ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει ο Φέλιξ Μπίτζιος

Σε οριακό σημείο η διερεύνηση των υποκλοπών

«Μπαρούτι» μυρίζει στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών, καθώς η εξελίξεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής σε συνδυασμό με την καταφανή αντίθεση της κυβέρνησης να στέρξει στην άρση του απορρήτου, έχει θέσει όλα τα κόμματα του πολιτικού φάσματος σε θέση μάχης.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγο, με αφορμή τις αποκαλύψεις του ερευνητικού συνδρομητικού ιστότοπου insidestory, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αίτημα να κληθεί και να καταθέσει στην εξεταστική για τις υποκλοπές ο Φέλιξ Μπίτζιος. Οι εν λόγω αποκαλύψεις, άλλωστε, αφορούν σε νέα στοιχεία που συνδέουν τον εν λόγω επιχειρηματία με την εταιρεία Intellexa η οποία φέρεται να εμπορεύεται το λογισμικό Predator στην Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθενται να στείλουν γραπτές ερωτήσεις στη δικηγόρο της Intellexa, Σάρα Χαμού, αν δεν έχει προηγηθεί η κατάθεση Μπίτζιου στην εξεταστική επιτροπή. Εξάλλου, η εξέλιξη με την κ. Χαμού έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στην επιτροπή: κι αυτό διότι η δικηγόρος της εν λόγω εταιρείας επικαλέστηκε απουσία της στο εξωτερικό και παρά το επίμονο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει κατάθεση δια τηλεδιάσκεψης στην επιτροπή, η «γαλάζια» πλειοψηφία επέμεινε ότι ο μόνος τρόπος «ανάκρισής» της είναι οι... γραπτές ερωτήσεις.

«Βράζουν» όλοι

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, με την τροπή που έχουν τώρα πάρει τα πράγματα, έχει συγκεντρωθεί εύφλεκτο υλικό τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ, όσο όμως και στις σχέσεις του κυβερνώντος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν διακινηθεί ακόμη και σενάρια είτε για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξεταστική επιτροπή, είτε για μη παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη σ’ αυτή. Ο προβληματισμός, μ’ άλλα λόγια, που διατρέχει την Χαριλάου Τρικούπη αλλά και την Κουμουνδούρου είναι πως ίσως να είναι καλύτερο τα κόμματα να μη νομιμοποιούν με την παρουσία τους μία επιτροπή που επιχειρεί «συγκάλυψη-εξπρές», όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην επιτροπή.
Ταυτοχρόνως, χθες «μπαρούτι» μύριζε και στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αφού ο Πρόεδρος του σώματος, Κώστας Τασούλας, οχυρώθηκε πίσω από το γράμμα του Κανονισμού και απέρριψε –ως τον Οκτώβριο- το αίτημα... σύσσωμης της αντιπολίτευσης να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να εξετάσει και τα νέα δεδομένα που γεννά η αποκάλυψη για την μόλυνση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη με το λογισμικό Predator.
Σαν να μην έφταναν αυτά, συγκεκριμένες αποστροφές από τις πολύ προσεκτικά διαλεγμένες διατυπώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για το θέμα, έχουν προκαλέσει συζητήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ. Η αρχηγός του κράτους ζήτησε να υπάρχει «στενή ερμηνεία» των εξαιρέσεων στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών ενώ συνέδεσε τις εξαιρέσεις αυτές με την έννοια της «λογοδοσίας». Με άλλα λόγια, κατά κάποιους, ουσιαστικά έδειξε ότι δεν εγκρίνει το να μην λογοδοτούν πουθενά ο νυν και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ για ένα τέτοιο μείζον θέμα που, όπως αναγνώρισε και η ίδια, αφορά τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτεύματος.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Λίλιθ 14:25 22/09/2022

    Υποκλοπές? Πότε έγιναν ? Α! Περσυνά ξινά σταφύλια είναι όλα αυτά Τώρα θα ασχοληθούμε με τον τουρτουρισμό του άρχοντα Μητσοτάκη

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.