ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόψε η ομιλία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ

Θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Στη ΔΕΘ ανεβαίνει σήμερα Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα μιλήσει για πρώτη φορά από το βήμα του θεσμού ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποψινή του ομιλία θα είναι άκρως πολιτική, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του στο εξής. Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα σταθεί ιδιαίτερα στο ζήτημα του σεβασμού των θεσμών, κατηγορώντας τόσο την παρούσα όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση για παιχνίδι με τους θεσμούς με στόχο μικροκομματικά οφέλη, με αφορμή και την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για προσπάθεια συσκότισης του θέματος, αναφερόμενος και σε όσα έγιναν στην εξεταστική επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, με την πλειοψηφία να αποκλείει στην πραγματικότητα από τη λίστα μαρτύρων, ανθρώπους, η μαρτυρία των οποίων θα είχε πολλά να προσφέρει στην αναζήτηση της αλήθειας. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι θα καταγγείλει θεσμική εκτροπή, με αφορμή τις παρακολουθήσεις, αλλά και θεσμική αναξιοπιστία εξαιτίας των παιχνιδιών με τον εκλογικό νόμο και μη αξιόπιστο κυβερνητικό μοντέλο όταν η εξουσία συγκεντρώνεται τελικά στα χέρια δέκα μη αιρετών ανθρώπων στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα κατηγορήσει τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για ‘καθεστωτισμό’ με αφορμή κοινές πρακτικές τους ως κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Θα μιλήσει ακόμα για μυθριδατισμό όταν επιχειρούν να παρουσιάσουν τη Δημοκρατία ως κάτι ασυμβίβαστο με την ευημερία, θέτοντας τεχνητά διλήμματα που δεν υπάρχουν -όπως υποστηρίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη- στους πολίτες. Θα αναφερθεί ακόμα στην ανάγκη δημοκρατικού και θεσμικού ελέγχου απέναντι στη συγκεντρωτική εξουσία, αλλά και σε εκείνη για μία ανοιχτή κοινωνία, απέναντι σε κάθε μορφής διακρίσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι από την αποψινή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, δεν θα λείπουν και άλλα μείζονος σημασίας θέματα, όπως η ανάγκη η νέα γενιά να βγει μπροστά στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, η δραστική μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η κοινωνική κατοικία και η παροχή ποιοτικών δημοσίων αγαθών για όλους, είτε πρόκειται για την Υγεία (με την έμφαση στην κάλυψη των κενών σε προσωπικό και όχι την ανακαίνιση των …τοίχων, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΠΑΣΟΚ), είτε για την Παιδεία, καθώς και η δέουσα αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Ειδικά για το Ταμείο Ανάπτυξης, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένουν ότι οι επενδύσεις που στηρίζονται από τους πόρους του, θα πρέπει να έχουν ως κύρια κριτήρια την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα και τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, εξάλλου, θα μιλήσει μεταξύ άλλων για την αναγκαία αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, με το βάρος να πέφτει πια στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα μιλήσει όμως και για αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης, με διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή, αλλά και για αλλαγές στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, που τόσο πολύ έχει κλονιστεί στην συνείδηση των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο δικαίωμα στην Εργασία και δη στην ποιότητα της απασχόλησης, την ασφάλεια και τα δικαιώματα του εργαζομένου, καθώς και στις απολαβές του, με το βάρος εδώ να πέφτει στη συλλογική διαπραγμάτευση, αλλά και την ανάγκη ο κατώτατος μισθός να αγγίξει επιτέλους τα 751 ευρώ. Θα επαναφέρει ακόμα την ανάγκη θεσμοθέτησης αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με επαναφορά μίας νέας μορφής ΕΚΑΣ. Αναμένεται, τέλος, να αναφερθεί στην ‘ψηφιακή Ελλάδα’ και τις εφαρμογές της σε διάφορους τομείς, με τους παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη να μιλούν για ψηφιακό μετασχηματισμό σε κάθε τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, από την Υγεία και την Παιδεία, ως την παραγωγή, με συγκεκριμένες πάντα εφαρμογές, αλλά και την προώθηση της συμμετοχικής διακυβέρνησης, την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για όλα τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και για συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο τοπικές κάθε φορά πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αλλαγές που θα προτείνει από το βήμα της ΔΕΘ στο φορολογικό σύστημα, στην κατεύθυνση και εδώ της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Θα δώσει έτσι, το περίγραμμα του προγράμματος του κόμματός του, που πιο ολοκληρωμένο θα παρουσιαστεί στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος, πιθανότατα σε λίγες εβδομάδες από τώρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.