ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στίγμα έδωσαν οι χθεσινές τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Μανιφέστο Δημοκρατίας» από τον Ανδρουλάκη σήμερα στην Εξεταστική

 

Ενώπιον των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής θα βρεθεί σήμερα το πρωί στις δέκα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που είναι στην πραγματικότητα και το μόνο πολιτικό πρόσωπο που κλήθηκε σε αυτήν, κάτι που έχει ήδη αναδείξει το κόμμα του. Στην Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, δεν μπορούν να ‘χωνέψουν’ ότι δεν κλήθηκε ούτε ένας από όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση πλην του θύματος της υποκλοπής.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει κατά πληροφορίες κατά νου να μην περιοριστεί στη δική του υπόθεση. Ακολουθώντας πιστά την στάση που κρατά εξ αρχής στην υπόθεση και θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για ένα προσωπικό θέμα, αλλά για ένα ζήτημα Δημοκρατίας, αναμένεται να καταθέσει ολόκληρο μανιφέστο Δημοκρατίας και Διαφάνειας. Θα θελήσει να βάλει μία ολόκληρη εικόνα, για το πρόβλημα Δημοκρατίας που υπάρχει σε τέτοιες πρακτικές, και το οποίο όμως πηγαίνει κατά τη γνώμη του χέρι-χέρι με τα υπόλοιπα προβλήματα της κοινωνίας και δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από το χαλί…

Ήδη, από χθες, άλλωστε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θέλησαν να δώσουν το στίγμα του κόμματος, καταθέτοντας τρεις διαφορετικές τροπολογίες στη Βουλή και αναλαμβάνοντας έτσι συγκεκριμένη πρωτοβουλία σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και την αποκατάσταση του ρόλου της ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με αυτήν, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα μεταφερόταν ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Την ίδια ώρα, θα αποκαθίστατο ο ρόλος της ΑΔΑΕ ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγόμενους. Στην πραγματικότητα, θα επαναφερόταν με τις τροπολογίες αυτές το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε από το 1994 μέχρι το 2021, όταν η ΑΔΑΕ αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, «οδηγώντας την υπό τον πρωθυπουργό ΕΥΠ σε ένα καθεστώς ‘πανοπτικής’ ασυδοσίας». Προτεινόταν, τέλος, η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου, να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία : το όργανο που διατάσσει την άρση, τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, τον σκοπό της επιβολής της άρσης, τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους εφόσον είναι γνωστή και τέλος την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

Έδιναν έτσι στην Χαριλάου Τρικούπη μια πρώτη εικόνα του τι αναμένεται να ακολουθήσει τόσο σήμερα, όσο και στη συνέχεια, μια και για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η υπόθεση δεν θα κλείσει με το πέρας της Εξεταστικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής. Ήδη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δημόσια δεσμευτεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου όσοι ‘κόπηκαν’ από τη λίστα μαρτύρων στην ελληνική εξεταστική επιτροπή, να βρεθούν ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα. Παράλληλα, έχει προαναγγείλει την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ επιμένει να προβάλει το κόμμα του ως εγγυητή της λειτουργίας των θεσμών στην χώρα μας, όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνήσεις, τους ‘χρησιμοποίησαν’ με στόχο μικροκομματικά οφέλη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.