ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα

Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων

Με την παρουσία μελών Εβραϊκών Κοινοτήτων από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εβραϊκής Συναγωγής Τρικάλων. Το πλούσιο εορταστικό τριήμερο, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όποτε άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό με την υποδοχή επισκεπτών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτές τις τρεις μέρες πραγματοποιήθηκαν εκδήλωση στο Μουσείο Τσιτσάνη, με παρουσίαση του έργου αναστήλωσης, συναυλία και έκθεση φωτογραφιών της αναστήλωσης.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, βουλευτών, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Καλαντζή, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ, κι εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Επίσης, το «παρών» έδωσαν οι πρεσβευτές του Ισραήλ και της Γερμανίας στην Ελλάδα Νόαμ Κατζ και Ερνστ Ράιχελ, αντίστοιχα.
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων Ιακώβ Βενουζίου, αναφερόμενος στο πώς φτάσαμε στην ανακαίνιση της Συναγωγής, τονίζει πως το 2017, έπειτα από σχετική εισήγηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Δαυίδ Σαλτιέλ αποφασίζει την ανακαίνιση της Συναγωγής. Το 2018, ο ίδιος ο Δαυίδ Σαλτιέλ, ως πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης επισκέπτεται την πόλη των Τρικάλων, προκειμένου να συντονίσει όλες τις εργασίες ανακαίνισης. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο τέλος του 2019, χάρη στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την υποστήριξη δωρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Συναγωγή Καλ Καντός Γιαβανίμ, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι μόνο χώρος προσευχής και κατάνυξης, αποτελεί ταυτόχρονα σύμβολο αρμονικής συνύπαρξης της εβραϊκής κοινότητας με τους Χριστιανούς συμπολίτες. Επίσης, όπως παρουσιάζεται σε λεύκωμα που μοιράστηκε σε όλους τους προσκεκλημένους στα εγκαίνια της συναγωγής, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά Εβραίων στην πόλη των Τρικάλων, χρονολογείται το 1195 από τον Ισπανό περιηγητή-ραβίνο Βενιαμίν της Τουδέλης. Πρόκειται για Ρωμανιώτες Εβραίους, τους πρώτους που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν δύο ακόμα ρεύματα. Σήμερα η τελετή περιελάμβανε αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας ευεργετών, μεγάλων δωρητών και χορηγών του έργου αναστήλωσης, απονομή τιμητικών πλακετών στους ευεργέτες, ύμνους από τη Χορωδία της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, όπως και ανακήρυξη επιτίμων μελών της Ι.Κ. Τρικάλων.
Η φωτογραφία είναι του Αποστόλη Ζώη για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.