ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία
«Πυρηνική προστασία» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν, προανήγγειλε η Ρωσία

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης που ολοκληρώνονται σήμερα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.
«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Το δικαιικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.
Η ενίσχυση της άμυνας αυτών των εδαφών θα στηριχθεί, κατά τον Μεντβέντεφ, στις «δυνατότητες που προσφέρει η επιστράτευση» στην Ρωσία, αλλά επίσης και την χρήση «του συνόλου του ρωσικού οπλοστασίου, περιλαμβανομένων των στρατηγικών όπλων και όσων προβλέπονται από τις νέες αρχές».
«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ατομικού όπλου και, αν κριθεί αναγκαίο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση των αρχών της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την πυρηνική αποτροπή», εξήγησε ο Μεντβέντεφ.
Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.

e-πιλογές

Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά με το πρόγραμμα go4more της Εθνικής Τράπεζας!
Σεπτέμβριος. Nέο ξεκίνημα στο σχολείο, στη δουλειά, στη φοιτητική ζωή. Μετά την ...
e-ΕΦΚΑ
Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων από το μήνα Οκτώβριο 2023 και μετά
Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει τις νέες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων από το ...
Νέα επεισόδια για τις σειρές «Creepshow», «Chucky» και «SurrealEstate»
Οκτώβριος στην COSMOTE TV με την επιστροφή του «Frasier» και πρεμιέρα για τις σειρές «Fellow Travellers» και «The Long Shadow»
Ο Οκτώβριος έρχεται δυναμικά στην COSMOTE TV και μαζί του φέρνει 16 συναρπαστικές ...
Δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε ...