ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΡΕΛΑΝΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ…

Τα ίχνη παρακολούθησης του τηλεφώνου του Χρήστου Σπίρτζη, από το παράνομο λογισμικό Predator, οδηγούν, σύμφωνα με όσα συζητούνται στις κλειστές συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του, «σε σκολιούς δρόμους το δημοκρατικό μας πολίτευμα». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση, που έγινε στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, για το “τι ακολουθεί μετά τον Σπίρτζη”. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις. Και όχι μόνον για το predator και επισυνδέσεις της ΕΥΠ, για πολιτικούς και δημοσιογράφους, αλλα και για φυσικές παρακολουθήσεις στενών συνεργατών του τέως πρωθυπουργού. Για τις οποίες, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου, υπάρχουν «στοιχεία και αποδείξεις». Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνουν ότι έχουν εντοπίσει αυτοκίνητα, με πινακίδες που δεν είναι καταχωρημένες, να παρακολουθούν άτομα τα οποία βρίσκονται στο γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχετικοί φάκελοι με τα στοιχεία ετοιμάζονται και σύντομα πρόκειται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αποκαλυφθούν «οι παρακρατικές αυτές μέθοδοι, που παραπέμπουν», όπως λένε, «στις σκοτεινές εποχές του μετεμφυλιακού κράτους της δεξιάς και της Χούντας».

Σκληρές εκφράσεις, που δεν συνάδουν σε πολιτική αντιπαράθεση κομμάτων μιας ευνομούμενης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας. Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες εκφεύγουν των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού ακόμη και του κομματικού «πετροπολέμου» και δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι εκτός από προσβολή συνιστούν και έκπτωση της δημοκρατίας. Κάτι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το είπε ευθέως την Πέμπτη, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας την πλειοψηφία επειδή αρνήθηκε να εξετάσει μάρτυρες που τα δύο κόμματα πρότειναν. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή(!) που επισφραγίζεται με τις αδιανόητες απειλές (σ.σ. της Ντόρας Μπακογιάννη) περί δήθεν φυλάκισης για όσους πουν την αλήθεια». Απείλησε μάλιστα ότι μελλοντικά -προφανώς, εφόσον υπάρξει κυβερνητική αλλαγή- θα καταλογιστούν «ποινικές ευθύνες» σε όσους «διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος»! Κάτι, που παραπέμπει σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών παραγόντων, η απειλή του Τσίπρα ενδεχομένως γίνεται «επειδή νομίζει ότι έτσι μπορεί να φοβηθούν ορισμένοι υπάλληλοι της ΕΥΠ και να καταθέσουν, παραβιάζοντας το απόρρητο, τυχόν επιλήψιμα στοιχεία που γνωρίζουν».

