ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Nέα αμερικανική επιστημονική έρευνα

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος επικίνδυνων καρδιαγγειακών επιπλοκών για τους ανθρώπους με αυτοάνοσο νόσημα που έπαθαν έμφραγμα

Μετά από ένα έμφραγμα οι άνθρωποι με αυτοάνοση νόσο είναι πιθανότερο να πεθάνουν, να πάθουν δεύτερο έμφραγμα, να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια ή να έχουν άλλη επικίνδυνη επιπλοκή, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν τέτοιο νόσημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Αμγκάντ Μεντίας του Ιατρικού Κολλεγίου του Κλίβελαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,65 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο μεταξύ 2014-19, λόγω εμφράγματος. Από αυτούς οι 60.072 (το 3,6%) είχαν κάποια φλεγμονώδη αυτοάνοση πάθηση, με συχνότερη τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με αυτοάνοση νόσο που είχαν πάθει ήδη έμφραγμα, στη συνέχεια ήταν 15% πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, 12% πιθανότερο να νοσηλευθούν για καρδιακή ανεπάρκεια και 8% να πάθουν νέο έμφραγμα.

Οι αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι άνθρωποι με αυτοάνοση πάθηση έχουν περισσότερους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και νεφρική νόσο, πέρα από τη χρόνια φλεγμονή, τα αυτοάνοσα αντισώματα και τη μακρόχρονη χρήση στεροειδών φαρμάκων, που επίσης αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.