ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε διυλιστήρια παρατείνει την απεργία

Ενέργεια - Γαλλία: «Παγώνουν» και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μετά το απεργιακό κίνημα των βενζινοπωλών

Ανησυχία επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι βενζινοπώλες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις - Πέντε διυλιστήρια παρατείνει την απεργία - Πώς εξηγούν την «ενεργειακή επανάσταση» οικονομικοί αναλυτές.

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στους καταναλωτές και την κυβέρνηση των Παρισίων οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ, καθώς -ενώ κλιμακώνεται η απεργία των βενζινοπωλών και του προσωπικού στα διυλιστήρια της χώρας- η εταιρεία ενέργειας της Γαλλίας (EDF) ανακοίνωσε σήμερα ότι «παγώνει» η επανεκκίνηση πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation», η απεργία των βενζινοπωλών παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη σε τουλάχιστον πέντε διυλιστήρια της χώρας την ώρα που αναστέλλεται η επαναλειτουργία πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων.

Όπως αποφάσισε το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας που πρόσκειται στην Αριστερά, «CGT», η απεργία των βενζινοπωλών που ζητούν μισθολογική αύξηση, θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη στο διυλιστήριο της Νορμανδίας και την Τετάρτη στο Donges, της περιοχής Loire-Atlantique.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν δέχεται πίεση στον ενεργειακό τομέα και από την γαλλική εταιρεία ενέργειας (EDF). Σήμερα, η εταιρεία (Electricite de France) ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την επανεκκίνηση πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων, στο πλαίσιο απεργίας των υπαλλήλων που ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, γράφει η εφημερίδα Le Parisien.

Η γαλλική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας (EDF) ενημέρωσε στον ιστότοπό της ότι αναστέλλεται η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων «Cattenom 1, Cruas 2 και 3, Saint-Alban 2 και Tricastin 3».

Η αναβολή στη λειτουργία των αντιδραστήρων σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει από μία ημέρα έως σχεδόν τρεις εβδομάδες ανάλογα με τους αντιδραστήρες.

Πρέπει να φοβόμαστε μια έλλειψη στην ηλεκτροδότηση, εάν το απεργιακό κίνημα εξαπλωθεί στους πυρηνικούς σταθμούς;

Η κίνηση περί αναστολής της λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων αποσκοπεί στο να ασκήσει πίεση στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου και ειδικότερα της EDF, επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Η πρώτη συνάντηση της EDF με τους απεργούς έχει ήδη προγραμματιστεί για την Τρίτη.

«30 από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες παραμένουν σε λειτουργία»

«Τώρα λειτουργούν 30 πυρηνικοί αντιδραστήρες από τους 56 συνολικά, και στόχος μας είναι να πάμε στους 45 τον Ιανουάριο», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη. «Αυτός είναι ο στόχος και θα τον τηρήσουμε» , πρόσθεσε.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει , η Γαλλία αποδυναμώνεται καθώς η παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο, γεγονός που σχετίζεται με τα εργασιακά προβλήματα ή τη διάβρωση σε τμήματα των πυρηνικών αντιδραστήρων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας τους αντιδραστήρες της EDF στη Γαλλία, μειώθηκε κατά 37,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, στις 18,2 τεραβατώρες (TWh), κυρίως λόγω της συντήρησης των κυκλωμάτων που επηρεάζονται από τη διάβρωση λόγω καταπόνησης, ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία κοινής ωφελείας.

Τον Ιούλιο η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εθνικοποιήσει πλήρως την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας EDF.

Η εταιρεία ενέργειας EDF, της οποίας το γαλλικό κράτος κατέχει ήδη το 84%, βρίσκεται αντιμέτωπη με καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμού για τους νέους πυρηνικούς σταθμούς της στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς επίσης και προβλήματα σε ορισμένους από τους παλιούς αντιδραστήρες της .
Χαρακτηριστικό είναι πως λιγότεροι από τους μισούς αντιδραστήρες στη Γαλλία είναι επί του παρόντος εκτός σύνδεσης.
Παράλληλα, η EDF έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τους κρατικούς κανόνες που την αναγκάζουν να πουλάει ενέργεια με έκπτωση σε ανταγωνιστές της, ενώ οι τιμές βρίσκονται σε υψηλά ρεκόρ.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες φυσικού αερίου στη Γαλλία έχουν προβεί σε αυξήσεις από 30% έως και 50% μέσα στην εβδομάδα, σε σύγκριση με μια κανονική.

Παρόλα αυτά, πηγές του γαλλικού Υπουργείου Ενέργειας επισημαίνουν ότι, η ζήτηση για την τρέχουσα εβδομάδα αυξήθηκε κατά 20% από τον μέσο όρο της εποχής, αντανακλώντας την ανασφάλεια των πολιτών, λόγω της διάρκειας των κινητοποιήσεων.
Αν τελικά οι κινητοποιήσεις των απεργών τερματιστούν, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 15 ημέρες, μέχρις ότου να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα, τόσο η παραγωγή των διυλιστηρίων, όσο και η εφοδιαστική αλυσίδα στη Γαλλία.

Στο στόχαστρο η Totalenergies

Σε πέντε διυλιστήρια της Τotalnergies συνεχίστηκε και σήμερα η απεργία του προσωπικού καθώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση μισθών με το συνδικάτο CGT.

Η απεργία έχει ήδη παραταθεί μέχρι την Τρίτη για το διυλιστήριο της Νορμανδίας που βρίσκεται κοντά στη Χάβρη, το μεγαλύτερο στη Γαλλία, και την Τετάρτη για αυτό του Donges (Loire-Atlantique).

Αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει καλέσει την Totalenergies να επιληφθεί άμεσα του μισθολογικού ζητήματος, πέντε από τα επτά συνολικά διυλιστήρια της χώρας παραμένουν κλειστά, την ώρα που ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές, κατασκοπευτικό σκάνδαλο.

Με τους εργάτες της στους δρόμους, πληροφορίες θέλουν την Totalenergies να αντιμετωπίζει δίωξη για «συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου», για φερόμενη βοήθεια στα ρωσικά αεροπλάνα που βομβάρδισαν την Ουκρανία, μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι ΜΚΟ Darwin Climax Coalition και Razom We Stand .

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Totalenergies φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κηροζίνης που χρησιμοποιούν τα ρωσικά αεροπλάνα στους βομβαρδισμούς τους στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην επίθεση της 16ης Μαρτίου 2022 σε θέατρο της Μαριούπολης που φιλοξενούσε αμάχους που σκότωσαν περίπου 600, όπως μετέδωσε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Από την πλευρά της, η TotalEnergies απέρριψε τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις «εξωφρενικές και συκοφαντικές», σε δήλωσή της στην γαλλική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.