Σημειώνουμε ότι την Παρασκευή, μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να συγκληθεί «εκτάκτως και άμεσα» η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και «να κληθούν σε ακρόαση α) ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, β) η εισαγγελέας στην ΕΥΠ κ. Βλάχου και γ) ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από την Κουμουνδούρου, «δέχεται πιέσεις και απειλές από διάφορους εκπροσώπους συμφερόντων να σταματήσει να βοηθά, με την αξιοπρεπή και άτεγκτη συμπεριφορά του, στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Στην Επιτροπή δεν αποκλείεται να ζητήσει να καταθέσει και ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου, μετά την δικαιοσύνη, να παρουσιάσει και στη Βουλή, αναλυτικά, τα στοιχεία για την παρακολούθησή του, η οποία, όπως λέει, συμπίπτει χρονικά με αυτήν του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον οποίον έχουν κοινή μήτρα πολιτικής καταγωγής, την Ξάνθη, όπου και οι δύο σπούδασαν πολιτικοί μηχανικοί και ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση μέσω της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ. Σύμπτωση, η οποία, κατά ορισμένους, δεν αποκλείεται να συνδέεται και με το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο (Φθινόπωρο του 2021) βρίσκονταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, για την οποίαν, ως είναι φυσικό, ενδιαφέρονταν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δυνάμει κυβερνητικοί σύμμαχοι της Χαριλάου Τρικούπη σε περίπτωση που δεν υπάρξει, όπερ και το πιθανότερο, αυτοδυναμία κανενός κόμματος, στις εκλογές τόσο με την απλή αναλογική όσο και με την ενισχυμένη του κλιμακωτού μπόνους.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ο χρόνος τον οποίαν επέλεξε ο Χρήστος Σπίρτζης να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την παρακολούθησή του συνδέεται με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάει το σκοινί στα άκρα και κάνει την τρίχα τριχιά», με στόχο, αφενός «να πλήξει τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, υπερτερεί σε δημοφιλία και κυβερνησιμότητα του Τσίπρα» και αφετέρου «να μετατρέψει τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής σε μονοθεματική για τις παρακολουθήσεις και αν θα στήσει πρόωρες κάλπες και με ποιόν εκλογικό νόμο». Επίσης, θεωρούν πως η αντιπολίτευση «θέλει να τροφοδοτήσει με υλικό τα ξένα μήντια για να συνεχίσουν να επιτίθενται στην κυβέρνηση, με σκοπό την αποδυνάμωσή της», αλλά και «να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καθώς τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα συζητήσει το θέμα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κάτι που οπωσδήποτε είναι δυσάρεστο για τη χώρα μας. Υπάρχουν πάντως και κάποιοι, οι οποίοι διατείνονται ότι ο Τσίπρας, με την κλιμάκωση των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, προσπαθεί να πυροδοτήσει εξελίξεις, ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετοί αυτοί που έλεγαν ότι «αν υπάρξουν αποκαλύψεις και για άλλους πολιτικούς οι εξελίξεις θα είναι ασύμμετρες», χωρίς να αποκλείουν την πτώση της κυβερνήσεως και την προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «αυτά είναι ανοησίες» και «ουδόλως συνδέεται με την παρουσία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ» αφού ο Χρήστος Σπίρτζης «έλαβε την απάντηση από τους ειδικούς επιστήμονες ασφαλείας τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, στους οποίους είχε απευθυνθεί για δύο ύποπτα μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου. Την μηνυτήρια αναφορά ο δικηγόρος του την συνέταξε την Πέμπτη και αφού προηγουμένως είχε υποβάλλει αιτήματα στην ΑΔΑΕ για διερεύνηση ενδεχόμενης παρακολούθησής του». Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση αφού ο Σπίρτζης δεν μπορεί να μην είχε ενημερώσει τον Τσίπρα για τις υποψίες και τις ενέργειες του. Γνωρίζοντας αυτό, αλλά και άλλα περιστατικά ο Αλέξης εμφανίστηκε βέβαιος στο Πολιτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη, ότι υπάρχουν στοιχεία και για άλλες παρακολουθήσεις και τα οποία σύντομα θα αποκαλυφθούν. Περισσότερες πληροφορίες στους συντρόφους του δεν είπε καθώς το Πολιτικό Συμβούλιο είχε ως βασικό θέμα συζήτησης την δική του εμφάνιση στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο. Όλα όσα θα πει το Σάββατο στην ομιλία του είναι σχεδόν έτοιμα, αλλά οι τελευταίες πινελιές, τόσο για το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις, θα μπουν λαμβάνοντας υπόψη και όσα είπε ο Μητσοτάκης στις παραγωγικές τάξεις το Σάββατο και στους δημοσιογράφους την Κυριακή. Οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η εμφάνισή του στη ΔΕΘ θα είναι «πρωθυπουργού εν αναμονή». Οι εξαγγελίες του θα είναι ρεαλιστικές και η ποσότητα του ριζοσπαστισμού στο κυβερνητικό του σχέδιο θα είναι τόση που να ικανοποιεί τα λαϊκά στρώματα, τα οποία πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να έχει στοιχεία έντονου λαϊκισμού που να προκαλέσει δυσαρέσκεια στην επιχειρηματική τάξη και ιδιαίτερα τη μεσαία.

Ειδικά για τη μεσαία τάξη η εισήγηση του Τσίπρα στους συντρόφους του στην Πολιτική Γραμματεία ήταν «να παραδεχθούμε ότι την αδικήσαμε και ταυτόχρονα με τη συγγνώμη μας να δεσμευθούμε ότι, μέσω συγκεκριμένων μέτρων και φορολογικών παρεμβάσεων, θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που κάναμε στους ανθρώπους και τους επαγγελματίες της μεσαίας τάξης». Σε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση εξαιτίας σοβαρού οικογενειακού του προβλήματος- με ανάρτησή του στο φέϊσμπουκ διαφοροποιείται από τον αρχηγό του και αντί για «συγγνώμη, σας αδικήσαμε, θα επανορθώσουμε» επιμένει ότι η μεσαία τάξη δεν αδικήθηκε, αλλά ευνοήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «…Αν δουν στη ΝΔ τους δείκτες ανισοτήτων θα καταλάβουν ότι η ανάπτυξη επί ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκε δίκαια, πήγε στα χαμηλά και μεσαία στρώματα…».

