ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο

Κύμα οργής σαρώνει το Ιράν: Νεκροί και συλλήψεις στις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμίνι

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Ιράν μετά το θάνατο της 22χρονης Μαxσά Αμίνι, η οποία είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ηθών της ισλαμικής χώρας, επειδή από τη μαντίλα της είχε φανεί μια τούφα μαλλιών και κατέληξε - τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της - στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Το θλιβερό περιστατικό - που η αστυνομία αρνείται ότι οφείλεται σε δικούς της χειρισμούς - ξεσηκώνει κύμα οργής στη χώρα και οδήγησε σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι νεκροί ανέρχονται τουλάχιστον στους οκτώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός και ένας φιλοκυβερνητικός διαδηλωτής, ενώ έχουν γίνει πολλές συλλήψεις.

Η κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμίνι συνελήφθη καθώς κρίθηκε ότι κυκλοφορούσε με "ακατάλληλη περιβολή".

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τους οργισμένους διαδηλωτές και να εμποδίσει την διάχυση πληροφοριών για το τι συμβαίνει στη χώρα μέσα των κοινωνικών δικτύων "ρίχνει" το ίντερνετ.


Γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους και φωνάζουν συνθήματα για την καταπίεση που βιώνουν. "Η δολοφονία της Μάχσα Αμίνι γίνεται η σπίθα που αφυπνίζει", γράφουν στα μηνύματά τους.

Σε απόγνωση, γυναίκες και άνδρες που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, κάνουν συνεχώς αναρτήσεις με φωτογραφίες και βίντεο.

Καταγγέλουν τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι για τη διατήρηση της αστυνομίας ηθών λέγοντας ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του για απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης και άνοιγμα της συζήτησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.