπόγδη. Το ολοκαύτωμα του ΠΑΣΟΚ από τον Αμερικανοεβραίο Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι τον φελλό τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν το φτάνει κανείς. Άσε τον Κώστα Καραμανλή που είπε περήφανο ΟΧΙ στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα Μακεδονία και πες μας για τον Τζέφρι Παπανδρέου που είχε καταντήσει η μαϊμού του Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα. Σε φτύνουν και νομίζεις ότι βρέχει μ@λάκα. Φτυσιές, ροχάλες και χυσιές στα μούτρα σου είναι αυτές που σου ρίχνω. Σκουπίσου και φύγε πούστη του ΠΑΣΟΚ. Προδότη της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Οι οικογένειες των τεσσάρων πεσόντων στα Ίμια θα έπρεπε να σε μηνύσουν για παραχάραξη της Ελληνικής ιστορίας, υπέρ του προδότη του Σημίτη. Λουστράντζα, αλητάμπουρα Μπόγδη. Δεν καθαρίζεις με εμένα, στο είπα, Βγάλε τα άχυρα από το μυαλό σου για να το καταλάβεις καμιά φορά, ζώο, φασίστα.

 12. 0ι παιδαριώδεις εδώ απαντήσεις της Βερύκιου , καπελώνονται από τις
  Γριο-λεσβιακές της επαναλαμβανόμενες αισχρές της ανοησίες , που στρέφονται πάντα εναντίον της γιατί ΔΕΝ έχουν βάση ή, λογική Συνέχεια ….
  Μου δίνουν όμως την ευκαιρία να της επαναλαμβάνω το πόσο μακρυά από την ιστορική αλήθεια της πολιτικής και της ίδιας της ζωής , στην μεταπολίτευση είναι η κυρία — ή, o κύριος αν επιμενει να υπολογίζεται σαν άνδρας—
  φαίνεται δε , σε μερικές από τις ερωτήσεις μου προς αυτήν την νησιότισσα γιατί μένουν αναπάντητες.
  Είναι ή δεν είναι ο Κώστας Σημίτης ο μακροβιοτερος σε συνεχη θητεία στα κοινά πρώην πρωθυπουργός ή όχι ;
  Ειναι η όχι, τώρα ο Οτσαλάν φίλος και συνεργάτης του Ερντογάν στην προσπαθεια του να αφανίσει τον απελευθεροτικό αγώνα των ΚΟΥΔΡΩΝ στην Τουρκία ;
  Μετά , τι θα ηθελε η Βερυκίου να είχαμε κάνει στη μικρό σύρραξη των ΙΜΙΩΝ με τους Τούρκους ;
  να κάναμε γενικό πόλεμο με τους γείτονες Τούρκους , οι οποίοι λόγω της οικονομικής τους θέσης είναι απελπησμενοι και ζητούν διέξοδο με έναν πόλεμο στο Αιγαίο ;
  Τέλος θα προτιμούσε αν ο Γιώργος Παπανδρέου για κομματικούς σκοπούς ύστερα από την συμφορά που μας είχε ρίξει ο Κώστας Καραμανλής με τα δισθεόρατά Χρέη και τα υπέρογκα ελλείμματα της διακυβέρνησης του ( 2004-2009 ), επέμενε να κάνει το δημοψήφισμα ;
  Οι δεξιο-ευρωπαίοι φιλοι των Βενιζέλου -Σαμαρά και Κουβέλη που στο μεταξύ
  μοίραζαν τις καρέκλες της ψευδο-εξουσίας με το 4-2-1 άφηναν Σαρκοζί , Μερκελ και Mπάροδο ν´αλλονιζουν αφού ο Παπανδρέου θυσιαζόμενος δέχθηκε να παραιτηθεί από ανεξάρτητος και αυτοδύναμος πρωθυπουργός με προτίμηση μάλιστα 44%.
  Κατόπιν τουτου οι εταίροι μας δεν μας πετάξουν σπο ΟΝΕ και Ε.Ε.
  Τέλος όλοι ξέρουμε τώρα, που ήταν τα λεφτά ! Πολλά από αυτά κρύβονταν στα φάρμακα . Φανερώθηκαν πράγματι , μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης….. και στη Διαύγεια!
  Σταματάω εδώ .
  ΟΑ πάρω φόρα πάλι με τις αιςψροαπαντήσεις Της Βερύκιου !
  Ίσως αυτό ζητάει και ιστότοπος ! Γιαυτο και επιτρέπει την αισχρολογια της !

 13. Ποινικές ευθύνες έχεις εσύ Μπόγδη όταν υποστηρίζεις κλέφτες, προδότες και πολιτικούς εγκληματίες. Δεν σε φοβάμαι καθόλου ρουφιάνε, σκουπίδι του ΠΑΣΟΚ.
  Το ότι θα φύγεις από την ζωή δεν είναι απειλή, αλλά η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν θα ζήσεις χίλια χρόνια όπως το δικό σου χιλιόχρονο Τρίτο Ράιχ που υποστηρίζεις ομοφοβικέ και ρατσιστή Μπόγδη. Αν δεν σου αρέσει στρίβε. Δεν θα λείψεις σε κανέναν ανώμαλε.

 14. FEMA 13:50 22/09/2022

  ΟΚ

  ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ ΞΕΡΕΙΣ ΑΝ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΟ..ΤΡΩΕΙ??

 15. οκ 13:09 22/09/2022

  πολύ καλά κάνεις – καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.

 16. FEMA 12:51 22/09/2022

  ΟΚ

  ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑ ΑΛΛΑ..ΦΤΙΑΧΝΩ ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.