ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ απορρίπτει τη διαμαρτυρία της Δανίας

Η απόφαση της Δανίας να εμφανιστεί στο Μουντιάλ 2022 (20/11-18/12) με φανέλες χωρίς εμφανές λογότυπο της ομοσπονδίας, αλλά και το σήμα της αθλητικής εταιρίας, Hummel, που «ντύνει» την εθνική Ομάδα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες εργάτες στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς (SC) αλλά και της οργανωτικής επιτροπής Qatar 2022.

Η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς ιδρύθηκε το 2011 από το Κατάρ, υπεύθυνη για την παράδοση της απαιτούμενης υποδομής τον προγραμματισμό και τις λειτουργίες, ώστε το Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εκπρόσωπος της SC ανέφερε ότι από τότε που το Κατάρ ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου «συνεργάστηκε επιμελώς με την κυβέρνηση του Κατάρ για να διασφαλίσει ότι το τουρνουά θα αφήσει μια μόνιμη κοινωνική κληρονομιά» και ότι η «δέσμευσή» σε αυτή την κληρονομιά «συνέβαλε στην πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό σύστημα, θέσπιση νόμων που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και διασφαλίζοντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους».

Σε ανακοίνωσή της σημείωσε επίσης ότι μέσω της συνεργασίας της με την ομάδα εργασίας της UEFA, πλατφόρμες υπό την ηγεσία της FIFA και άλλες ανεξάρτητες ομάδες, υπήρξε ένας «έντονος και διαφανής διάλογο».

«Για αυτόν τον λόγο, διαψεύδουμε τον ισχυρισμό του Hummel ότι αυτό το τουρνουά έχει κοστίσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Επιπλέον, απορρίπτουμε ολόψυχα την απαξίωση της αληθινής δέσμευσής μας να προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια των 30.000 εργαζομένων που έχτισαν τα στάδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλα έργα τουρνουά. Αυτή η ίδια δέσμευση επεκτείνεται τώρα σε 150.000 εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες τουρνουά και 40.000 εργαζόμενους στον τομέα της φιλοξενίας», πρόσθεσε.

Η οργανωτική επιτροπή έκρινε επίσης ότι «οι χώρες πρέπει πάντα να κάνουν περισσότερα για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας» και τόνισε ότι «το έργο του SC αναγνωρίζεται από πολλές οντότητες της διεθνούς κοινότητας», προσθέτοντας ότι «όπως όλες οι χώρες, η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα είναι ένα ταξίδι χωρίς γραμμή τερματισμού και το Κατάρ είναι αφοσιωμένο σε αυτό το ταξίδι. Προτρέπουμε την ομοσπονδία της Δανίας να μεταφέρει με ακρίβεια το αποτέλεσμα της εκτεταμένης επικοινωνίας και της εργασίας της με την SC και να διασφαλίσει ότι αυτό θα κοινοποιηθεί με ακρίβεια στους εταίρους της στην Hummel».

Η Hummel, δανική εταιρεία κατασκευής αθλητικών ειδών που εδρεύει στο Άαρχους, επεσήμανε ότι πρόθεσή της είναι να στείλει ένα διπλό μήνυμα, να αποτίσει φόρο τιμής στην επιτυχία της Δανίας στο Euro 92 και να διαμαρτυρηθεί για το Κατάρ και το ιστορικό του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Για αυτόν τον λόγο, αφαιρέσαμε κάθε λεπτομέρεια των νέων φανέλες της Δανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, συμπεριλαμβανομένου του λογότυπού μας και των χαρακτηριστικών των σχεδίων της μάρκας. Δεν θέλουμε να είμαστε ορατοί κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε η εταιρεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.