ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την ομιλία του

Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς: Παπανδρέου, Σάντσεθ και Κόστα έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης του ευρωπαϊκού Νότου

Με τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη Νέα Υόρκη.

Στο Προεδρείο συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας,Πέδρο Σάντσεθ και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας,Αντόνιο Κόστα, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης των σοσιαλιστών του ευρωπαϊκού Νότου.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου,αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Οι μεγάλοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ, απαιτούν αλλαγές για μια μετάβαση δημοκρατική, συμμετοχική, δίκαιη και πράσινη και παραμένουν επίκαιροι όσο ποτέ.

Οι απανωτές κρίσεις, από την πανδημία μέχρι την ενεργειακή κρίση, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για να ολιγωρούμε. Το αντίθετο μάλιστα ισχύει, αυτές δείχνουν την αδήριτη ανάγκη να επιταχυνθούν με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στην ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων για την τήρηση των παραπάνω Στόχων, τονίζοντας ότι μόνο με συνεργασίες και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που έρχονται.

Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές στην Ιταλία, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Υποχρέωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι να διεκδικήσουν περισσότερη συμμετοχή και επιρροή των νέων και δημιουργικών παραγωγικών δυνάμεων των κοινωνιών μας, αλλιώς η αποστασιοποίηση και αναζήτηση πρόσκαιρων δήθεν σωτήρων θα
καλλιεργεί νεοφασίζουσες αντιλήψεις.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε διεξοδικά στο Προεδρείο με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στη Σουηδία αλλά και την εκλογική αναμέτρηση στη Βραζιλία που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η ενισχυμένη παρουσία των ακραίων ισλαμιστών στην Υποσαχάρια Αφρική και οι εξελίξεις στη Χιλή, μετά την απόρριψη του νέου Συντάγματος, ήταν μερικά ακόμα θέματα που απασχόλησαν τις Εργασίες του Προεδρείου, όπως επίσης και η προετοιμασία του Συνεδρίου της ΣΔ, που θα γίνει τέλη Νοεμβρίου, στη Μαδρίτη.

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Τι καμαρώνεις ρε μ@λάκα Μπόγδη; Τους δήθεν Σοσιαληστές Κόστα και Σάντσεζ, τα τσιράκια των Αμερικάνων όπως ο Τζέφρι Παπανδρέου;

 2. Οι τίμιοι μπροστάριδες της προοδευτικής Ευρώπης παραμένουν απίκου !
  Για Δικαιοσυνη!
  Όχι μόνον στην περιοχή ή, την Ήπειρο μας, αλλά σε ολόκληρο τον Πλανήτη .
  Για τον οποίο δεν Ανησυχούν μονάχα ,
  ενεργούν δραστικά για να τον σώσουν!
  Οι ακροδεξιοι με τους ψευδοαριστερους, κάνουν ότι και οι Μπερλουσκονι στην Ιταλία ή , ο Πούτιν στην Ρωσια !
  Εναπόκειται σε μας τους ενεργούς πολίτες το τι σοϊ ανθρώπων θα διαλέγουμε να μας αντιπροσωπεύουν κάθε φορά

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.