ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικό Μέγαρο

ΠτΔ: «Μπροστά στις προκλήσεις, είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια να παραμείνει ενωμένη»

Υπέρ της κοινής αντιμετώπισης της αναθεωρητικής πολιτικής τόσο της Ρωσίας, όσο και της Τουρκίας, της οποίας η παραβατική συμπεριφορά συνιστά πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τάχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την προσφώνησή της στο δείπνο που παρέθεσε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και οδηγό στις διεθνείς σχέσεις» και πρόσθεσε ότι «μπροστά στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, και στη γενικευμένη αβεβαιότητα που επικρατεί, είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια να παραμείνει ενωμένη».

Όπως ανέφερε «Ειδικά σε μια εποχή, όπως αυτή που διανύουμε, Ελλάδα και Σλοβακία, σε πνεύμα αλληλεγγύης, ενώνουν τις προσπάθειές τους στη διαχείριση των κρίσεων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κρίσεις που αφορούν το προσφυγικό, την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, την ακρίβεια, και επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών».

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε, ότι Ελλάδα και Σλοβακία ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις για το περιβάλλον ασφάλειας που οικοδομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη και σημείωσε ότι «οι χώρες μας συνεργάζονται στενά για μια ισχυρή Βορειοατλαντική Συμμαχία, ικανή να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά μπροστά σε κάθε απειλή που στρέφεται κατά των κρατών μελών της».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες μας τάσσονται υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μιας περισσότερο ισχυρής Ένωσης» και υποστήριξε ότι «Πιστεύουμε σθεναρά πως μια αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή σκηνή θα είναι σε θέση να προάγει πιο αποτελεσματικά τις αρχές και τις αξίες της, την πολυμέρεια και το ελεύθερο εμπόριο, καθώς και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».

Αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας-Σλοβακίας τόνισε ότι «σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις μας βασίζονται στη δημιουργική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές πλαίσιο, και αφορούν μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από οικονομικές και ενεργειακές έως πολιτιστικές. Κοινό μας στόχο αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους, προς όφελος της ευημερίας των λαών μας».

Επισήμανε, ακόμη, ότι Ελλάδα και Σλοβακία μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, όπως η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οι λαοί μας διακατέχονται από την αγάπη για την ελευθερία, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα μας, είχε υποστηρίξει θερμά την ένταξή της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αυτό και ήταν ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός ότι η Συνθήκη προσχώρησής της, ως κράτους μέλους υπογράφηκε, το 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας.

Ακολούθως, σημείωσε ότι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Σλοβακία, είναι η πολιτιστική κληρονομιά των μοναχών και ισαποστόλων Κύριλλου και Μεθόδιου, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν στον σλοβακικό πολιτισμό το ελληνικό πνεύμα, μέσω της κυριλλικής γραφής. «Τιμώντας την παράδοση αυτή, το Σύνταγμά σας αναγράφει στο προοίμιο ότι το κράτος σας βασίζεται στην κληρονομιά του Κύριλλου και Μεθόδιου, ενώ στη σημαία σας απεικονίζεται ένας διπλός σταυρός, ίδιος με αυτόν που σας έφεραν οι δύο ισαπόστολοι από τη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε η Πρόεδρος.

Τέλος, τόνισε ότι «η πατρίδα μου, εξάλλου, οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Σλοβάκους ελληνιστές, που στο διάβα της ιστορίας μελέτησαν σε βάθος τον ελληνικό πολιτισμό και τον διέδωσαν με πάθος στη Σλοβακία. Από τον Ζαμαρόφσκι μέχρι τον Σκοβιέρα και τις νεότερες γενιές των ελληνιστών, με προεξάρχοντες τους πανεπιστημιακούς Γιαν Ζόζουλακ και την Γιάνα Γκρούσκοβα, όλοι τους έχουν σφυρηλατήσει και διαμορφώνουν μια ειλικρινή φιλία μεταξύ των εθνών μας».

Στην αντιφώνησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, αφού ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου για την θερμή φιλοξενία, εξέφρασε τη χαρά της, που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν πρόσφατα φτάσει στο υψηλό επίπεδο που πραγματικά τους αξίζει, καθώς και την πεποίθηση ότι η επίσκεψή της θα συμβάλει περαιτέρω προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Όλοι μας κουβαλάμε μέσα μας ένα κομμάτι της χώρας σας, έχοντας το όρος Όλυμπος στην καρδιά μας από τότε που ήμασταν παιδιά. Οι μαθητές της Σλοβακίας διδάσκονται την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως και την εκπληκτική ελληνική μυθολογία» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι η εγγύτητά μεταξύ των δυο χωρών, δεν καθορίζεται μόνο από το παρελθόν τους, αλλά πάνω από όλα από το παρόν. Αναφερόμενη στο σήμερα, έκανε λόγο για την βοήθεια των Σλοβάκων πυροσβεστών στις πυρκαγιές του προηγούμενου έτους στη χώρα μας, καθώς και των εμπειρογνωμόνων τους, που συνέπραξαν στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και η Σλοβακία είναι ισχυροί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, σεβόμενοι από κοινού τις αξίες του Κράτους Δικαίου και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. «Αυτές ακριβώς οι αξίες υπονομεύονται σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο για εκατομμύρια ανθρώπους στον προς Ανατολάς γείτονά μας, αλλά και στις δύο χώρες μας» σημείωσε.

Επίσης, δήλωσε περήφανη που οι συμπολίτες της άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν εξαιτίας του πολέμου. «Και, όπως και οι Έλληνες, εύχονται ειρήνη για την Ουκρανία, για τη Χερσώνα ή τη Μαριούπολη, η οποία επίσης κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία σας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η ειρήνη θα είναι βιώσιμη μόνο εάν η Ουκρανία είναι ελεύθερη να επιλέξει πού θέλει να ανήκει ως χώρα. Κανείς δεν μπορεί να της αρνηθεί αυτό το δικαίωμα» υπογράμμισε.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις συνέπειες αυτού του πολέμου και συμπλήρωσε « Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε συμφωνήσει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση των καθαρών πηγών ενέργειας. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά πολύ περισσότερο η ευθύνη μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Ξέρω ότι κι εσείς έχετε την ίδια οπτική, κυρία Πρόεδρε».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα, την διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδα και Σλοβακίας παραμένει ισχυρή και ότι μέσα από αυτήν θα ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.