Υποθέτουμε ότι με την …ευκλείδεια γεωμετρία της ανάπτυξης θα διαφωνούν και μάλιστα σφόδρα ακόμη οι αριστεροί σύντροφοί του στην Ομπρέλα -από τον Φίλη, τον Σκουρλέτη και τον Βούτση μέχρι τον Λάμπρου, τη Φωτίου και τον Χριστόφορο, τον Παπαδόπουλο όχι τον Βερναρδάκη. Και επειδή αναφερθήκαμε στον Φίλη να πούμε ότι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με την γραμμή Τσίπρα να ψηφίσει και αξιωματική αντιπολίτευση (μαζί με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ) την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερό κόμμα, πρέπει να αρνηθεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όπως έκανε το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. Βέβαια, όπως του υπενθύμισαν σύντροφοί του ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που πρωταγωνίστησε να μπει η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ, ενώ θα ήταν και καταστροφικό για τη χώρα αν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και μπλόκαρε τη διεύρυνση ΝΑΤΟ, τη στιγμή που, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υπάρχει πόλεμος, ο οποίος έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και πρωτίστως στην Ευρώπη.

Άσε που δεν θα υπήρχε καλύτερο δώρο στον Μητσοτάκη αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφιζε ή δήλωνε «παρών». Στη ΔΕΘ αντί για τις υποκλοπές, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ο πρωθυπουργός και το επικοινωνιακό του επιτελείο θα έδειχναν με το δάχτυλο τον Τσίπρα και την Κουμουνδούρου και θα κραύγαζαν, και δικαιολογημένα, «ιδού τα Πουτινάκια» και άντε μετά να αλλάξεις την ατζέντα από τα «καθεστωτικά» μήντια. Ευτυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν άκουσε τη θεωρία Φίλη για τα καθήκοντα της αριστεράς και το διαχωρισμό κυβέρνησης και κόμματος. Μπορεί να μην τον άκουσε για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά περιμένει ο Φίλης στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές να κάνει …Σουηδούς εκείνους τους μάρτυρες που θα προσπαθήσουν να το παίξουν …Κινέζοι.

Τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα θα μάθουμε πόσα και ποια μέτρα, απ’ όσα του πρότειναν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, υιοθέτησε ο Τσίπρας και θα τα εξαγγείλει ως προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιθανότερο είναι πως θα εξαγγείλει την επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, με την εξαγορά του 17% (με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση θα κοστίσει 350-400 εκατ) ώστε από το 34% το κράτος να αποχτήσει το 51% της εταιρείας προκειμένου να μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική «ξεφουσκώνοντας» κατά το ήμισυ τους λογαριασμούς ρεύματος. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα κάνει με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι μεν θυγατρική της ΔΕΗ, αλλά λειτουργικά και διοικητικά είναι ανεξάρτητος φορέας.

Η πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου να καταργηθεί το ΤΧΣ χαρακτηρίστηκε από τους συντρόφους της ριζοσπαστική, αλλά το ερώτημα είναι τι θα πει ο ΕΣΜ και αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να θέσει υπό άμεσο κρατικό έλεγχο, όπως εισηγούνται πολλοί στην Κουμουνδούρου, μια τράπεζα (π.χ. την Εθνική, στην οποίαν το δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, κατέχει το 40% των μετοχών της) ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά και ειδικά στο 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο ουσιαστικά βρίσκεται εκτός τραπεζικού δανεισμού. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα πάντως δεν μπορεί να το κάνει. Όπως υπολόγισαν κάποιοι θα χρειαζόνταν 22 χρόνια για να ανταποκριθεί στο δανεισμό που αναζητεί το προαναφερόμενο 80% των επιχειρήσεων…

61 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Έχεις γίνει το πλυντήριο των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ, κυρίως της περιόδου του Κώστα Σημίτη ρουφιάνε Δημοσθένη Μπόγδη. Να ξέρεις πάντως ότι δεν θα σε αφήσω σε χλωρό κλαρί. Το εάν είμαι λεσβία δεν σε αφορά. Κάτι αδερφές και μάλιστα του ΠΑΣΟΚ όπως εσύ, εγώ τις ξεσκίζω. Κατάλαβες αλήτη; Άντε στα τσακίδια τώρα σκουπίδι της Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.