ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να σταλεί ευρωπαϊκό μήνυμα στην Άγκυρα

Ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας και εμπάργκο όπλων θέλει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ότι στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, και όχι μόνο, η Τουρκία θεωρείται «κράτος – ταραξίας», είναι γνωστό. Αυτή την πεποίθηση ήρθε να εντείνει η ανακίνηση του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου και η υπογραφή συμφωνίας, που φέρεται να επιτρέπει την εκμίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης σε τουρκικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων, κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας. Στην Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για επιβεβαίωση του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας και στέλνουν σαφές μήνυμα στη γείτονα ότι «η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ταυτόχρονα, όμως, καλούν την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στείλει σαφές μήνμα στην επικείμενη Σύνοδο της Πράγας ότι η πολιτική της Άγκυρας δεν είναι ανεκτή. Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένουν στο δίπτυχο ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ και γενικευμένο εμπάργκο όπλων προς τη γείτονα.

«Είναι αναγκαίο ένα διαφορετικό πλαίσιο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, με αυτοματοποιημένες κυρώσεις, ικανές να αντιμετωπίσουν στην πράξη τις αναθεωρητικές φαντασιώσεις των πολιτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας και εμπάργκο όπλων, ώστε να σταματήσει να εξοπλίζεται από ευρωπαϊκές χώρες ο διεθνής ταραξίας», λένε. Δεν πρόκειται για κάτι νέο στην ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη και δη της ηγεσίας του. Είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που ως ευρωβουλευτής πρωτοστάτησε στις διαδικασίες επιβολής εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε να διαφωνήσει και με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που δεν ακολούθησαν το εμπάργκο. Όσο για την ειδική σχέση ΕΕ – Τουρκίας, δεν είναι η πρώτη φορά που μιλά για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, που θα συνοδεύεται όμως από αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις, κάθε φορά που θα παρατηρείται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας ή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών χωρών από την τελευταία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.